Νατάσα Γκαρά: «Δεν θα κάνουμε πίσω»


Συνέντευξή Νατάσας Γκαρά, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Έβρου  στην εφημερίδα «Το Χωνί», 19/4/2015.

Έντιμος και προωθητικός μπορεί να είναι ένας συμβιβασμός που δεν προβλέπει ούτε ένα μνημονιακό και αντιλαϊκό μέτρο», υπογραμμίζει στο «Χωνί» η βουλευτής Π.Ε. Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νατάσα Γκαρά. Παρά το νεαρό της ηλικίας της- είναι μόλις 30 ετών- και τη νεοεκλογή της στα έδρανα της Βουλής, η κα. Γκαρά έχει να επιδείξει ήδη σημαντικό κοινοβουλευτικό έργο για θέματα που αφορούν στην περιοχή της (Βιομηχανία Ζάχαρης, βίζα 72 ωρών, ζεόλιθος, θέματα πλημμυρών, αγροτικά ζητήματα κ.λπ.

  • Κυρία Γκαρά, που αποδίδετε την ασφυκτική πίεση των εταίρων προς τη χώρα και την κυβέρνηση;
Όλο το προηγούμενο διάστημα κι από την πρώτη στιγμή που η χώρα μπήκε στη μέγγενη των Μνημονίων, οι εταίροι μας είχαν συνηθίσει να μιλάνε με πρωθυπουργούς και υπουργούς που ουδέποτε τόλμησαν να πουν «φτάνει πια».
Με τη λαϊκή ετυμηγορία νωπή, η χώρα και η Ευρώπη, για πρώτη φορά, έμαθαν τι σημαίνει πραγματική διαπραγμάτευση και άσκηση πολιτικής με όρους αξιοπρέπειας και περηφάνιας. Η κυβέρνηση έδειξε, από τη μια πλευρά, πως σέβεται την εντολή του λαού να προχωρήσει στο τέλος των αντιλαϊκών πολιτικών, χωρίς να εξωραΐζει καταστάσεις και από την άλλη πλευρά, να μιλά τη γλώσσα της αλήθειας.
Ορισμένοι, επιδιώκουν μέσα από εκβιασμούς και πιέσεις η κυβέρνηση να ακολουθήσει τον δρόμο των προκατόχων της. Δρόμο υποταγής. Να είναι βέβαιοι αυτοί, ξένοι και ντόπιοι σύμμαχοί τους, πως δεν είμαστε διατεθιμένοι σε καμία περίπτωση να διαψεύσουμε τις προσδοκίες των πολιτών.
  • Συνεπώς το δίλημμα είναι όπως το θέτουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της Ε.Ε. και τα μεγάλα ΜΜΕ; «Ρήξη, έξοδο από την Ευρωζώνη και χρεοκοπία της χώρας ή υποταγή στην Ε.Ε»; Εσείς τι απαντάτε σε αυτό το δίλημμα;
Πράγματι, το δίλημμα που θέτουν κύκλοι των πιστωτών στη χώρα μας είναι «υποταγή ή οικονομική ασφυξία». Το δίλημμα αυτό, όμως, είναι παραπλανητικό,  εκβιαστικό και ταπεινωτικό. Γι΄ αυτό και το απορρίπτουμε απολύτως.
Η κυβέρνηση το έχει υπογραμμίσει εξ’ αρχής ότι θα συγκρουστεί με τις πολιτικές της υπερλιτότητας και των Μνημονίων. Από αυτή μας τη θέση δεν θα υποχωρήσουμε ούτε βήμα.
  • Μιλήσατε για εγχώριους συμμάχους των εταίρων. Πως κρίνετε τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλο αυτό το διάστημα;
Είναι λυπηρό για τη χώρα και τους πολίτες, τα κόμματα της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που οδήγησαν μια ολόκληρη κοινωνία στο γκρεμό, να επενδύουν τώρα στην καταστροφή της χώρας, προσδοκώντας να επιστρέψουν κάποια στιγμή στις υπουργικές τους καρέκλες. Επιχαίρουν όταν ακούν πολεμικές δηλώσεις εναντίον της χώρας και της στάσης που κρατάει η κυβέρνηση μας στη διαπραγμάτευση.
Ο κ. Σαμαράς όμως και η ακροδεξιά ομάδα που τον περιτριγυρίζει, αδυνατεί να καταλάβει πως ανήκει ήδη στο παρελθόν. Έχει καταγραφεί ως ο πρωθυπουργός της «κωλοτούμπας» και της συνέχισης των άγριων Μνημονιακών πολιτικών. Μαζί, το σύνολο των κομμάτων που υποστήριξαν τα Μνημόνια, ανήκουν ήδη σε έναν κόσμο παλιό και φθαρμένο, που οι πολίτες τους στρέψανε την πλάτη. Το νέο παλεύει να γεννηθεί, το παλιό όμως να είναι βέβαιοι πως έχει πεθάνει.
- Ποιος ορίζεται ως έντιμος συμβιβασμός; Αποκλείετε το δημοψήφισμα;

Έντιμος και προωθητικός μπορεί να είναι ένας συμβιβασμός που αφενός δεν προβλέπει ούτε ένα μνημονιακό, αντιπαραγωγικό και αντιλαϊκό μέτρο. Αναγκαία είναι μια νέα αναπτυξιακή και προοδευτική πορεία της χώρας, μακριά από τις πολιτικές λιτότητας που εξουθένωσαν τον λαό μας. Μα ρεαλιστικά άλλωστε να το δείτε, μόνο μέσω πολιτικών ανάπτυξης θα μπορέσει η οικονομία της χώρας να ορθοποδήσει και να ανταπεξέλθει στο μέρος εκείνων των υποχρεώσεών της, που της αναλογούν. Και όσο κινούμαστε μέσα στα όρια της λαϊκής εντολής που λάβαμε κατά τις πρόσφατες εκλογές, δε συντρέχει λόγος προσφυγής εκ νέου στη λαϊκή ετυμηγορία.
- Πως είδατε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ρωσία;

Οι συναντήσεις του πρωθυπουργού και των υπουργών της κυβέρνησης στη Μόσχα και τα αποτελέσματα τους μπορούν να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο, όχι μόνο στις ενεργειακές σχέσεις, αλλά και γενικότερα στις οικονομικές και πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ελλάδα.
Ο εν λόγω αγωγός είναι μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές συμφωνίες κι ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά έργα που θα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη. Όπως ενημέρωσαν και τα κυβερνητικά στελέχη, τα οφέλη για τη χώρα μας θα είναι σημαντικά. Θα μπορούμε να προμηθευόμαστε με σημαντικά φτηνότερες τιμές φυσικό αέριο, πράγμα που είναι θεμελιώδες για την οικονομία μας. Επίσης, θα έχουμε δυνατότητα εμπορίας του φυσικού αερίου, θα υπάρχουν τέλη διέλευσης και φυσικά οι αναλογούντες φόροι. Ετησίως το όφελος για τη χώρα από τον αγωγό μπορεί να ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

-Εκπροσωπείτε στο κοινοβούλιο την περιοχή του Έβρου. Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής και ποιες οι δικές σας προτεραιότητες;

Ο Έβρος είναι μία περιοχή που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας. Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν τις περασμένες δεκαετίες, οδήγησαν στην υποβάθμιση του παραγωγικού ιστού, στο κλείσιμο του εργοστασίου ζάχαρης, στην εξόντωση του ζωικού κεφαλαίου, στα χιλιάδες λουκέτα μικρομεσαίων, αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ η έλλειψη υποδομών, η υποβάθμιση των δομών υγείας και παιδείας, σε συνδυασμό με τις καταστροφές στον πρωτογενή τομέα, δημιουργούν για την περιοχή, μια εκρηκτική κατάσταση, που καθιστά αβίωτη την καθημερινότητα των πολιτών. Η εικόνα αυτή απεικονίζεται και στις εκατοντάδες των νέων που μεταναστεύουν από τον Έβρο προς αναζήτηση εργασίας, επιδεινώνοντας περαιτέρω την προοπτική του Νομού.
Όμως, η περιοχή διαθέτει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες. Ο φυσικός και ορυκτός πλούτος, η εύφορη γη, οι ποταμοί, το ανθρώπινο δυναμικό, η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, η διασυνοραικότητα, καθώς και η γεωγραφική της θέση, συνθέτουν το ψηφιδωτό των δυνατοτήτων που έχει ο Έβρος, ώστε να καταστεί σημείο αναφοράς ανάπτυξης, και σταυροδρόμι εμπορικής και πολιτιστικής συνάντησης των λαών.
Για παράδειγμα, το νομοσχέδιο που προτείνεται και σύμφωνα με το οποίο προβλέπεται καταβολή 30 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), αποτελεί ανάσα σωτηρίας του σημαντικού αυτού πυλώνα της οικονομίας της χώρας μας. Στο πλαίσιο της προσπάθειας μας για την παραγωγική αναζωογόνηση της χώρας, πρωτεύουσα θέση, και ειδικά για τον Έβρο, έχει το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της Βιομηχανίας. Κύριος στόχος μας παραμένει η στήριξη και ενδυνάμωση της τευτλοκαλλιέργειας και των τευτλοπαραγωγών στη χώρα, μέσω ενός συγκεκριμένου πλάνου βιωσιμότητας με αναπτυξιακή προοπτική.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια