Εκτός της διαδικασίας Μίσθωσης Δημόσιας Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Γης κινδυνεύουν να μείνουν οι κτηνοτρόφοι του Νομού Έβρου.


  Σε  απόγνωση βρίσκεται ο αγροτικός  κόσμος του Νομού Έβρου, και ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι του, διότι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της διαδικασίας Μίσθωσης Δημόσιας Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Γης, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες για την ενοικίαση αγροτικής γης σε αγρότες, ανέργους, γεωτεχνικούς και νέους αγρότες με αντίτιμο 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο.
      Την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου - τροποποίησης της διαδικασίας βαθμολόγησης των
κτηνοτρόφων, ώστε να υπάρξει η ανάλογη πρόβλεψη για να μπορούν να συμμετέχουν αξιοκρατικά και χωρίς κανένα τεχνικό εμπόδιο (στρέμματα που δηλώνονται για την εξισωτική) στην αξιολόγηση των κριτηρίων Μίσθωσης Δημόσιας Γεωργικής και Κτηνοτροφικής Γης, ζητάει η βουλευτής Έβρου του ΠΑΣΟΚ κα. Ελένη Τσιαούση με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
    Στην  ερώτησή της η κα. Τσιαούση επισημαίνει  ότι:«Πιο συγκεκριμένα για την μοριοδότηση  των δικαιούχων (ΦΕΚ 2290/Β/2011 Τροποποίηση  της αριθ. 2358/29/6/2004 απόφασης Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΦΕΚ 837/Β/2005) αναφέρεται τόσο στο άρθρο 1 (Προϋποθέσεις απευθείας μίσθωσης) όσο και στο άρθρο 2  (Επιλογή Μισθωτή) ο περιορισμός των 100 στρεμμάτων για τα φυσικά πρόσωπα. Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα δεν να υπάρχει διευκρίνιση για τους κτηνοτρόφους που κατέχουν μεγάλες εκτάσεις ενοικιαζόμενες από τους δήμους (κυρίως για βοσκοτόπια) ώστε να μπορούν να ενεργοποιήσουν την εξισωτική αποζημίωση, όπως αυτή προβλέπεται». 
      Συνέπεια των παραπάνω τονίζει η κυρία Ελένη Τσιαούση είναι ότι:«οι κτηνοτρόφοι της περιοχής του Νομού Έβρου κατά τη διαδικασία αξιολόγησης θα λαμβάνουν μηδέν (0) μόρια με τα κριτήρια που προσδιορίζονται από την συγκεκριμένη απόφαση που θέτει του όρους για τη μίσθωση της δημόσιας γης, διότι συνολικά έχουν ήδη μισθωμένη ή ιδιόκτητη έκταση άνω των 100 στρεμμάτων. Με αυτό τον τρόπο τίθεται ένας δυναμικός παραγωγικός κλάδος εκτός βαθμολογίας και συνεπώς εκτός της διαδικασίας αξιοποίησης της δημόσιας γης, σε έναν Νομό  που μεγάλο μέρος της τοπικής οικονομίας στηρίζεται στην ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική περίοδο».  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια