Ομιλία Ρίζου στη Βουλή για τα κέντρα κοινότητας

Ομιλία στην Βουλή των Ελήνων, του Βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ρίζου Δημήτριου κατά την χθεσινή ημέρα, για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο με τον τίτλο "Εθνικός Μηχανισμός Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής, ρυθμίσεις για την Κοινωνική Αλληλεγγύη και εφαρμοστικές διατάξεις του ν. 4387/2016(Α' 85)".

Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει να κάνει με την ίδρυση των 254 Κέντρων Κοινότητας στην πλειοψηφία των Δήμων της χώρας, με την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε εθνικό επίπεδο από τις αρχές του έτους 2017 (760 εκατομμύρια προβλέπονται από τον Τακτικό Προϋπολογισμό του 2017 για το ΚΕΑ), με την ίδρυση για πρώτη φορά ενός εθνικού μηχανισμού αξιολόγησης και παρακολούθησης όλων των προνοιακών επιδομάτων που λαμβάνουν ή δικαιούνται οι πολίτες, όπου θα συντονίζονται όλες οι υπηρεσίες μέσα από ένα σύγχρονο διαλειτουργικό πληροφοριακό σύστημα που θα συνδέει αυτόματα τα ηλεκτρονικά συστήματα του αρμόδιου Υπουργείου με τους οργανισμούς Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, ώστε να επιτυγχάνεται κατά αυτόν τον τρόπο η άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών με όρους διαφάνειας και αξιοκρατίας.


Παράλληλα, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ψηφιστούν και σημαντικές τροπολογίες από άλλα χαρτοφυλάκια, όπως για παραδειγμα η τροπολογία που διευθετεί οριστικά εκκρεμότητες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας που έρχονται ακόμη και από το μακρινό 1978, δίνοντας οριστικά παραχωρητήρια σε χιλιάδες δικαιούχους σε ιδιαίτερα ευνοϊκές τιμές μονάδας ανά τετραγωνικό μέτρο.