Προ των πυλών συμφωνία για γενναία ρύθμιση του χρέους – Τι προβλέπει

Fast track κλείσιμο της αξιολόγησης με κατάθεση 12 εκκρεμών νομοσχεδίων και με ταυτόχρονη συμφωνία ενός γενναιόδωρου πακέτου βραχυπρόθεσμων μέτρων για χρέος έως και 65 δισεκατομμυρίων συζητούν κυβέρνηση και δανειστές.
Οι διαπραγματεύσεις είναι στην κρισιμότερη φάση, καθώς στόχος είναι να υπάρχει ένα πρώτο κείμενο (staff level agreement) μέχρι το EuroWorking Group στις 28 του μήνα και η συμφωνία να επικυρωθεί στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.
Οπως τονίζει στο «Εθνος» κυβερνητικός αξιωματούχος, εφόσον υπάρξει συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης, θα ψηφιστούν μέσα στη χρονιά τα νομοσχέδια με τα προαπαιτούμενα.
Υπολογίζεται πως πρόκειται για 12 νομοσχέδια, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων εργασιακά, αδήλωτα εισοδήματα, πλαστικό χρήμα, εξωδικαστικό συμβιβασμό, κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων.
Ταυτόχρονα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα ανακοινώσει το σχέδιο για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, το οποίο -όπως επισημαίνει η ίδια πηγή- θα αφορά μεγαλύτερο τμήμα του χρέους από αυτό που αρχικά αναμενόταν.
Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί το έναυσμα για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) το πρώτο δίμηνο του έτους, ώστε η οικονομία να μπει στον «ενάρετο» κύκλο.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπου παραμένουν οι «παγίδες» που συνεχίζει να στήνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από το Βερολίνο, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Wall Street Journal απηύθυνε έκκληση να μην χαθεί η ιστορική ευκαιρία για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση με αποτυχία στην ελάφρυνση του χρέους.
Η ανάγκη για γρήγορη συμφωνία αναδεικνύεται από διάφορους παράγοντες της λύσης.
Τη σκοπιμότητα αυτή υπηρετούσε η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Wall Street Journal, όπως και η ελληνο-ιταλική αποχή από την ψήφιση του προϋπολογισμού (ως άσκηση πίεση προς τους …σκληρούς του Βερολίνου).
Οι καταιγιστικές εξελίξεις τείνουν να επιβεβαιώσουν πως η σιωπή των Μπάρακ Ομπάμα και Άνγκελα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου για το χρέος, μάλλον έρχεται να επιβεβαιώσει το οργιώδες παρασκήνιο πίσω από τις κλειστές πόρτες της Καγκελαρίας…
Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ήδη θεσμοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και ήδη γράφουν το κείμενο της συμφωνίας για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, με τα «κενά» που απομένουν να είναι υπαρκτά αλλά απολύτως εφικτό να γεφυρωθούν.