Δεκάδες δισεκατομμύρια του Ιράν έρχονται στην Αθήνα μετά το βέτο της Ελλάδας στην ΕΕ

Δισεκατομμύρια δολάρια και ευρώ του Ιράν έρχονται στην Ελλάδα, ποσά που «φεύγουν» από την Τουρκία και τη Βρετανία.
Η ιρανική κυβέρνηση ανοίγει στην Αθήνα υποκατάστημα της ημικρατικής τράπεζας Σαντεράτ (Saderat Bank) και μεταβιβάζουν άμεσα σε αυτό 5 δισ. δολάρια που έχουν στην Τουρκία, ενώ σε δεύτερη φάση μεταφέρουν στο ίδιο υποκατάστημα ακόμα 30 δισ. ευρώ.
Το 2007, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις στην τράπεζα Σαντεράτ ως χρηματοδότη τρομοκρατικών οργανώσεων για φερόμενες ενέργειες διοχέτευσης χρημάτων σε οργανώσεις όπως η Χεζμπολάχ, η Χαμάς και άλλες ομάδες που η Ουάσιγκτον θεωρεί τρομοκρατικές.
Η κυβέρνηση του Ιράν έχει αρνηθεί οιασδήποτε ανάμιξη της τράπεζας και άλλων οργανισμών σε χρηματοδότηση τρομοκρατικών οργανώσεων.
Τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν κυρώσεις στην τράπεζα για τη συμμετοχή της στο πυρηνικό πρόγραμμα και πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, ενώ ανάλογη κίνηση ακολούθησε από την Ε.Ε. το 2010.
Tον Απρίλιο του 2016 το κορυφαίο δικαστήριο της Ε.Ε. δέχτηκε την προσφυγή της τράπεζας κατά των κυρώσεων της Ε.Ε. υποστηρίζοντας ότι η Ένωση των 28 κρατών είχε παρουσιάσει ανεπαρκή στοιχεία για να υποστηρίξει τον ισχυρισμό ότι η Σαντεράτ διενεργούσε παράνομες δραστηριότητες.
Το δικαστήριο επέτρεψε στην Ε.Ε. να διατηρήσει το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων για έξι μήνες με βάση μια τροποποιημένη κατηγορία, ενώ η εν λόγω περίοδος έληξε στις 22 Οκτωβρίου 2016.
Καθ’ όλη την περίοδο αυτή, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο εργάστηκαν για να διασφαλίσουν ότι οι κυρώσεις θα επεκταθούν και μετά τον Οκτώβριο, αναζητώντας νέες αποδείξεις ότι η Σαντεράτ συμμετείχε σε παράνομες δραστηριότητες.
Ενώ υπήρχαν αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Ε.Ε. να δημιουργήσει μια νέα προσφυγή, οι 27 από τις 28 κυβερνήσεις της Ε.Ε. ήταν έτοιμες να επεκτείνουν τις κυρώσεις, σύμφωνα με ανώτατους Ευρωπαίους και Έλληνες αξιωματούχους, αλλά η Ελλάδα άσκησε «βέτο».
«Υπάρχει απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ και πρέπει να γίνει σεβαστή», εξήγησε ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών. «Υπήρχαν πολύ σαφείς οδηγίες από την Αθήνα να τεθεί μπλόκο», είπε ένας δεύτερος Έλληνας αξιωματούχος που μίλησαν στη Wall Street Journal.
Η Αθήνα είχε ενημερώσει τον Λευκό Οίκο για την πρόθεσή της να επιβάλλει βέτο και δεν υπήρξε καμία αντίρρηση από τον Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος έτσι ή αλλιώς ήταν από τους πρωτεργάτες της συμφωνίας με το Ιράν για την παύση της προσπάθειάς του να μετατραπεί σε πυρηνική δύναμη.
Οι Αμερικανοί βλέπουν στο Ιράν, τη μοναδική δύναμη που μπορεί να σπάσει, μέχρι ενός βαθμού, το μονοπώλιο της Ρωσίας στην διάθεση φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την αποτυχία ανατροπής του Άσαντ στην Συρία και την συνεπακόλουθη διέλευση του φυσικού αερίου του Κατάρ από την Συρία στην Τουρκία.
Η Βρετανία έχει απολέσει έσοδα δεκάδων δισεκατομμυρίων λιρών από την πτώση της τιμής του πετρελαίου, λόγω της επιστροφής του Ιράν στην διεθνή αγορά πετρελαίου και το brent γνώρισε ιστορικά χαμηλά δεκαετίας, άρα είχε κάθε συμφέρον να διατηρήσει όχι μόνο τις κυρώσεις κατά της ιρανικής τράπεζας, αλλά να δυσκολέψει και με κάθε τρόπο την διακίνηση ιρανικού πετρελαίου.
Ο βασικός λόγος όμως είναι ότι η Ευρώπη θέλει να μείνει το «παγωμένο» ιρανικό χρήμα στο έδαφος της. Αυτό τώρα «ξεπάγωσε» και έρχεται στην Ελλάδα.

