«Η ΠΓΔΜ δεν είναι χώρα, πρέπει να διαλυθεί»...

Στο στόχαστρο Ρεπουμπλικανού βουλευτή, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, μπαίνει η...
βαλκανική χερσόνησος και οι δηλώσεις του ήδη έχουν προκαλέσει την οργή της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ. Ο Ντέινα Ροραμπέικερ υποστήριξε ότι η ΠΓΔΜ δεν είναι χώρα, θα πρέπει να διαμελιστεί και τα εδάφη της να προσαρτηθούν στις γειτονικές χώρες.

Ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής, γνωστός εδώ και πολλά χρόνια για τις ακραίες απόψεις του, μιλώντας σε αλβανικό κανάλι, δήλωσε ότι η ΠΓΔΜ (σσ Μακεδονία την αποκαλεί) «δεν είναι χώρα. Υπάρχει τέτοια διαίρεση στην χώρα που δεν θα μπορέσει ο λαός να ζήσει μαζί στο μέλλον. Για τον λόγο αυτό Κοσοβάροι και Αλβανοί θα πρέπει να προσαρτηθούν στο Κόσοβο και τα υπόλοιπα εδάφη να γίνουν μέρος της Βουλγαρίας ή όποιας άλλης χώρας στην οποία αισθάνονται ότι ανήκουν».

Σύμφωνα με το αλβανικό κανάλι Vizion Plus, ο Ροραμπέικερ πρόσθεσε ότι «η σκέψη ήταν να κρατήσουμε τη “Μακεδονία” ζωντανή επειδή πριν από 30 χρόνια αποφασίστηκε πως αυτό έπρεπε να γίνουν από την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας».

Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αφήσει να εννοηθεί ότι έχει τον τρόπο να πείσει και τον πρόεδρο Τραμπ για τις απόψεις του δηλώνοντας πως έχει αρκετή επιρροή στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεδομένης της θέσης του ως επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων.

Ο επανασχεδιασμός των συνόρων θα πρέπει να γίνει με τη σκέψη πως πρέπει να επικρατήσει ειρήνη στα Βαλκάνια δήλωσε ο Ροραμπέικερ, ενώ οι απόψεις του προκάλεσαν την οργή από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Ήδη το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας έχει προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας, ενώ σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι «Οι απόψεις του έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία. Πυροδοτούν την εθνικιστική ρητορική γειτονικών περιοχών γυρνώντας μας στο παρελθόν.

Πιστεύουμε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα απομακρύνει τις όποιες αμφιβολίες για αυτές τις θέσεις και θα επαναδιατυπώσει την πολιτική του απέναντι στην “Μακεδονία” και τα Βαλκάνια».

Ο Ντέινα Ροραμπέικερ, πάντως, δεν είναι εντελώς άγνωστος, καθώς έχει προκαλέσει στο παρελθόν με τις απόψεις του. Θεωρείται πως έχει φιλικές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και είναι υπέρμαχος της προσέγγισης μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Είχε, ακόμη, στηρίξει το δικαίωμα της Κριμαίας να προσαρτηθεί στη Ρωσία.

Στο παρελθόν είχε δηλώσει πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να οπλίσουν και να στηρίξουν τον UCK, είχε ζητήσει τη χρηματοδότηση προς αποσχιστικά κινήματα στο Ιράν, ενώ είχε ψηφίσει να σταματήσει η αμερικανική βοήθεια προς το Πακιστάν, επειδή θεωρούσε τη χώρα ανίκανη να διαχειριστεί την υπόθεση του Μπιν Λάντεν...

efsyn.gr