Πώς η εκλογή Τραμπ κάνει το ταξίδι Ομπάμα πιο σημαντικό από ποτέ


 Ενώ ακόμα η διεθνής πολιτική σκηνή επιχειρεί να χαρτογραφήσει τα «ύδατα» στα οποία εισέρχεται ο κόσμος από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι λίγοι οι ειδήμονες στην Ελλάδα που έσπευσαν να προεξοφλήσουν πως το επικείμενο ταξίδι του Μπαράκ Ομπάμα και οι υψηλές προσδοκίες για το χρέος «κουρεύτηκαν».
Πέραν του αυταπόδεικτου, ότι δηλαδή στην Ελλάδα παραδόξως έχουν στριμωχτεί οι επιφανέστεροι γεωπολιτικοί αναλυτές του κόσμου και σε όλες τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη οι αδαείς ακόμα διερευνούν τις γραμμές που θα χαράξει σε οικονομία και εξωτερική πολιτική ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ από τις 20 Ιανουαρίου που γίνεται ένοικος του Λευκού Οίκου, υπάρχουν και ορισμένα πράγματα τα οποία βρίσκονται πίσω από τις «γραμμές» και δεν μπορούν να ειπωθούν από επίσημα χείλη.
Στην Ελλάδα όπως και σε όλο τον πλανήτη, οι πολιτικές ηγεσίες παρακολουθούν με προσοχή τα πρώτα μηνύματα από τις ΗΠΑ για να δουν που θα κινηθεί η πολιτική του νέου προέδρου των ΗΠΑ. Το Μαξίμου εστιάζει καταρχήν στην επίσκεψη Ομπάμα και ανοίγει διαύλους με το νέο ένοικο του Λευκού Οίκου με το βλέμμα στο χρέος και τα εθνικά ζητήματα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος τόνισε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι είναι πιθανή το προσεχές διάστημα η επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον νεοεκλεγέντα Ντόναλντ Τραμπ, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση προετοιμαζόταν και για τα δύο ενδεχόμενα των εκλογών, δεδομένης της παταγώδους αποτυχίας των δημοσκοπικών εταιριών τα τελευταία έτη.
Προς επίρρωση τούτου λειτουργεί το γεγονός ότι η ελληνική διπλωματική αποστολή στη Νέα Υόρκη προ μηνός και σε αντίθεση με ομολόγους τους από πολλά κράτη, είχε επαφές τόσο με το επιτελείο της Χίλαρι Κλίντον όσο και με αυτό του Ντόναλντ Τραμπ.
«Ο Αμερικανός Πρόεδρος, έχοντας εκφράσει επανειλημμένα την ανάγκη για το ξεπέρασμα της λιτότητας και την αναπτυξιακή στροφή στην παγκόσμια οικονομία, θέτει στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων τη λύση για το ελληνικό χρέος» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.
Πέραν αυτού, όπως έγραψε από το πρωί το TRIBUNE και επιβεβαιώθηκε, τον Μπαράκ Ομπάμα θα συνοδεύει στην Αθήνα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, ο οποίος σε παλαιότερες δηλώσεις του πρόσφατα είχε τονίσει πως πρόθεση του Προέδρου είναι να λυθεί το θέμα του χρέους πριν ο ίδιος αποχωρήσει από το Λευκό Οίκο και επομένως να μην «κληροδοτηθεί» το θέμα του ελληνικού χρέους στην όποια διάδοχη κατάσταση.
Η ανάγκη αυτή καθίσταται έτι περαιτέρω επιτακτική, δεδομένου ότι στο Λευκό Οίκο δεν θα βρίσκεται πλέον η «συνεχιστής» του Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον, αλλά ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ.
