Ομπάμα: Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για μια συμφωνία για το χρέος - Video από την κοινή συνέντευξη με τον Τσίπρα

Τρίτη, 15 Νοεμβρίου 20160 σχόλιαΗ Ελλάδα συνεχίζει τον δύσκολο δρόμο για την ανάπτυξη, η λιτότητα όμως δεν είναι συνταγή ανάπτυξης, επανέλαβε προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βοηθούν όσο μπορούν σε αυτή την προσπάθεια αλλά και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού
Δεν μπορεί να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική δίχως ελάφρυνση του χρέους, είναι η κατάλληλη στιγμή για να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, ήταν το μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα σε μια αποστροφή των δηλώσεων του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Συγκεκριμένα σε ερώτηση για την αμερικανική οικονομία και τη σύγκριση με τα ελληνικά οικονομικά στοιχεία ο Μπάρακ Ομπάμα απάντησε:
«Έχετε δίκιο δεν υπάρχουν συγκρίσεις Ελλάδας- ΗΠΑ και εμείς περάσαμε από σημαντική συρρίκνωση, χάναμε 800 χιλιάδες θέσεις εργασίας, όμως λάβαμε μέτρα σταθεροποιήσαμε, την οικονομία και πιστεύω ότι ένα από τα μαθήματα που εφαρμόσαμε είναι να συνδυάζεις τις μεταρρυθμίσεις με δημοσιονομική και αναπτυξιακή πολιτική.
Εάν βελτιώνεται η οικονομία, βελτιώνεται και το χρέος», είπε ο Μπάρακ Ομπάμα και προσέθεσε: «Είχαμε ένα πλεονέκτημα, το δολάριο. Ακόμα και στην κρίση ο κόσμος αγόραζε τα κρατικά ομόλογα. Το βασικό μάθημα που μάθαμε από την δική μας κρίση, από την οποία βγήκαμε νωρίτερα από τις ευρωπαϊκές χώρες, είναι πως όταν η οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει τονώνουμε την δραστηριότητα και δημιουργούμε θέσεις εργασίας».
Συνεχίζοντας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, τόνισε:
«Ο δρόμος που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα είναι ο σωστός. Παρά τις δυσκολίες ο ελληνικός λαός πρέπει να αναγνωρίσει ότι σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη οικονομία χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, και εμείς τις κάναμε, χαλιναγωγήσαμε τα χρηματιστήρια, τη Γουόλ Στριτ ήταν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις»
«Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του θέλουν να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο. Ο ελληνικός λαός είναι ευφάνταστος , επιχειρηματικός» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα αναφερόμενος στην ανάπτυξη και συνέχισε λέγοντας «όταν η οικονομία συρρικνώνεται σε τέτοιο βαθμό, τότε χρειάζεται και αναπτυξιακή ατζέντα», ενώ για την ελάφρυνση του χρέους είπε ότι είναι πολιτικό θέμα.
«Για να μην αδικήσω κάποιες κυβερνήσεις του Βορρά, να πω ότι και εκεί έχουν τις δικές τους πολιτικές και τους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά έχοντας δει όλα όσα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και όσα ο λαός έχει περάσει, τότε και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση μέσα στο επόμενο έτος», υπογράμμισε ο Μπάρακ Ομπάμα και κατέληξε λέγοντας:
«Τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξης είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διευθέτηση του χρέους».
"Καλησπέρα"
Όλοι γνωρίζουμε πόσα οφείλει ο κόσμος στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, στην αρχή των κοινών δηλώσεων του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ προηγουμένως χαιρέτισε, λέγοντας «καλησπέρα» στα ελληνικά, χωρίς να παραλείψει να εκφράσει ακόμα μια φορά τις ευχαριστίες του στην κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό για την υποδοχή.
Ο Πρόεδρος Ομπάμα επισήμανε πόσα πολλά οφείλει ο κόσμος στον ελληνικό λαό και στην Ελλάδα, ενώ αναφέροντας την ελληνική έκφραση «καλός κ΄ αγαθός» την χαρακτήρισε ως την καλύτερη περιγραφή της φιλίας μεταξύ Ελλήνων και Αμερικανών. Αναφέρθηκε ακόμα στα όσα ενέπνευσε η Αρχαία Ελλάδα στους Πατέρες του Αμερικανικού Έθνους, αλλά και στους Αμερικανούς που αγωνίστηκαν στον πλευρό των Ελλήνων «καθώς μάχονταν για την ανεξαρτησία τους» (στην Επανάσταση του 1821).
«Με την έλευση του Ψυχρού Πολέμου ο Πρόεδρος Τρούμαν στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας και είπε ότι 'πιστεύω πως πρέπει να βοηθούμε τους ελεύθερους λαούς να χαράζουν το πεπρωμένο τους με την βούλησή τους», είπε ο Πρόεδρος Ομπάμα προσθέτοντας: «μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ είναι βαθιά ευγνώμονες για την φιλία και την συμμαχία με την Ελλάδα και προσωπικώς είμαι ευγνώμων σε πολλούς φίλους από την ελληνοαμερικανική κοινότητα, τους γιούς και τις κόρες Ελλήνων που πέτυχαν σε κάθε έκφανση της ζωής στην Αμερική».
Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανέφερε επίσης πως ο Πρωθυπουργός στην συζήτησή τους του είπε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται προς τα μπρος. «Ξέρω πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, η κρίση δεν είναι αφηρημένη έννοια, ανέτρεψε εκ βάθρων την καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων, κατά την διάρκεια της συνάντησής μας ο Αλέξης μου είπε τα πράγματα που σκοπεύει να κάνει, συγκεκριμένα τις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την Ελλάδα πιο ελκυστική στις επενδύσεις και θα αποτρέψουν την επανεμφάνιση των ανισορροπιών που οδήγησαν εν πρώτοις στην κρίση του χρέους», πρόσθεσε ο Ομπάμα.
«Για να είναι βιώσιμες οι μεταρρυθμίσεις η οικονομία χρειάζεται χώρο που θα επιτρέψει λόγω της ανάπτυξης να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Το έχω ξαναπεί η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης, οι Έλληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή, ελπίδα ότι η ζωή τους θα βελτιωθεί» τόνισε ο κ. Ομπάμα.
«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να μεταρρυθμίζεται, το ΔΝΤ έχει πει ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι ζωτικής σημασία και εγώ θα συνεχίσω να παροτρύνω τους πιστωτές να κάνουν ότι απαιτείται για να επανέλθει η Ελλάδα στον δρόμο που οδηγεί στην οικονομική ανάκαμψη. Όλοι θέλουμε ο ελληνικός λαός να ευημερεί, αυτό είναι καλό για την Ελλάδα, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, θα είναι καλό για τον κόσμο», πρόσθεσε ο κ. Ομπάμα.
Επισήμανε, στην συνέχεια, ότι η Ελλάδα είναι μία από τις 5 μόνο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ που ακόμα και σε οικονομικά δύσκολες εποχές, συνέχισε να δαπανά το 2% του ΑΕΠ της για την άμυνα.
«Αν η Ελλάδα το πέτυχε, τότε πρέπει όλοι μαζί οι σύμμαχοι να το πράξουμε», πρόσθεσε.
Είπε επίσης ότι συζήτησε με τον Πρωθυπουργό το ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών για την πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ συζήτησαν ακόμα «την σημασία της διατήρησης εν ισχύ των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας έως ότου αυτή εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της βάσει στην συμφωνίας του Μινσκ».
Ο κ. Ομπάμα εξέφρασε τον παγκόσμιο θαυμασμό για την στάση των νησιωτών στους πρόσφυγες και μάλιστα εν μέσω οικονομικών δεινών, προσθέτοντας ότι ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε για την βελτίωση των συνθηκών στέγασης και για την πρόσβαση στην εκπαίδευση των παιδιών μεταναστών και προσφύγων.
Το πρόβλημα είναι διεθνές θα συνεχίσουμε να βοηθούμε, όπως μπορούμε, είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι συμφωνίες ΕΕ-Τουρκίας είναι ο καλύτερος τρόπος για μια ανθρώπινη και συντεταγμένη αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών.
Αναφορικά με το Κυπριακό, ο κ. Ομπάμα είπε ότι οι προοπτικές για δίκαιη και συνολική μακροπρόθεσμα βιώσιμη λύση είναι οι καλύτερες από ποτέ. «Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει εγγυημένη επιτυχία, όμως υπάρχει πιθανότητα σήμερα να λύσουμε πρόβλημα που χρονίζει επί δεκαετίες. Είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων, των οποίων τα συμφέροντα υπηρετούνται με τον καλύτερο τρόπο από μια διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, μια λύση που θα είναι μακροπρόθεσμα βιώσιμη και θα δημιουργεί οικονομικές ευκαιριές για όλους τους ανθρώπους σε ολόκληρη την Κύπρο. Πιστεύω ότι αυτή η λύση είναι δυνατή, θα ήταν και ένα εξαιρετικό παράδειγμα προς τον κόσμο για το τι μπορεί να πετύχει η διπλωματία και οι αμοιβαίοι συμβιβασμοί», τόνισε ο Πρόεδρος Ομπάμα.
«Ευχαριστώ για την συνεργασία και την υποστήριξη, οι Έλληνες πέρασαν πάρα πολύ δύσκολα χρόνια, και ο δρόμος μπροστά μας παραμένει γεμάτος δυσκολίες. Παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα αδιάλειπτα υπήρξε αξιόπιστος σύμμαχος, υποστήριξε τους ανθρώπους που χρειάζονταν συμπαράσταση, αυτό είναι η ελληνική ψυχή. Προσβλέπω στην ευκαιρία που θα έχω αύριο να απευθύνω τον λόγο στον ελληνικό λαό, προς το παρόν εκ μέρους του αμερικανικού λαού να πω οτι πραγματικά είμαστε υπερήφανοι που στο πρόσωπο της Ελλάδας βλέπουμε έναν από τους στενότερους συμμάχους και καλύτερους φίλους των ΗΠΑ», κατέληξε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα.
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. gkatzios news - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger