Η 2η επιστημονική ημερίδα της Running Team του ΜΓΣ Εθνικού

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 20170 σχόλια

Η εκδήλωση της Running Team του ΜΓΣ Εθνικού, «Η Επιστήμη στο πλευρό του Δρομέα», πραγματοποιήθηκε με επιτυχία για 2η χρονιά
Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 4 Φεβρουαρίου 2017, στο ΝΟΜΑΡΧΕΙΟ, στην Αλεξανδρούπολη, η 2η επιστημονική Ημερίδα «Η Επιστήμη στο πλευρό του Δρομέα», που διοργάνωσε η Running Team του Εθνικού Αλεξανδρούπολης υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτριος Πέτροβιτς, ο οποίος τόνισε πως μέσα από τον θεσμικό του ρόλο, αλλά και προσωπικά, θα συνεισφέρει τα μέγιστα ώστε να μπορεί ο πολίτης να εντάξει τη φυσική δραστηριότητα και γενικότερα την άθληση στην καθημερινότητα του.
Συγκεκριμένα δήλωσε: «Στην περίοδο που διανύουμε πρέπει να δίνουμε έμφαση και να προωθούμε τα στοιχεία εκείνα που ενώνουν τους ανθρώπους και τους λαούς, όπως είναι ο αθλητισμός. Ο αθλητισμός είναι ζήτημα παιδείας και, συνεπώς, κοινωνικό αγαθό, δικαίωμα κάθε ανθρώπου. Γι’ αυτό και η προώθησή του είναι βασική υποχρέωση όλων μας, ειδικά των θεσμικών φορέων.

Με τα μέλη του Εθνικού μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα, που δεν είναι άλλο από την ανάπτυξη του αθλητισμού γενικά, και του δρομικού κινήματος ειδικά, στην περιοχή μας. Το 2016 διοργανώσαμε αγώνα δρόμου με την επωνυμία «VIA EGNATIA RUN», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «2ου Φεστιβάλ Via Egnatia» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα μέλη του Running Team του Εθνικού συνέβαλαν τόσο με τη συμμετοχή τους ως δρομείς, όσο και στη διοργάνωση με τις πολύτιμες γνώσεις και παρατηρήσεις τους. Τους ευχαριστούμε θερμά. Η απόσταση της διαδρομής ήταν 16 χιλιόμετρα. Η συμμετοχή των αθλητών υπήρξε σημαντική και ενθαρρυντική ώστε να τολμήσουμε ένα ακόμη βήμα. Βρίσκομαι, σήμερα, στην ευχάριστη θέση να αναγγείλω τον ημιμαραθώνιο «VIA EGNATIA RUN», τον δεύτερο αγώνα δρόμου στα «χνάρια» της Ιστορίας και της Αρχαίας Εγνατίας Οδού, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου 2017, στις 18:30».
Στη σύντομη εισαγωγή του ο υπεύθυνος της Running Team Αντώνης Κουφός αναφέρθηκε στην επιτυχημένη σχέση ανάμεσα στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου και στη Δρομική ομάδα (Running Team). «Ο συγκεκριμένος δίαυλος επικοινωνίας έχει φέρει μέχρι τώρα πραγματικά πολύ καλά αποτελέσματα, όχι μόνο από πλευράς διοργανώσεων, αλλά και από πλευράς κατανόησης του πόσο σημαντικό είναι ο απλός πολίτης να έχει την άθληση ως μια βασική προτεραιότητα στη ζωή του, η οποία του προσφέρει πολύτιμα οφέλη για τη σωματική, πνευματική και ψυχολογική του υγεία και τον βοηθά να επαναπροσδιορίσει τη στάση του και τη φιλοσοφία του στη ζωή».

Χαιρετισμό επίσης απεύθυνε και ο Αντιπρόεδρος ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ και Δ/ντης του Τμήματος Στίβου του ΜΓΣ, Κώστας Πατερόπουλος ο οποίος παρουσίασε τα οφέλη της ανάπτυξης του δρομικού κινήματος στην Αλεξ/πολη και σε όλο τον Έβρο, με την αλλαγή στάση ζωής των πολιτών και την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού. Επίσης αναφέρθηκε στην συμβολή της Running Team και όλων των οργανωμένων δρομέων, στην δημιουργία υγειών προτύπων στην κοινωνία και ανακοίνωσε την στήριξη του ΣΕΓΑΣ για το 2017, στους αναπτυσσόμενους αγώνες, ΚΑΣΤΡOYΔιδυμοτείχου, Δημοκρίτειου Ημιμαραθωνίου Ξάνθης και VIA EGNATIA RUN.

Όσοι παρακολούθησαν την Ημερίδα, δρομείς, ερασιτέχνες και μη, αλλά και γενικότερα άνθρωποι που αγαπούν την άθληση, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να προβληματιστούν πάνω σε ζητήματα που αφορούν την καθημερινή αγαπημένη τους συνήθεια. Οι παρουσιάσεις έγιναν από τους επιστημονικούς συνεργάτες της Running Team.
Αναλυτικότερα:
ο Αντώνης Κουφός, Καθηγητής Φ/Α - Δρομέας - Προπονητής της Running Team, παρουσίασε το θέμα «Η αξία της Μυϊκής ενδυνάμωσης σε δρομείς – Δύναμη με ασκήσεις με βάρος σώματος, μία νέα προσέγγιση;» τονίζοντας πόσο σημαντική είναι αυτή η παράμετρος της Φυσικής κατάστασης καθώς προσφέρει πάρα πολλά:
  • στην βελτίωση της απόδοσης του αθλούμενου καθώς βελτιώνει, ανάλογα με ποια μορφή δύναμης προπονεί, σημαντικές προπονητικές παραμέτρους, όπως η Δρομική οικονομία, η Μυϊκή συναρμογή και η VO2.
  • είναι ίσως ο πιο σημαντικός τρόπος προστασίας από τραυματισμούς, καθώς οι δυνατοί μύες μπορούν να δεχτούν μεγάλες επιβαρύνσεις, προστατεύουν τις αρθρώσεις και με ένα σωστό πρόγραμμα ενδυνάμωσης διορθώνουμε τυχόν μυϊκές ανισορροπίες .
  • αναπτύσσει ψυχολογικές παραμέτρους, όπως η δύναμη θέλησης.
Επίσης, αναφέρθηκε αναλυτικά στα πλεονεκτήματα και στα οφέλη της Μυϊκής ενδυνάμωσης με ασκήσεις με το βάρος του σώματος.

Ο Γιάννης Φουντουκίδης, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, αναφέρθηκε στη «Διατροφή κατά την αγωνιστική περίοδο». Τόνισε τη σημασία τήρησης του ενεργειακού ισοζυγίου για τον αθλητή, αναφέρθηκε στις πιο σημαντικές πηγές ενέργειάς, στην προστασία που προσφέρει στον αθλητή η επαρκής πρόσληψη ενέργειας, καθώς και στο τι πρέπει να έχει υπόψη του ο αθλητής κατά την αγωνιστική περίοδο από πλευράς διατροφής και σωστής ενυδάτωσης.
Ο Κωνσταντίνος Νικολαΐδης, Εργοφυσιολόγος M.Sc., Ph.D. – Δρομέας, παρουσίασε το πολύ ενδιαφέρον θέμα: «Ο ρόλος και οι διαφορές της Διαλειμματικής προπόνησης κατά την περίοδο Προετοιμασίας - Αγωνιστικής περιόδου για την Μεγιστοποίηση της Απόδοσης». Στην παρουσίαση του ο γνωστός εργοφυσιολόγος αναφέρθηκε στις ζώνες προπόνησης και ποιες παραμέτρους αναπτύσσουμε για την βελτίωση της απόδοσης, στις επιδράσεις διαφόρων εντάσεων αντοχής στον μεταβολισμό, στην ειδική αντοχή ως προσαρμογή στις ειδικές απαιτήσεις του αγώνα και φυσικά στις σωστές εντάσεις, διάρκεια και διαλείμματα της Διαλειμματικής προπόνησης στην Αγωνιστική περίοδο. Παράλληλα έθεσε και σοβαρά ζητήματα, όπως η σωστή και υπεύθυνη τήρηση από τον αθλητή του ειδικευμένου και εξατομικευμένου προπονητικού προγράμματος που έχει εκπονηθεί από τον προπονητή και η σωστή διαχείριση των αγώνων, καθώς υπάρχουν πλέον πολλοί, και πως ο αθλητής θα πρέπει να τους διαχειρίζεται.

Η Πένυ Κολώνη, Συμβουλευτική ψυχολόγος παιδιών και ενηλίκων, Γνωσιακή-Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεύτρια BSc, PgDip, MSc, EMDR παρουσίασε το πολύ σημαντικό θέμα: «Ψυχολογική αντιμετώπιση των αθλητικών τραυματισμών».  Η κ. Κολώνη αναφέρθηκε στους παράγοντες που επηρεάζουν τον τραυματισμένο αθλητή, στα στάδια της απώλειας, τι βιώνει ο τραυματισμένος αθλητής, πώς αντιμετωπίζεται ο τραυματισμός ψυχολογικά και τέλος ποια μπορεί να είναι η βοήθεια του προπονητή και των συναθλητών.
Τέλος, ο Χρήστος Γιαννακάκης, Φυσικοθεραπευτής PT, MSc – Δρομέας, αναφέρθηκε στις «Παλιές και νέες μεθόδους χαλάρωσης / αποθεραπείας που είναι στο πλευρό των δρομέων», κάνοντας λόγο για το τι σημαίνει αποθεραπεία – χαλάρωση, πόσο σημαντικές είναι, ποιοι είναι οι στόχοι και τα είδη της αποθεραπείας και φυσικά σε όλες τις μεθόδους.
Στην αρχή της εκδήλωσης η Running Team του Εθνικού Αλεξανδρούπολης τίμησε συμβολικά τα μέλη της Βάσω Γαρυφαλλάκη, Δημήτρη Καρούτα, Δήμο Παππά και Lilia Candido που φέτος συμμετείχαν σε Μαραθώνιο δρόμο.
Τα μέλη της Running Team του Εθνικού Αλεξανδρούπολης ευχαριστούν θερμά:
  • τον Αντιπεριφερειάρχη Δημήτριο Πέτροβιτς, που μας τίμησε με την παρουσία του και την στήριξη του
  • όλους όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση, στους οποίους εκτός από το υλικό που παρέλαβαν την ώρα της εκδήλωσης θα τους αποσταλούν ηλεκτρονικά και οι παρουσιάσεις των ομιλητών
  • τους επιστημονικούς μας συνεργάτες, οι οποίοι πάντα στέκονται στο πλευρό μας και με μεγάλη χαρά συμμετέχουν στις εκδηλώσεις μας
  • την κ. Σέβη Καλπακίδου για τη γραμματειακή υποστήριξη
  • το καφέ «ELEMENTO 41» για τον μπουφέ
Share this article :
 
Support : Creating Website | Johny Template | Mas Template
Copyright © 2011. gkatzios news - All Rights Reserved
Template Created by Creating Website Published by Mas Template
Proudly powered by Blogger