«Πώς τολμάτε και βάζετε βέτο;»

«Απορώ πώς είναι δυνατόν να εκπροσωπείς χρεοκοπημένη χώρα και να αποτολμάς βέτο» εξομολογήθηκε στον Νίκο Κοτζιά συνάδελφος του υπουργός Εξωτερικών.
«Ξέρεις, στην Ελλάδα υπάρχει και η λέξη αξιοπρέπεια» του απάντησε ο Κοτζιάς.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα

Πρόκειται για ένα πραγματικό big deal, μια μεγάλη συμφωνία που θα δώσει ισχυρή «ένεση» στα συνολικά αποθεματικά του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Πριν από περίπου ένα μήνα, οι Ιρανοί συμφώνησαν με την ελληνική κυβέρνηση ότι θα ανοίξουν τραπεζικό υποκατάστημα της τράπεζας στην Αθήνα και θα μεταβιβάσουν άμεσα σε αυτό 5 δισ. δολάρια που έχουν στην Τουρκία, ενώ σε δεύτερη φάση θα μεταφέρουν στην Ελλάδα περί τα 30 δισ. ευρώ ενώ θα θα μετατρέψουν την χώρα σε πύλη εισόδου στην ΕΕ ιρανικών κεφαλαίων από την στιγμή που η Βρετανία έκλεισε τη Σαντεράτ στο Λονδίνο.
Προ ημερών η Τεχεράνη ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να περάσει ιρανικό φυσικό αέριο μέσω αγωγού από την Ελλάδα και να κτίσει διυλιστήριο στην Θράκη ή να ρίξει κεφάλαια για να αναβαθμίσει το υφιστάμενο των ΕΛΠΕ στη Θεσσαλονίκη.
Η συμφωνία κλείστηκε κατά την διάρκεια της επίσκεψης του κεντρικού τραπεζίτης του Ιράν, Valiollah Seif που επικεφαλής ιρανικής αντιπροσωπείας είχε επισκεφθεί στις 29-30 Σεπτεμβρίου την Αθήνα.
Τότε ο Ιρανός τραπεζίτης είχε συναντηθεί με αρκετούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και ο Γιάννης Δραγασάκης.
Στην ανακοίνωση που είχε εκδώσει η αντιπροεδρία της κυβέρνησης μετά το τέλος της συνάντησης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Seif, «έθεσε την έναρξη των ελληνοϊρανικών σχέσεων στον τραπεζικό τομέα ως βάση μελλοντικών οικονομικών συνεργασιών».
Σημαντικό ρόλο στην συμφωνία έπαιξαν δύο πρόσωπα, ένας πολύ γνωστός εφοπλιστής και ο εξάδελφος του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα, το στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών ο Γ. Τσίπρας, ο οποίος απέχει πολύ από την συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της νυν κυβέρνησης: Είναι πρακτικός, γρήγορος στις αποφάσεις του και αποτελεσματικός.
Η επέκταση της συνεργασία με το Ιράν κρίθηκε ως ιδιαίτερα σημαντική από την κυβέρνηση, καθώς η Τεχεράνη τίμησε «και με το παραπάνω» την συμφωνία που είχε συναφθεί για την πώληση επί πιστώσει ιρανικού πετρελαίου στην Ελλάδα, όταν οι άλλες χώρες, με εξαίρεση τη Ρωσία, ζητούσαν «πληρωμή τοις μετρητοίς», την ώρα που η χώρα οικονομικά ασφυκτιούσε πέρσι και πρόπερσι.
Εσχάτως υπήρξε μια επιπλέον συμφωνία των ΕΛΠΕ, τα οποία σύναψαν με τη ιρανική κρατική εταιρεία της χώρας NIOC νέα συμφωνία αγοράς πετρελαίου, με πολύ ευνοϊκούς όρους για την ελληνική πλευρά.

Το Ισραήλ να μην ανησυχεί – Η Ελλάδα τιμά τις συμμαχίες της

Σε πληροφορίες που «ακούστηκαν» ότι το ελληνικό μέγα-ντιλ ανησύχησε το Ισραήλ, διπλωματικές πηγές απαντούν:
«Έτσι ή αλλιώς εμείς θέλουμε να είμαστε φίλοι με όλους. Η απόφαση κατ’ουδένα τρόπο δεν αφορά το Ισραήλ με το οποίο έχουμε μια προνομιακή στρατηγική σχέση.
Άλλωστε όταν το Ιράν είχε διαμαρτυρηθεί για τις ισραηλινές αεροπορικές ασκήσεις στην Ελλάδα τις οποίες η Τεχεράνη είχε εκλάβει ως πρόβα επίθεσης στο Ιράν, εμείς είχαμε απορρίψει τις διαμαρτυρίες χαρακτηρίζοντάς τες χωρίς βάση.
Με το Ισραήλ είμαστε στενοί σύμμαχοι στην Ανατολική Μεσόγειο. Με το Ιράν καλοί εταίροι. Αν έχουν διαφορές μεταξύ τους αυτό αφορά τους ίδιους»…