«Γαμω-κοιμήσου, αγγελούδι μου»


Πρόκειται για το πιο τίμιο κι ειλικρινές παιδικό βιβλίο (για μεγάλους) που έχει γραφτεί ποτέ. Τρυφερό και σκληρό μαζί, σαν νανούρισμα που καταλήγει σε μπινελίκια, είναι το βιβλίο για τον μετα-γονιό που βλέπει το παιδί του λίγο πριν κοιμηθεί, φορτισμένος από το κράξιμο που έφαγε στο γραφείο από το μανιασμένο για φράγκα αριστερό αφεντικό του. Περιέχει μικρές έμμετρες ιστορίες στα πρότυπα των «βιβλίων κομοδίνου» για παιδιά που κάθε μία τους καταλήγει σε ένα παραληρηματικό FUCK από την πλευρά του γονιού.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα:

The cats nestle close to their kittens now.
The lambs have laid down with the sheep.
You’re cozy and warm in your bed, my dear
Please go the fuck to sleep
Η ιδέα για το βιβλίο ξεκίνησε ένα βράδυ όταν ο πολυβραβευμένος συγγραφέας του Adam Mansbach κατάφερε να κοιμίσει την κόρη του μετά από δύο ώρες,  και μπαϊλντισμένος πόσταρε στο στάτους του Φέισμπουκ τη φράση «Το επόμενο βιβλίο μου θα έχει τίτλο ‘Go the fuck to Sleep’»! Η ανταπόκριση σε αυτό το post ήταν τέτοια που ο Mansbach ξεκίνησε όντως να δημιουργεί ένα προσχέδιο για το υποθετικό βιβλίο.
Ο ενθουσιασμός συνεχίστηκε αμείωτος ακόμα και όταν ο συγγραφέας έδειξε στον εικονογράφο Ricardo Cortés (συνεργάτη των New York Times) τα πρώτα δείγματα γραφής, αλλά και στο διευθυντή των εκδόσεων Akashic. Πιθανή ημερομηνία έκδοσης ορίστηκε η 11η Οκτωβρίου 2011. Προκειμένου να τεστάρει την απήχησή του, ο εκδοτικός οίκος έστειλε αποσπάσματα του βιβλίου σε ηλεκτρονικά αρχεία pdf σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, μεταξύ των οποίων και το Amazon. Η στρατηγική κίνηση αποσκοπούσε σε μια viral διάδοση της φήμης του Go the Fuck to Sleep. Πράγμα που επιτεύχθηκε με το παραπάνω!
Έτσι, στις 12 Μαΐου του 2011 το βιβλίο ήταν στο Νούμερο 1 στις προπαραγγελίες του Amazon, ενώ την ημερομηνία κυκλοφορίας του -που μεταφέρθηκε νωρίτερα, στις 13 Ιουνίου 2011- έχει ήδη αρχίσει να μεταφράζεται σε 12 γλώσσες ενώ είναι στα σκαριά και η κινηματογραφική του μεταφορά από την Fox 2000.
Έλληνες εκδότες, σπεύσατε!
Spyros VJ
http://www.iefimerida.gr/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια