Κατάθεση ερώτησης βουλευτών της Ν.Δ για απλήρωτους κτηνοτρόφους επί 3 συνεχόμενα έτη, τα ζώα των οποίων θανατώθηκαν λόγω επιζωοτίας

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, την οποία συνυπέγραψε ο Βουλευτής Κοζάνης Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Γεώργιος Κασαπίδης, Δράμας, ο Δημήτρης Κυριαζίδης και Καβάλας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το γεγονός ότι παραμένουν επί τρία συνεχόμενα χρόνια απλήρωτοι κτηνοτρόφοι στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, τα ζώα των οποίων θανατώθηκαν, λόγω επιζωοτίας.
Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους το 2014 λόγω ευλογιάς αιγοπροβάτων, εξαιτίας της νόσου που εισήλθε από την γειτονική  Τουρκία, οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες προέβησαν στη θανάτωση πολλών κοπαδιών με αιγοπρόβατα, καθώς διαπιστώθηκε η ύπαρξη της ασθένειας κατόπιν ελέγχων.
Οι Βουλευτές ζητούν να μάθουν αν ο Υπουργός γνωρίζει το πρόβλημα κι αν  ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα αναγνωρίσει αυτή την κατάσταση ως ανωτέρα βία, ώστε να προγραμματιστούν οι πληρωμές των εξαθλιωμένων, οικονομικά, κτηνοτρόφων της Αν. Μακεδονίας και Θράκης.
Αναλυτικά η ερώτηση:
ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Απλήρωτοι κτηνοτρόφοι επί τρία  συνεχόμενα έτη, τα ζώα των οποίων θανατώθηκαν λόγω επιζωοτίας
Κύριε Υπουργέ, το 2014 λόγω ευλογιάς αιγοπροβάτων, εξαιτίας της νόσου που εισήλθε από την γειτονική  Τουρκία, οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες προέβησαν στη θανάτωση πολλών κοπαδιών με αιγοπρόβατα, καθώς διαπιστώθηκε η ύπαρξη της ασθένειας κατόπιν ελέγχων. Δυστυχώς  πολλές μεγάλες εκτροφές αποδεκατίστηκαν. Υπάρχουν περιοχές, όπως για παράδειγμα οι Φέρες Έβρου, μια πολύ μεγάλη αγροτική περιοχή με χιλιάδες στρέμματα αρδευόμενα, που απέμειναν με δύο εκμεταλλεύσεις. Το πρόβλημα όμως τότε δεν σταμάτησε στον Έβρο, αλλά πέρασε και στην Αν. Μακεδονία και στην υπόλοιπη Θράκη κι όχι μόνο.
Το δράμα των κτηνοτρόφων δεν περιγράφεται. Νεαρά και παραγωγικά κοπάδια τα οποία δημιουργήθηκαν με κόπο, ιδρώτα και οικονομικές δυσκολίες με σκοπό την επιβίωση σε βάθος χρόνου από νέους ηλικιακά κτηνοτρόφους, δεν υφίστανται πλέον. Ξέρετε βέβαια ότι τα θανόντα ζώα αποζημιώθηκαν από κοινοτικά κονδύλια. Όμως η ζημιά που έγινε στην τοπική οικονομία δεν αποζημιώνεται. Από τα έδρανα της Βουλής έχω αναδείξει το πρόβλημα των μεταδοτικών ασθενειών των παραγωγικών ζώων. Έχω αναφερθεί στην ανάγκη θωράκισης του Έβρου ως φυσική πύλη εισόδου αυτών των νοσημάτων. Έχω επανειλημμένα προτείνει την λειτουργία του Κέντρου Ελέγχου Εξωτικών Νοσημάτων αλλά διαπιστώνω ότι με αγνοείτε.
Δυστυχώς όμως η πολιτεία σήμερα εκτός από τα ζώα σκοτώνει και τους κτηνοτρόφους. Γνωρίζετε ότι για τρία χρόνια οι κτηνοτρόφοι αυτοί δεν έχουν πληρωθεί την Ενιαία Ενίσχυση και την Εξισωτική Αποζημίωση; Στις περιπτώσεις της ανωτέρας βίας προβλέπεται, εφόσον συντρέχουν λόγοι, οι πληρωμές να συνεχίζονται κανονικά τουλάχιστον για τα επόμενα τρία έτη.
Μπορεί για την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης, που υλοποιήσατε την προηγούμενη εβδομάδα και αφήσατε εκτός 76.000 αγρότες να έχετε άλλοθι το γεγονός ότι το διάστημα των 5 μηνών που πέρασαν από την υποβολή των δηλώσεων  ΟΣΔΕ ήταν λίγο ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι, τους οποίους έχετε υποσχεθεί ότι θα διεκπεραιώσετε μέχρι τέλος του έτους.
Στους απλήρωτους κτηνοτρόφους, λόγω ανωτέρας βίας, που επί τρία συνεχόμενα έτη φυλάσσουν Θερμοπύλες δεν έχετε κανένα άλλοθι.     
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:
  1. Γνωρίζετε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι  συγκεκριμένοι κτηνοτρόφοι;
  2. Πόσοι είναι αυτοί οι κτηνοτρόφοι, και πότε ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα αναγνωρίσει αυτή την κατάσταση ως ανωτέρα βία, ώστε να προγραμματιστούν οι πληρωμές των εξαθλιωμένων, οικονομικά, κτηνοτρόφων της Αν. Μακεδονίας και Θράκης;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Αναστάσιος Δημοσχάκης (Έβρου)
Γεώργιος Κασαπίδης (Κοζάνης)
Δημήτριος Κυριαζίδης (Δράμας)   
Νικόλαος Παναγιωτόπουλος (Καβάλας)