Τρία χρόνια RUN GREECE Αλεξ/πολης-Ρεκόρ, επιδράσεις, ευκαιρίες

Του Κώστα Πατερόπουλου (Αντιπροέδρου ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Αν.Μακ.Θράκης, τεχνικού διευθυντή RG)

Την Κυριακή διεξάγεται το πιο μαζικό αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος των Αθηνών. Η κορωνίδα του δρομικού κινήματος, το οποίο έχει διαχυθεί σε όλη την Ελλάδα και κάθε χρόνο δημιουργεί δεκάδες ίσως και εκατοντάδες δρομικά γεγονότα, από την μία γεωγραφική άκρη της, έως την άλλη.
Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε ένα απολογισμό του δικού μας, Αυθεντικού αγώνα, του RUN GREECE στην Αλεξ/πολη, του αντίστοιχα μαζικότερου αθλητικού γεγονότος της ευρύτερης περιοχής μας, ο οποίος συμπλήρωσε φέτος 3 χρόνια ζωής.
Διανύοντας ήδη δύο περίπου μήνες από την διεξαγωγή του, μας δίνει την δυνατότητα να εξάγουμε ακόμη πιο αντικειμενικά απολογιστικά συμπεράσματα γι αυτό.
Τα ρεκόρ του αγώνα:
Είναι ο πιο γοργά αναπτυσσόμενος  δρόμος, από τους υπόλοιπους  5 της σειράς RG, με 850 συμμετοχές περισσότερες από πέρυσι , 35% άνοδο (3350, πέρυσι 2500 και πρόπερσι 1800), παρόλο που είναι  ο τελευταίος της σειράς, μιας και ξεκίνησε ένα χρόνο αργότερα από τους άλλους, στην μικρότερη πληθυσμιακά περιοχή από τις υπόλοιπες, εκτός Καστοριάς.
Ο ρυθμός ανάπτυξης του, μάλλον θα οδηγήσει την επόμενη χρονιά, σε νέα μεγάλη κατάρριψη, ίσως και πάνω από το φράγμα των 4000 δρομέων.
Έχει αποδεδειγμένα την μεγαλύτερη συμμετοχή από μη Έλληνες αθλητές από τα 6 RG (φέτος περίπου 100 συμμετοχές).
Προσελκύει όλο και ποιοτικότερους δρομείς, οι οποίοι κάθε χρόνο καταρρίπτουν τα ρεκόρ αγώνα.
Οι επιδράσεις του RG μπορούν να συμπυκνωθούν στα εξής: 
Πρώτο. Κάποιες χιλιάδες συμπολίτες μας άλλαξαν τρόπο ζωής, βελτιώνοντας καθημερινά την σωματική και ψυχική υγεία τους, τρέχοντας και περπατώντας, στο πάρκο, στο στάδιο, στους δρόμους, στο βουνό, παντού. Το γεγονός αυτό έχει άμεσα αποτελέσματα στην ποιότητα ζωή τους, στην απόδοση της εργασίας τους και μεσομακροπρόθεσμα στην μείωση εξόδων περίθαλψης και υγείας.
Δεύτερο. Το RG βοήθησε άμεσα στην ανάπτυξη του δρομικού κινήματος στην περιοχή μας, με την δημιουργία και άλλων 4 αγώνων δρόμου σε όλο τον Έβρο, με συμμετοχή 5000 περίπου δρομέων το 2016, αλλά και την δημιουργία δρομικών ομάδων αγώνων ή και υγείας. Φυσικά ενίσχυσε κατά πολύ και την συμμετοχή των παιδιών στον κλασσικό αθλητισμό. 
Τρίτο. Η οικονομική ένεση που δίνεται τις μέρες του αγώνα στην πόλη μας, με διανυκτερεύσεις, εστίαση, διασκέδαση, μεταφορές κλπ. Φέτος είχαμε πάνω από 1000 δρομείς εκτός Αλεξ/πολης, που μαζί με τους συνοδούς τους τουλάχιστον διπλασιάζονται όπως και 500 περίπου διανυκτερεύσεις δρομέων και συνοδών τους.
Τέταρτο. Η τεράστια προβολή της πόλης και της περιοχής, μέσω των ΜΜΕ. 1500 σποτ σε κεντρικά κανάλια να προβάλουν την Αλεξ/πολη, με την συνεργασία του φορέα, Συμμαχία για την Ελλάδα, ήταν κάτι μοναδικό, δίνοντας μια προστιθέμενη αξία, που μπορεί να αξιοποιηθεί σήμερα αλλά και τα επόμενα χρόνια.
Πέμπτο. Η διοργάνωση είναι από μόνη της ένα μεγάλο σχολείο, εκπαίδευσης στελεχών, φορέων, εθελοντών, οι οποίοι βελτιώνονται συνεχώς και μαζί βελτιώνουν την ποιότητα του αγώνα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Εκπαιδεύονται να συνεργάζονται μεταξύ τους και να αντιλαμβάνονται ότι μόνο η συνεργασία μπορεί να αποδίδει σπουδαία αποτελέσματα. Αυτή η εμπειρία και η γνώση που αποκτήθηκε τα 3 αυτά χρόνια, από όλο το ανθρώπινο δυναμικό είναι μια παρακαταθήκη και για άλλες δράσεις και εκτός RG.
Έκτο. Η μαζικοποίηση του κλασσικού αθλητισμού, με την μεγάλη προσέλευση αθλητών όλων των ηλικιών στο στάδιο και στα τοπικά σωματεία στίβου, μιας και οι αγώνες δρόμου ανήκουν στην οικογένεια του στίβου.
Έβδομο. Οι επίσημοι φορείς αντιλαμβάνονται πια την δύναμη του αθλητισμού, με όλα τα αποτελέσματα που αναφέρθησαν πριν, πάνω στην τοπική κοινωνία, έστω αργοπορημένα και επαναδιατυπώνουν πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη του, στην βάση του, στην συντήρηση και βελτίωση των  υποδομών του, στην διεκδίκηση και δημιουργία μαζικών ή αγώνων υψηλού επιπέδου.  Στόχος η φιλοξενία μεγάλων πρωταθλημάτων στίβου, όπως πανελλήνιο πρωτάθλημα ή αγώνες με διαβαλκανικό χαρακτήρα..
Στρατηγική:
Με ένα προγραμματισμό στόχων, από ειδικούς και την συνεργασία όλων των φορέων, μπορεί η Αλεξ/πολη και η ευρύτερη περιοχή, να αποτελέσει ένα τεράστιο πρότυπο αθλητικό κέντρο δράσεων-αγώνων-καμπ και να γίνει το μεγαλύτερο αθλητικό κέντρο όλης της ευρύτερης βαλκανικής ενδοχώρας. Τα αποτελέσματα μιας τέτοιας στρατηγικής θα έχουν τεράστια οφέλη για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής.
Ευχαριστίες:
Κλείνοντας την απολογιστική αυτή παρέμβαση, θα πρέπει να μην ξεχνάμε όλους όσους στήριξαν από την πρώτη μέρα τον αγώνα αυτό μέχρι και σήμερα, κάθε μικρή ή μεγάλη βοήθεια ήταν σημαντική για να παραχθεί αυτό το μεγάλο αποτέλεσμα, που κάνει περήφανους όλους μας. Τους φορείς, τους χορηγούς, τους εθελοντές μας, τους οποίους και τιμήσαμε στην εκδήλωση βράβευσης των συνεργαζόμενων φορέων και εθελοντών του αγώνα, πριν λίγες μέρες.
Τέλος ένα ιδιαίτερο ευχαριστώ στους ανθρώπους του τμήματος στίβου του ΜΓΣ Εθνικού, που στηρίζουν με πάθος αυτόν τον αγώνα, μήνες πριν την διοργάνωση του και έχουν εξελιχθεί σε στελέχη που μπορούν να φτιάξουν μαζί μεγάλα πράγματα.
Ραντεβού στο επόμενο Run Greece Αλεξ/πολης, τον Σεπτέμβρη του 2017.