Πλειοψηφία “180″ με μυστική ψηφοφορία;

Μια… διασθαλτική ερμηνεία του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής, φαίνεται ότι έχει καρφωθεί στο μυαλό των επιτελών της Κυβέρνησης, προκειμένου να δρομολογήσουν μια πολιτική πρωτοβουλία η οποία θα τους επιτρέψει να κερδίσουν πολύτιμο πολιτικό χρόνο, και ταυτόχρονα να φέρουν σε δύσκολη θέση την αντιπολίτευση. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η πρόταση που έχει κατατεθεί στον Γιώργο Παπανδρέου, αναφέρει ότι θα μπορούσε να επιδιώξει την ψήφιση του Μνημονίου ΙΙ από την ελληνική Βουλή, με πλειοψηφία 180 βουλευτών, όχι όμως σε φανερή και ονομαστική, αλλά σε μυστική ψηφοφορία.
Οι εισηγητές της παραπάνω πρότασης εκτιμούν ότι η Κυβέρνηση θα καταφέρει να την αιτιολογήσει επαρκώς, στη βάση της διευκόλυνσης των βουλευτών όλων των κομμάτων, να αποφασίσουν κατά συνείδηση, και χωρίς την πίεση των κομματικών ηγεσιών, για μια δανειακή σύμβαση από την οποία εξαρτάται το μέλλον της χώρας.
Το αρνητικό της εισήγησης βρίσκεται στο ενδεχόμενο να γυρίσει μπούμερανγκ σε βάρος της Κυβέρνησης, και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να απελευθερωθούν, ψηφίζοντας κατά της νέας δανειακής σύμβασης.
Η παραπάνω προοπτική ωστόσο δεν θεωρείται εξαιρετικά πιθανή για το κυβερνητικό επιτελείο. Αντιθέτως, εκτιμούν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά και την επικείμενη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τη Δευτέρα, θα καταφέρει να συσπειρώσει σε υπερθετικό βαθμό το ΠΑΣΟΚ, και δεν θα υπάρξουν διαρροές.
Αντιθέτως, στην Κυβέρνηση εκτιμούν ότι το πρόβλημα θα περάσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς ο κάθε βουλευτής θα μοιάζει με «ελεύθερο σκοπευτή», αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει.
NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια