Ισχυρή Συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Είμαστε μαζί και ενωμένοι σε όλα!

Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 20160 σχόλια

Υπέρ κάθε μορφής συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου τάχθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου, μετά την τριμερή συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Ο κ. Νετανιάχου είπε ότι υπάρχει μια αληθινή φιλία μεταξύ των τριών λαών και ότι οι τρεις χώρες έχουν κοινά συμφέροντα όσον αφορά τα ενεργειακά (τις έρευνες φυσικού αερίου) και τον τουρισμό.
«Έχουμε τόσα πολλά να κερδίσουμε μέσω της συνεργασίας και αυτό ακριβώς πράττουμε. Διατρανώνουμε αυτήν τη συνεργασία», πρόσθεσε.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ευχαρίστησε την Ελλάδα και την Κύπρο για τη βοήθεια που προσέφεραν στη χώρα του στη διάρκεια των πρόσφατων καταστροφικών πυρκαγιών και γνωστοποίησε ότι στην τριμερή συνάντηση συζητήθηκε η διαμόρφωση μιας πολυεθνικής δύναμης επειγουσών αναγκών που θα έχει ως έργο την αντιμετώπιση πυρκαγιών, σεισμών και πλημμυρών.
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου συζήτησαν θέματα συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, του τουρισμού, της έρευνας και τεχνολογίας, της εκπαίδευσης και του αγροτοδιατροφικού τομέα.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας πρότεινε στον κ. Νετανιάχου η επόμενη τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ να γίνει στη Θεσσαλονίκη, λόγω και της παρουσίας της Ισραηλιτικής Κοινότητας στην πόλη (που δέχθηκε μεγάλο χτύπημα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς 50.000 μέλη της χάθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης), η οποία θεωρούνταν η «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων».

Αλέξης Τσίπρας: Στρατηγική επιλογή η συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ – Κύπρου

Στρατηγική επιλογή χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τη συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ και την Κύπρο, μετά από την τριμερή συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Έκανε λόγο για ένα τριμερές σχήμα που στη βάση των αρχών της καλής γειτονίας εδραιώνει τη συνεργασία των τριών χωρών σε όλους τους τομείς κοινού ενδιαφέροντος και προς όφελος των λαών τους.
Ακόμη ανέφερε ότι αυτή η συνεργασία αποτελεί ουσιαστικό μοχλό ανάπτυξης και γνωστοποίησε ότι συμφωνήθηκε να επεκταθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία με το Ισραήλ και να πραγματοποιηθεί το επόμενο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.
Αναφερόμενος στο μνημόνιο συνεργασίας, που θα υπογραφεί αργότερα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι στον τομέα της οικονομίας η Ελλάδα αποδίδει ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας και των νεοφυών επιχειρήσεων.
Σχετικά με τα ενεργειακά, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στόχος της Ελλάδας είναι να μετατραπεί σε διαμετακομιστικό ενεργειακό κέντρο του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη και για αυτόν τον λόγο συζητήθηκε το θέμα του αγωγού East Med.
Εξάλλου, χαιρέτισε την ιδέα του κ. Νετανιάχου για διαμόρφωση μιας πολυεθνικής δύναμης επειγουσών αναγκών, προς αντιμετώπιση πυρκαγιών, σεισμών και πλημμυρών και πρόσθεσε ότι μπορούν να συμμετάσχουν και άλλες χώρες σε αυτήν την πρωτοβουλία.
Αναφορικά με τις εξελίξεις στη Συρία σημείωσε ότι «το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι επιθετικές φωνές που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα».
Ακόμη, τάχθηκε εκ νέου υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού επί τη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και εξέφρασε την υποστήριξή του στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και στις προσπάθειες που καταβάλει.
Ο Πρωθυπουργός έκανε αναφορά και στο Μεσανατολικό και συγκεκριμένα είπε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη άμεσων και αξιόπιστων συνομιλιών που θα οδηγήσουν σε μια λύση ειρηνικής συμβίωσης δύο κρατών.
Όπως τόνισε, είναι αναφαίρετο το δικαίωμα των πολιτών του Ισραήλ να ζουν με ασφάλεια, αλλά και το δικαίωμα των Παλαιστινίων να έχουν το δικό τους βιώσιμο κράτος.

Νίκος Αναστασιάδης: Επίλυση του Κυπριακού δίχως παρουσία κατοχικού στρατού στο νησί

Την ανάγκη επίτευξης μιας λύση που θα επανενώνει τη χώρα, θα αποκαθιστά τις ελευθερίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, θα τερματίζει τη στρατιωτική κατοχή και θα εξαλείφει κάθε εγγύηση ή επεμβατικά δικαιώματα της όποιας τρίτης χώρας, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του μετά την τριμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Αναστασιάδης έκανε γνωστό πως ενημέρωσε τον κ. Νετανιάχου για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και του εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για τη στήριξη του Ισραήλ στις προσπάθειες για συνολική και βιώσιμη λύση, βασισμένη στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές και αξίες της Ε.Ε.
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ακόμη πως ο τομέας της ενέργειας αποτελεί βασικό πυλώνα της τριμερούς συνεργασίας.
Σήμερα επαναβεβαιώσαμε ότι η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην ανατολικη Μεσόγειο πρέπει να αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη περιφερειακών συνεργασιών, πρόσθεσε.
Ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε αποτελεσματική τη συνεργασία των τριών χωρών και δήλωσε πεπεισμένος ότι η τριμερής συνεργασία έχει στρατηγική αξία για την ευρύτερη περιοχή, ενώ τόνισε πως η υιοθέτηση της διακηρυξης της Ιερουσαλημ που θα υπογραφεί σήμερα αποδεικνύει την πολυεπίπεδη σχέση με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο.
tribune.gr
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. gkatzios news - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger