Επίσκεψη Ομπάμα: Ασκήσεις ισορροπίας στην τελευταία περιοδεία του στην Ευρώπη

Η Ελλάδα θα είναι ο πρώτος σταθμός της τελευταίας περιοδείας του Μπαράκ Ομπάμα στην Ευρώπη, όπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα προσπαθήσει, σε μια παράξενη άσκηση εξισορρόπησης, να καθησυχάσει τους συμμάχους μετά το σοκ της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική προεδρία.
Το παράδοξο είναι ότι ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, που κατήγγειλε με σφοδρότητα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τον κίνδυνο μιας προεδρίας Τραμπ, θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη --στο όνομα μιας ήρεμης μετάβασης-- να καθησυχάσει τους ευρωπαίους ομολόγους του που ανησυχούν για το μέλλον της αμερικανικής δημοκρατίας.
"Ο στόχος του ταξιδιού είναι να καθησυχάσει όλο τον κόσμο εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ διένυσαν μια δύσκολη προεκλογική περίοδο αλλά αυτό τελείωσε. Εκτός κι αν έχουμε πολύ απλά ένα διαφορετικό σενάριο", δηλώνει η Χέδερ Κόνλεϊ, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ αμφισβήτησε την καταλληλότητα ή τη λειτουργία παλιών συμμαχιών, όπως του ΝΑΤΟ, την παγκόσμια συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η στάση του απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, του οποίου εξήρε τα προσόντα, ανησυχεί την Ευρώπη.

Θα ζητήσει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

«Ο ελληνικός λαός χρειάζεται ελπίδα», τόνισε σε συνέντευξή του ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος απέστειλε μηνύματα προς τους πιστωτές της Ελλάδας για ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους.
«Θα συνεχίσω να προτρέπω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους» είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής και υπογράμμισε πως οι Αμερικανοί «συνεχίζουμε να δίνουμε τεράστια σημασία στην συμμαχία με την Ελλάδα».
«Η Ελλάδα έπρεπε να κάνει βήματα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και θέλω να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα και τον ελληνικό λαό για τα δύσκολα και επώδυνα βήματα που έχουν κάνει για να δείξουν ότι η Ελλάδα εργάζεται για να βοηθήσει τον εαυτό της» συμπλήρωσε ο Μπαράκ Ομπάμα.
«Οσο συνεχίζει να κάνει τα επώδυνα βήματα στις μεταρρυθμίσεις και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τάξη και ανθρώπινο τρόπο, οι Έλληνες πολίτες θα έχουν έναν φίλο και σύμμαχο στις ΗΠΑ» σημείωσε.
Ακόμη, μιλώντας για το θέμα της τρομοκρατίας, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως «Είμαστε στενοί εταίροι στην πάταξη της τρομοκρατίας προκειμένου να ανακόψουμε τη ροή ξένων τρομοκρατών και να αποτρέψουμε τρομοκρατικές επιθέσεις».

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στην Αθήνα

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί από την Αθήνα και την επαρχία θα κινητοποιηθούν προκειμένου να μετατραπεί το κέντρο της πρωτεύουσας σε απόρθητο φρούριο, όπως αναφέρει η Real, ενώ θα υπάρξει και πλήρης κινητοποίηση των ειδικών υπηρεσιών της Αστυνομίας, με τους σκύλους της υπηρεσίας Κ9, το τμήμα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά και κλιμάκια των μυστικών υπηρεσιών σε διαρκή συναγερμό.
Επιπλέον, τα εναέρια μέσα της αστυνομίας θα είναι επιφορτισμένα από την από αέρος επιτήρηση των χώρων τους οποίους θα επισκεφθεί, αλλά και θα μείνει ο Ομπάμα, ενώ αεροσκάφη F-16 θα συνοδεύσουν το Air Force 1 από την ώρα που θα εισέλθει στο ελληνικό FIR, μέχρι τη στιγμή που θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό πού θα μείνει ο Αμερικανός Πρόεδρος, μεταξύ των ξενοδοχείων που εξετάζονται, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι η «Μεγάλη Βρετανία», το Intercontinental όπου είχε διαμείνει το 1999 ο Μπιλ Κλίντον, ακόμα και ο «Αστέρας» στη Βουλιαγμένη. Αλλά αυτή η πληροφορία θα ανακοινωθεί την τελευταία στιγμή.
Τις επόμενες ημέρες αναμένονται στην Αθήνα μεταφορικά αεροσκάφη της USAF που θα μεταφέρουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (εργαλεία επιτήρησης, οχήματα μεταφοράς και οπλισμός) για τα περίπου 500 άτομα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που θα είναι άμεσα επιφορτισμένα με την ασφάλεια του Ομπάμα.
Πέρα από το αυτονόητο γεγονός ότι η επίσκεψη ενός Αμερικανού προέδρου απαιτεί ύψιστα μέτρα ασφαλείας, στις ελληνικές αρχές έχουν προκαλέσει «πονοκέφαλο» η επίθεση με χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία, αλλά και η προκήρυξη των «Πυρήνων της Φωτιάς» που καλεί σε δυναμικές ενέργειες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ομπάμα στην Αθήνα. Εξάλλου, ήδη ακυρώθηκε η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στην Πνύκα.