Συνάντηση της ΓΓΙΦ με εκπροσώπους των ΠΕΠΙΣ

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, πραγματοποίησε συνάντηση με τις γυναίκες εκπροσώπους της ΓΓΙΦ στις Περιφερειακές Επιτροπές  Ισότητας (ΠΕΠΙΣ), στις 6/12/2016. Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΓΓΙΦ, συμμετείχαν τακτικά και αναπληρωματικά μέλη από τις Περιφέρειες Αττικής, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Ιονίων νήσων, Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου.

Η Γενική Γραμματέας ενημέρωσε τις εκπροσώπους για τις πρόσφατες ολοκληρωμένες δράσεις της ΓΓΙΦ,  όπως:
  • Η ολοκλήρωση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) της περιόδου 2016-2020 της ΓΓΙΦ και το καινοτόμο εργαστήρι που πραγματοποιήθηκε από το ΕΚΔΔΑ στις 2/12.
  • Η συνέχιση της λειτουργίας του πανελλαδικού δικτύου δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
  • Το «άνοιγμα» των ξενώνων φιλοξενίας της ΓΓΙΦ σε γυναίκες πρόσφυγες, θύματα ή εν δυνάμει θύματα κακοποίησης, αλλά και οι περαιτέρω δράσεις για τις γυναίκες πρόσφυγες.
  • Η επεξεργασία της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και η συγγραφή ενός ολοκληρωμένου κειμένου, προκειμένου γίνει ο εφαρμοστικός νόμος από το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να  επικυρωθεί σύντομα από τη Βουλή.
  • Η ολοκλήρωση του Νομοσχεδίου για την ουσιαστική  ισότητα των φύλων, το οποίο  έχει ήδη κατατεθεί στη νέα πολιτική ηγεσία και δρομολογείται η κατάθεσή του προς διαβούλευση και στη συνέχεια στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής.
  • Η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων στο Υπ. Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.
  • Η προκήρυξη των δυο νέων πανελλήνιων μαθητικών διαγωνισμών ψηφιακής δημιουργίας.

Επίσης, η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε σε δράσεις της νέας προγραμματικής περιόδου, που αφορούν στην Αυτοδιοίκηση, όπως:
  • H συγκρότηση άμισθης Επιτροπής Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων, με τη συμμετοχή στελεχών της ΓΓΙΦ, αιρετών γυναικών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εμπειρογνωμόνων, με στόχο να εξετάσει και να προτείνει θεσμικές παρεμβάσεις ενόψει της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη, αλλά και να παρακολουθεί τους τρόπους υλοποίησης των έργων ισότητας στο χώρο της αυτοδιοίκησης.
  • Το νέο έργο για την αυτοδιοίκηση και την προώθηση πολιτικών ισότητας, με στόχο την ενίσχυση και ενδυνάμωση των αιρετών και υποψήφιων αιρετών γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ζητήματα ίσης συμμετοχής ανδρών και γυναικών σε θέσεις εξουσίας και λήψης αποφάσεων, καθώς και τη συνέχιση της λειτουργίας των γραφείων Ισότητας της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.

Οι γυναίκες εκπρόσωποι των ΠΕΠΙΣ αναφέρθηκαν στις εμπειρίες τους από τη λειτουργία των Επιτροπών Ισότητας στην αντίστοιχη Περιφέρειά τους, εξέφρασαν τους επιμέρους προβληματισμούς τους για την υπέρβαση των δυσλειτουργιών που παρουσιάζονται (μη τακτική έως και καθόλου συνεδρίαση πολλών Επιτροπών, άγνοια από μέλη των Επιτροπών για θέματα έμφυλων ανισοτήτων έως του ρόλου και της αναγκαιότητας  ύπαρξης και λειτουργίας των ίδιων των επιτροπών) και αναζήτησαν από κοινού με την Γενική Γραμματέα ενδεικνυόμενους τρόπους για την αντιμετώπισή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματέας πρότεινε στις εκπροσώπους τη μεταξύ τους δικτύωση, με στόχο τη σύσφιξη των συνεργασιών τους, την ανταλλαγή καλών πρακτικών και τη συνεργασία όλων των ΠΕΠΙΣ για τη δημιουργία ολοκληρωμένων προτάσεων, με στόχο την ουσιαστική λειτουργία και την αναβάθμιση των Επιτροπών, ώστε να διαδραματίσουν τον θεσμικό τους ρόλο υπέρ της εφαρμογής της ισότητας των φύλων στις τοπικές κοινωνίες.

Συνολικά, η συνάντηση διεξήχθη σε κλίμα παραγωγικού διαλόγου, ανταλλάχτηκαν απόψεις, ενώ αναδείχθηκαν καίριες θεματικές που επιβεβαιώνουν την ανάγκη για τη συνέχιση της συνεργασίας της ΓΓΙΦ με τον ευρύτερο τομέα της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να γίνουν δράσεις από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι  «Η εφαρμογή της ισότητας των φύλων στον τομέα της Αυτοδιοίκησης αποτελεί πεδίο άμεσης προτεραιότητάς μας. Οι Περιφερειακές Επιτροπές Ισότητας, αλλά και οι Δημοτικές Επιτροπές Ισότητας, όπου έχουν συγκροτηθεί, είναι τα θεσμικά εργαλεία πολιτικής παρέμβασης για την εφαρμογή πολιτικών ισότητας σε επίπεδο περιφερειών και δήμων και συμβάλλουν στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής. Γι’ αυτό, αναπτύσσουμε και εμπλουτίζουμε διαρκώς τις συνεργασίες μας με τις Περιφέρειες, τους Δήμους, την κοινωνία των πολιτών και τις γυναικείες συλλογικότητες».