Να σταματήσουν οι στρεβλώσεις στην αγορά καυσίμων

Στην Βόρεια Ελλάδα και τον Έβρο οι ξυλόσομπες άναψαν και το πετρέλαιο θέρμανσης «βάζει φωτιά» στους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και ο κρατικός μηχανισμός προμηθεύεται μετρητές αιθαλομίχλης.

Η τιμή του αργού πετρελαίου έχει μειωθεί 30% τους τελευταίους μήνες,  κατρακυλώντας αρχικά κάτω από τα $85/βαρέλι, ενώ σήμερα κυμαίνεται στα $79/βαρέλι. Συνυπολογίζοντας την ανατίμηση του Δολαρίου έναντι του Ευρώ κατά 5%, καθώς και τους διάφορους φόρους και δασμούς που μένουν αμετάβλητοι, οι καταναλωτές πρέπει να απολαμβάνουν σχεδόν 20% μειωμένες τιμές καυσίμων. Η πτώση όμως που παρατηρείται στα πρατήρια βενζίνης είναι λιγότερο από 6% κατά μέσο όρο (πχ. στον Έβρο η απλή αμόλυβδη πωλείται €1,63/ lt από €1,71/lt -μέσες τιμές Σεπ-Νοε).
Πράγματι μεσολαβεί κάποιο διάστημα μέχρι να γίνουν παραγγελίες στις νέες χρηματιστηριακές τιμές. Έχουν όμως ήδη παρέλθει 2 μήνες μέχρι σήμερα, χρόνος υπεραρκετός για τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών να προμηθευτούν πετρέλαιο στις νέες χαμηλές τιμές.
Αναμένουμε επιτέλους να παρέμβει ο κρατικός μηχανισμός και να σταματήσουν οι στρεβλώσεις στην αγορά καυσίμων εις βάρος των καταναλωτών.
Τέλος, σχετικά με τη διάθεση του πολύπαθου επιδόματος θέρμανσης, το υπουργείο Οικονομικών όχι μόνο επέδειξε χαρακτηριστική καθυστέρηση στο άνοιγμα της ηλεκτρονικής εφαρμογής του TAXIS για την υποβολή των αιτήσεων, αλλά μέχρι σήμερα ΔΕΝ έχει προκαταβάλει το 25% του επιδόματος στους δικαιούχους, παρότι έχει παρέλθει πλέον η προθεσμία των 20 ημερών, όπως ορίζει η υπουργική απόφαση! Ζητούμε να ξεκινήσει ΑΜΕΣΑ η καταβολή του επιδόματος σε όσους το δικαιούνται.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια