Το «ναι» σημαίνει επιστροφή στο παρελθόν…

«'Ενα «ναι» σημαίνει επιστροφή στο παρελθόν και επιστροφή στις χειρότερες μέρες» τόνισε ο γεν. γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης σε συνεντεύξεις του στις εφημερίδες Free Sunday και Εποχή.

Ο κ. Κορωνάκης τόνισε σε σχέση με το δημοψήφισμα:

Λάβαμε ένα τελεσίγραφο και βάσει αυτού, που ήταν έξω από τα όρια της εντολής που είχαμε πάρει από τον ελληνικό λαό, προκηρύξαμε το δημοψήφισμα. Είναι καλό να θυμόμαστε, μέσα στην επικοινωνιακή καταιγίδα, ποιο είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Το ερώτημα αφορά το συγκεκριμένο τελεσίγραφο που λάβαμε. Οι πρωτοβουλίες της Τετάρτης απέδειξαν, για μια ακόμα φορά, πως η ελληνική πλευρά είναι αυτή που διεκδικεί τη λύση. Δεν μπορεί να υπογράψει μια οποιαδήποτε συμφωνία, αλλά διεκδικεί μια οριστική λύση και κάνει κάθε προσπάθεια γι’ αυτό. Με βάση αυτό, κάναμε μια πρόταση που βασικό της χαρακτηριστικό είναι ότι έθετε το ζήτημα του χρέους. Αυτή η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή, οπότε ο λαός πρέπει να αποφασίσει την Κυριακή αν θέλει μια πρόταση, όπως αυτές που έχουν φέρει μέχρι σήμερα οι δανειστές και συνεχίζουν την πολιτική των μνημονίων στη χώρα. Ή θέλει να διεκδικήσουμε, με τη δύναμη που θα μας δώσει το δημοψήφισμα, μια οριστική λύση στο πρόβλημα της χώρας.

Αναφορικά με την απόρριψη της ελληνικής πρότασης από το Eurogroup, o κ. Κορωνάκης επεσήμανε: «Προσπάθησαν για λόγους επικοινωνιακούς, από την πρώτη στιγμή που απευθυνθήκαμε στο λαό, να δείξουν ότι δεν υπήρχε τελεσίγραφο, για να μην πάρουν την ευθύνη. Με βάση αυτό, ο Γιουνκέρ έφερε μια πρόταση, που ήταν ελάχιστα διαφοροποιημένη. Ανέφεραν πως θα συζητήσουμε το ζήτημα του χρέους και ζήτησαν να κάνουμε νέα πρόταση. Εμείς δεν θέλαμε να τους δώσουμε το επικοινωνιακό επιχείρημα ότι δεν συζητάμε και γι’ αυτό κάναμε μια πρόταση που έβαζε το ζήτημα του χρέους στους ευρωπαίους εταίρους και άφηνε απ’ έξω το ΔΝΤ. Αυτήν την πρόταση δεν την δέχτηκαν».

Ένα πιθανό ναι για το κύριο Κορωνάκη σημαίνει: «Επιστροφή στο παρελθόν, επιστροφή στις χειρότερες μέρες που ζήσαμε μέχρι τώρα. Επιβεβαίωση των δανειστών και της πολιτικής των μνημονίων που επιβλήθηκαν. Παρόλα αυτά, θα είναι απόλυτα σεβαστό από εμάς και καλό θα ήταν να δηλώσουν το ίδιο και όσοι υπερασπίζονται το ναι, για το αποτέλεσμα του ΟΧΙ. Ένα ναι, θα αποτελούσε χτύπημα στην ελπίδα για αλλαγή της πορείας της χώρας και της Ευρώπης».

Στην περίπτωση του «Όχι» θα ξαναμπεί, εκτιμά ο κ. Κορωνάκης, με πολύ ισχυρό τρόπο το πλαίσιο που έχουμε χαράξει ως στρατηγική σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Όχι, δηλαδή, σε βαριά μέτρα λιτότητας στα συνήθη υποζύγια, στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Για εμάς είναι πολύ κομβικό σε αυτά τα μέτρα που θα περάσουν τώρα, να πληρώσουν το βάρος και όσοι δεν πλήρωσαν τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Αναφέρουν τους συνταξιούχους. Μα η μάχη που δίνουμε τώρα είναι για τους συνταξιούχους για να μην υπάρξει μείωση της σύνταξής τους. Αναφέρουν τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, μα βασικό μας όπλο για την προστασία τους είναι οι συλλογικές συμβάσεις που διεκδικούμε.

Σχετικά με την διετή πρόταση που κατατέθηκε, ο κ. Κορωνάκης τόνισε:

Αυτή ήταν μια πρόταση που κατατέθηκε υπό συνθήκες κανονικού εκβιασμού, που προσπαθούσε να ξαναβάλει στο τραπέζι της συζήτησης πράγματα που η άλλη πλευρά θέλει να βγάλει, με βασικό στοιχείο αυτό του χρέους. Οι τεχνικές που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το χρέος και οι τρόποι χρηματοδότησής του είναι πολλοί, πέρα από την αναδιάρθρωσή του. Για παράδειγμα, το τελεσίγραφο των δανειστών προέβλεπε τη χρηματοδότηση του χρέους με αξιολόγηση στο τέλος κάθε μήνα. Θα μπαίναμε, δηλαδή, στο χειρότερο κυνήγι της δόσης, που έχει γίνει μέχρι τώρα. Θέλω να τονίσω ότι όσον αφορά στις προτάσεις για μέτρα που έχουν γίνει από δική μας πλευρά, δεν είναι προτάσεις υποστηρίξιμες από εμάς, αλλά είναι υποχώρηση, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. Υπερβήκαμε τα όριά μας για να δείξουμε την πρόθεσή μας και την ευθύνη μας για να υπάρξει λύση. Η ουσία, όμως, είναι ότι αυτές τις προτάσεις πρέπει να τις δούμε ως σύνολο, γιατί εμείς δεν συζητάμε τα μέτρα χωρίς το ζήτημα του χρέους και ένα επενδυτικό σχέδιο.

Ο κ. Κορωνάκης ερωτηθείς για σχετική καθυστερηση στην διαπραγμάτευση ανέφερε: «Η ελληνική κυβέρνηση από την πρώτη μέρα ήρθε αντιμέτωπη με σκληρούς εκβιασμούς και οικονομική ασφυξία. Αυτό δεν σημαίνει οτι δεν έκανε και λάθη αλλα δεν είναι τώρα η στιγμή του απολογισμού. Το σημαντικό είναι οτι άντεξε και στάθηκε όρθια. Παρήγαγε και συγκεκριμένο έργο το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε. Η κυβέρνηση 150 μέρες κατάφερε να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της προς τους δανειστές και να παράγει κοινωνικό έργο χωρίς ένα ευρώ χρηματοδότηση».

Πρόσθεσε δε ότι : «Η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε μια σειρά προτάσεων και μεταρρυθμίσεων που απαντούσαν σε όλα τα ζητήματα που έθεταν οι δανειστές. Σοβαρές επεξεργασίες που κατά ομολογία των ίδιων των δανειστών αποτελούσαν τη βάση για τη συμφωνία. Την τελευταία στιγμή όμως οι ίδιοι επέλεξαν να πυροδοτήσουν την διαπραγμάτευση με το τελεσίγραφο στο οποίο έμπαιναν εκ νέου όλα τα ζητήματα».

Στην ερώτηση, τέλος, αν μετά το δημοψήφισμα μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ή σε πρόωρες εκλογές, ο κ. Κορωνάκης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί καθαρές κουβέντες και καθαρές λύσεις. Ούτε ο Τσίπρας είναι Παπαδήμος, ούτε θα μπει στο πολιτικό γαϊτανάκι τα θύματα της κρίσης να είναι μαζί με τους θύτες. Το δημοψήφισμα μπορεί να δώσει απάντηση σε αυτό το ερώτημα, ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη και πολιτική σταθερότητα. Και αυτά εξασφαλίζονται μόνο με ένα ισχυρό «όχι»...

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια