(vid) Τσίπρας: Τα Υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα – Τάχιστα κλείσιμο της αξιολόγησης και άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος – Ειδικό χαρτοφυλάκιο για τις σχέσεις πολίτη-κράτος

Κυριακή, 6 Νοεμβρίου 20160 σχόλια

Από την προσπάθεια να περισώσουμε ό,τι είναι δυνατόν, περνάμε σε μια νέα περίοδο που η ανάκαμψη της οικονομίας θα μας δώσει τη δυνατότητα όχι πια να αναδιανέμουμε με δικαιοσύνη τα βάρη, αλλά να διανέμουμε με δικαιοσύνη τα οφέλη, ώστε να επουλώσουμε τις πληγές και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια ανάπτυξη διαρκή και δίκαιη, είπε ο Πρωθυπουργός στην συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Δημιουργείται για πρώτη φορά «ειδικό χαρτοφυλάκιο καθημερινότητας» για τη στήριξη πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση.
Καλωσορίζοντας τα νέα στελέχη της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο ρόλος των παλαιότερων είναι κρισιμότερος και δυσκολότερος από πριν, καθώς ο ανασχηματισμός είναι «μια τομή μέσα στη συνέχεια … αν οι νέοι σηματοδοτούν την τομή, οι παλιοί σηματοδοτούν τη συνέχεια και έχουν σήμερα ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη για τη συνοχή του κυβερνητικού έργου αλλά και την στήριξη των νέων σε μια περίοδο πολύ κρίσιμη.
Πλέον, «βρισκόμαστε πολύ κοντά στον τερματισμό μιας μακράς περιόδου πολύ δύσκολων αποφάσεων, τόσο για την κυβέρνησή μας όσο και για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας τα συμφέροντα των οποίων αυτή η κυβέρνηση θέλει να εκφράζει», είπε ο κ.Τσίπρας.
Είναι πλέον καιρός «να γυρίσουμε σελίδα … Από την προσπάθεια να περισώσουμε ό,τι είναι δυνατόν, περνάμε σε μια νέα περίοδο που η ανάκαμψη της οικονομίας θα μας δώσει τη δυνατότητα όχι πια να αναδιανέμουμε με δικαιοσύνη τα βάρη, αλλά να διανέμουμε με δικαιοσύνη τα οφέλη, ώστε να επουλώσουμε τις πληγές και να δημιουργήσουμε τις βάσεις για μια ανάπτυξη διαρκή και δίκαιη», συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Κλειδί η ανάκτηση της εργασίας
Την ίδια ώρα, η μάχη για την δίκαιη ανάπτυξη και την ανάκτηση της εργασίας πρέπει να συνεχιστεί με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, υπογράμμισε, καθώς μεγάλος εθνικός στόχος πρέπει να είναι η ανάκτηση της εργασίας στη πατρίδα μας. «Να προσεγγίσουμε δηλαδή τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο μέχρι το 2021 και προοπτικά να καταφέρουμε να μειώσουμε στο 10%» την ανεργία, όπως υπογράμμισε.
Προϋπόθεση όμως για την επίτευξη αυτού του στόχου σε 4-5 χρόνια, είναι σωστές αποφάσεις και αναγκαίες επιλογές σήμερα. «Πρώτα από όλα να ολοκληρώσουμε τάχιστα, εντός χρονοδιαγράμματος την 2η αξιολόγηση, χωρίς υποχωρήσεις αρχών αλλά και χωρίς κωλυσιεργείες και άσκοπες καθυστερήσεις. … αμέσως μετά, να ανοίξει στην ώρα της και χωρίς καθυστερήσεις η συζήτηση για τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους».
Ενιαίο μέτωπο απέναντι στη ΝΔ
Σημείωσε εξάλλου ότι η ηγεσία της ΝΔ επιμένει στην ταύτιση με τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για περαιτέρω απορρύθμιση, απελευθέρωση των μαζικών απολύσεων και ακόμη περισσότερη ευελιξία, αλλά η κυβέρνηση δεν θα αποδεχτεί αυτό το αποτυχημένο μοντέλο.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε και πάλι ότι κυβερνητική πολιτική είναι και οφείλει να παραμείνει ενιαία και αδιαίρετη σε κάθε σκέλος και σε κάθε πτυχή της. «Τα υπουργεία δεν είναι ιδιόκτητα διαμερίσματα. Είναι δωμάτια του κοινού σπιτιού», όπως είπε.
Στήριξη από εταίρους και ΗΠΑ στη μάχη του χρέουςΕμφανίστηκε σε κάθε περίπτωση πεπεισμένος ότι η διαπραγμάτευση θα προχωρήσει και θα κλείσει στην ώρα της, ώστε να υπάρξουν θετικές αποφάσεις στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, να ανοίξει η συζήτηση για συγκεκριμένα μέτρα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για την απομείωση του ελληνικού χρέους.
«Πρόκειται για ένα δίκαιο στόχο στη διεκδίκηση του οποίου δεν είμαστε μόνοι μας. Η συντριπτική πλειοψηφία της ευρωπαϊκής και διεθνούς κοινότητας αναγνωρίζει πλέον ανοιχτά ότι το δικαιούμαστε», σημείωσε ο κ.Τσίπρας.
Συνέδεσε μάλιστα την προσπάθεια αυτή με την επικείμενη επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα, εκτιμώντας ότι το νόημά της είναι ακριβώς «να δοθεί έμφαση αλλά και στήριξη στη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε για την ρύθμιση του ελληνικού εξωτερικού χρέους και την επιστροφή στην ανάπτυξη».
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι καθαρό το σχέδιο και ο οδικός χάρτης που θα πρέπει να υπηρετήσει η κυβέρνηση:
  • έγκαιρο κλείσιμο, χωρίς εκπτώσεις αλλά και άσκοπες κωλυσιεργίες, της δεύτερης αξιολόγησης
  • έναρξη «στην ώρα της, στο Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου» της συζήτησης για τα απαραίτητα μέτρα για το χρέος
  • ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του πρώτου τριμήνου του 2017
Υπάρχει πλειοψηφία για το ΕΣΡ, θεσμική εκτροπή η στάση της ΝΔ
Σχολιάζοντας το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο θέμα της συγκρότησης του ΕΣΡ λόγω της στάσης της ΝΔ, ο κ.Τσίπρας χαιρέτισε «το γεγονός ότι διαμορφώθηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων μια πλειοψηφία μαζί με κόμματα της αντιπολίτευσης όπως η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι» και τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν έχει πλέον καμία απολύτως δικαιολογία για να μην τηρεί τη συνταγματική της υποχρέωση. Οφείλει να προσέλθει με καλή πίστη και να συνδράμει στον διορισμό του Εθνικού Συμβουλίου».
Υπογράμμισε παράλληλα ότι «η συνεχόμενη άρνησή της αποτελεί πρόκληση και θεσμική εκτροπή. Είναι η ηγεσία της ΝΔ που παραβιάζει το Σύνταγμα και δίνει μια μάχη οπισθοφυλακών για να προστατέψει τα συμφέροντα της διαπλοκής και των καναλαρχών».
Ειδικό χαρτοφυλάκιο για πολίτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με το Δημόσιο
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να βελτιώσει την σχέση του πολίτη με τον κρατικό μηχανισμό αποτελεί κεντρικό στόχο όχι μόνο σε οικονομικό, αλλά και σε διοικητικό επίπεδο.
Ετσι, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δημιουργείται, «για πρώτη φορά, ένα ειδικό χαρτοφυλάκιο για θέματα καθημερινότητας που θα αναλάβει την στήριξη των πολιτών που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα με τη δημόσια διοίκηση, είτε λόγω αμέλειας, είτε λόγω άρνησης εφαρμογής του νόμου, είτε για λόγους βραχυκυκλώματος των υπηρεσιών».
Πηγή: stokokkino.gr
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. gkatzios news - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger