Επιστολή Δημοσχάκη στην πρόεδρο της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» για το Γενικό Λύκειο Φερών

Ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, απέστειλε επιστολή στην πρόεδρο της εταιρείας «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», Ιωάννα Κοντούλη, με αφορμή το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Γενικό Λύκειο Φερών.
Σε αυτήν αναφέρει ότι οι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε προκάτ αίθουσες, καθώς το προηγούμενο κτίριο του σχολείου κρίθηκε δομικά ακατάλληλο εξαιτίας των φθορών που υπέστη. Γι’ αυτό το λόγο είναι αναγκαία η τάχιστη περαίωση της μελέτης κατασκευής του Γενικού Λυκείου Φερών, για να δοθεί λύση σε ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί εδώ και χρόνια την τοπική κοινωνία.
Αναλυτικά η επιστολή:
«Κυρία Πρόεδρε
Στον Έβρο και συγκεκριμένα στην περιοχή των Φερών, έδρα της ομώνυμης δημοτικής ενότητας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, τις τελευταίες μέρες επικρατεί αναστάτωση στην τοπική κοινωνία, από ένα θέμα που παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια. Είναι το μείζον θέμα της ανέγερσης του Γενικού Λυκείου Φερών, για αυτό το λόγο κι εγώ με τη σειρά μου, σας μεταφέρω τον προβληματισμό αλλά και τις δικαιολογημένες ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Η τοπική κοινωνία μαζί με τους μαθητές, καθηγητές και γονείς των παιδιών διαμαρτύρονται για την απόλυτη απραξία της Πολιτείας, διότι εδώ και 5 χρόνια περίπου κάνουν μάθημα σε προκάτ αίθουσες γιατί το προηγούμενο κτίριο του σχολείου τους κρίθηκε δομικά ακατάλληλο να στεγάσει μαθητές εξαιτίας των φθορών που υπέστη και που θέτουν εν αμφιβόλω τη στατικότητά του.
Το σχολείο στεγάζεται προσωρινά, για πέμπτη σχολική χρονιά, σε προκάτ αίθουσες εντός του αύλειου χώρου του σχολείου, αρκετές δεκάδες μέτρα μακριά από το γραφείο των καθηγητών, το γραφείο του διευθυντή, την αίθουσα υπολογιστών και τις τουαλέτες των μαθητών που βρίσκονται στο κτίριο του Γυμνασίου. Οι χώροι αυτοί παραχωρήθηκαν από το Γυμνάσιο ως προσωρινή λύση, μέχρι σ’ ότου να λυθεί το πρόβλημα της εγκατάστασης. Τα κυλικείο βρίσκεται στην άλλη μεριά της αυλής, ιδιαίτερα απομακρυσμένο κι αυτό ενώ τους χειμερινούς μήνες, όταν βρέχει ή όταν κάνει παγωνιά η πρόσβαση των μαθητών είτε στις τουαλέτες που βρίσκονται στο γυμνάσιο, είτε στο κυλικείο είναι μια ιδιαίτερη δυσχερής υπόθεση και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους, μη επιτρεπτές για μια ευνομούμενη, μη υπανάπτυκτη χώρα.
Επίσης, η στενότητα του χώρου των αιθουσών καθώς και η έλλειψη εργαστηρίων, δεν επιτρέπει την ισότιμη μεταχείριση με τα άλλα παιδιά σχολείων της χώρας, σ’ επίπεδο αξιοπρεπούς και σύγχρονής διδασκαλίας. Οι μαθητές, οι γονείς και οι καθηγητές, καταβεβλημένοι από τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση που βιώνουνε καθημερινά, επιζητούν άμεση λύση στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Η πολιτεία, που εκπροσωπείτε κι εσείς, οφείλει να δώσει δέουσα σημασία στην τάχιστη περαίωση της μελέτης κατασκευής του Γενικού Λυκείου Φερών, καθώς πρέπει να γνωρίζετε ότι το σχολείο βρίσκεται σε μια παραμεθόρια περιοχή, 2 χιλιόμετρα μακριά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, που τον τελευταίο καιρό έχει υποστεί πολλές καταστροφές. Οι οικογένειες των παιδιών είναι κυρίως αγροκτηνοτροφικές και έχουν υποστεί οικονομική εξαθλίωση από τις καταστροφικές ζωονόσους που έπληξαν την περιοχή καθώς και από τα πλημμυρικά φαινόμενα που επικράτησαν στις παρόχθιες περιοχές του ποταμού Έβρου. Κι όμως επιμένουν αυτοί οι ακρίτες να διαβούν εκεί και να φυλάττουν Θερμοπύλες...
Παρά τις συνεχείς προσπάθειες του Δήμαρχου Αλεξανδρούπολης και Αντιδημάρχου Φερών για την άμεση διεκπεραίωση των διαδικασιών, δεν υπάρχει κινητικότητα στο θέμα με κάποιο απτό αποτέλεσμα από την πλευρά της πολιτείας.
Το ζήτημα που ανέφερα παραπάνω είναι εξόχως σημαντικό και χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις.
Κυρία Πρόεδρε στον Έβρο δεν επιθυμούμε μια διαφορετική μεταχείριση σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Απλώς, θέλουμε να υπάρξει μέριμνα για την άμεση λύση του προβλήματος που διαιωνίζεται χρόνια τώρα, στο πλαίσιο της ισοπολιτείας και ισονομίας».