Η κυβέρνηση βαδίζει με ορίζοντα το Eurogroup της 5η Δεκεμβρίου, όπου στόχος είναι να ανακοινωθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα και να συγκεκριμενοποιηθούν τα μεσο και μακροπρόθεσμα για το χρέος, ούτως ώστε να μπει η χώρα με πλώρη σε μία δεκαετή πορεία σταθερότητας και μέσα από την ένταξη στο QE και την προσέλκυση επενδύσεων να βγει από την επιτροπεία μέχρι το 2018.
Σε αυτό το πλαίσιο και με τα εξόχως ενθαρρυντικά στοιχεία που ανακοίνωσε προχθές η Κομισιόν, η συνοδεία του Τζακ Λιου μονάχα τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί, δεδομένου ότι το ταξίδι σε Αθήνα και Βερολίνο είχε και συνεχίζει να έχει ως βασικό ζήτημα την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, που περνά από την ελληνική απομείωση του χρέους και την αλλαγή στάσης του Βερολίνου από την μονοσήμαντη επιμονή στη λιτότητα.
Μόνο ανεκδοτολογικά μπορεί να ληφθούν υπόψη τα περί «βόλτας» του Ομπάμα στην Ελλάδα, την ώρα που στην επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για το πρώτο τετ α τετ του απερχόμενου Προέδρου με τον Ντόναλντ Τραμπ αναφέρεται πως οι δύο άνδρες συζήτησαν στη μισάωρη συνάντηση για το περιεχόμενο της περιοδείας Ομπάμα στην Αθήνα και το Βερολίνο.
Υπενθυμίζεται πως ο Τζακ Λιου σε συνέντευξη μετά την υπογραφή της συμφωνία του Ιουλίου από την Ελλάδα το 2015 είχε αφήσει να εννοηθεί πως οι ΗΠΑ θα απαντήσουν όταν αυτές το κρίνουν σε δικό τους χρόνο.
Επιπλέον, ένα ζήτημα το οποίο δεν μπορεί να λεχθεί από επίσημα χείλη αλλά είναι αλληλένδετο, είναι το γεγονός ότι ο οικονομικός πόλεμος μεταξύ Ουάσιγκτον και Βερολίνου δεν έχει κωπάσει. Τουναντίον βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με την εκλογή Τραμπ να αποτελεί οιωνεί εξαιρετικά δυσάρεστη είδηση για την Άνγκελα Μέρκελ που εισέρχεται επισήμως στο προεκλογικό έτος 2017.
Οι δύο πλευρές ακόμα δεν έχουν έρθει σε συμφωνία, τόσο για τα πρόστιμα στη Deutsche Bank όσο και για αυτά στη Volkswagen, τα οποία απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη γερμανική οικονομία και λειτουργούν ως μοχλός πίεσης της Ουάσιγκτον προς το Βερολίνο.
Την ίδια ώρα ο γεωπολιτικός παράγοντας στην βραδυφλεγή βόμβα της νοτιοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, συνεχίζει να καθιστά την Ελλάδα προπύργιο σταθερότητας αλλά και σύνορο της Ευρώπης και του δυτικού κόσμου απέναντι στην τρομοκρατική απειλή του τζιχαντισμού αλλά και τον επεκτατισμό που επιδεικνύει η Μόσχα.
Και ακόμα και εάν η νέα ηγεσία των ΗΠΑ με ένα πιο διαλλακτικό δόγμα ρίξει τους τόνους με τη Ρωσία, διπλωματικές πηγές χαρακτηρίζουν απίθανο το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί ως ζώνη επιρροής η Ελλάδα στη Μόσχα.
Πέραν των οικονομικών και γεωπολιτικών παραγόντων, πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος του Μπαράκ Ομπάμα σε μία κρίσιμη καμπή για την παγκόσμια πολιτική, όπου αναδύονται όλο και περισσότερο ακροδεξιές δυνάμεις, είναι να προχωρήσει σε μία ιστορική ομιλία με βασικό μήνυμα τη Δημοκρατία. Για αυτό και η αρχική επιλογή της Πνύκας, όπου τελικά για λόγους ασφαλείας αφέθηκε στην άκρη.