Αποκαλύψεις Πολάκη: Πώς διόριζαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ με ραβασάκια ο Άδωνις Γεωργιάδης και η σύζυγός του

Λεπτομέρειες για τις 23 επίμαχες συμβάσεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Άδωνι Γεωργιάδη, που έληξαν μία εβδομάδα πριν αποχωρήσει, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό “Στο Κόκκινο” για το “πάρτυ” που όπως κατήγγειλε είχε στηθεί στον χώρο της Υγείας από το 1996.
Το αρχικό “γλέντι” ήταν τεράστιο και ξεκίνησε το 1996 με την περίοδο Σημίτη, όπως είπε, και συνεχίστηκε μέχρι το 2009, με υπερτιμολογήσεις φαρμάκων, υλικών, αντιδραστηρίων. Στη συνέχεια συγκροτήθηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ, ένας μηχανισμός που βρισκόταν εκτός του λογιστικού ελέγχου και της εποπτείας των επίσημων οργάνων, το οποίο εξελίχθηκε σε ένα μονοπάτι για προσλήψεις αλλά και αγορές ακριβών αντιδραστηρίων, που τελικά έγινε όργανο ελέγχου των ΜΜΕ, μέσω δυσθεώρητου ύψους ποσών που κατευθύνονταν σε ΜΜΕ.
Αναφερόμενος στα “ραβασάκια” με τα οποία γίνονταν οι διορισμοί στο ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ.Πολάκης ανέφερε ότι τα στοιχεία για τον Άδωνι Γεωργιάδη, τη σύζυγό του και τον διευθυντή του γραφείου του “είναι τόσο καιρό στον εισαγγελέα και δεν ολοκληρώνεται η διαδικασία ... τα έδειξα στην Επιτροπή αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να το κάνω επίσημα”, γιατί είναι μέρος της δικογραφίας.
Όπως ανέφερε, τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν 23 άτομα, από τα οποία στα 15 ο “συστήσας” την πρόσληψη είναι ο διευθυντής του γραφείου του κ. Γεωργιάδη, σε ένα η σύζυγός του και στα υπόλοιπα ο ίδιος ο πρώην υπουργός.
“Eίναι υπαρκτά πρόσωπα, έχουν ημερομηνία αποχώρησης της 31η Μαΐου του 2014”, όπως είπε (ο κ.Γεωργιάδης αποχώρησε από το υπουργείο στις 6 Ιουνίου 2014), ενώ εκτίμησε ότι ο πρώην υπουργός έκρυψε μεγάλο αριθμό συνεργατών, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ. Όπως είπε, υπήρχε “κυρία άμεσος συνεργάτης του γραφείου Τύπου ... με σπουδές αερόμπικ και βιβλιοθηκονομίας”.
Σχολίασε εξάλλου ότι «πολλοί έκαναν περιουσία τα προηγούμενα χρόνια, υπάρχουν τα δημοσιεύματα», μέσω εταιρειών όπως η Novartis και άλλων παρένθετων.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας καυτηρίασε τις τεράστιες καθυστερήσεις της Δικαιοσύνης, καθώς υπάρχουν από το Δεκέμβριο του 2015 στοιχεία στα χέρια της όπως το πρώτο πόρισμα του ΣΕΥΠ, που περιγράφει συγκεκριμένες ευθύνες για διαγωνισμούς, τα χρήματα που “φαγώθηκαν” και “είμαστε στο Φεβρουάριο του 2017 .. είτε έχουν ξεχωρίσει τις δικογραφίες για να προφυλαχθούν κάποιοι, είτε πήγαν πιο πίσω”.
Χαρακτηριστική είναι κατά τον κ. Πολάκη και η περίπτωση του Θ. Αναστασιάδη, καθώς ο εκδότης της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” με τελεσίδικη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το περασμένο καλοκαίρι πρέπει να καταβάλει τα 5 εκατ. ευρώ που δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει.
“Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα η απόφαση δεν έχει καθαρογραφεί”, όπως σημείωσε, “ζητάει ο κόσμος δικαιοσύνη, να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι, να γυρίσουν τα λεφτά πίσω”.