Οι Έλληνες δεν αντέχουν νέα αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος


ΤΟΝΙΣΕ Ο Θ. ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ "BACKLOADING" ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Την έντονη αντίδραση  του Θόδωρου Σκυλακάκη, ευρωβουλευτή της ομάδας της Συμμαχίας των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), προκάλεσε για μια ακόμη φορά, η συζήτηση του θέματος του “backloading” από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το ενδεχόμενο να προκληθεί νέα αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα (πιθανώς κατά 3-4%), εάν εγκριθεί η σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποσυρθούν  900 εκ τόνοι δικαιωμάτων ρύπων και να επανέλθουν στην αγορά το 2019-2020 (“backloading”).
Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος  που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, ως μέλος της Επιτροπής, επανέλαβε τις έντονες αντιρρήσεις του κατά της πρότασης (η οποία την ίδια μέρα απορρίφθηκε από την Επιτροπή Βιομηχανίας του Κοινοβουλίου), ήταν ο μόνος Έλληνας που μίλησε για το θέμα αυτό και κάλεσε τους συναδέλφους του να την καταψηφίσουν, εγκρίνοντας την σχετική τροπολογία που έχει καταθέσει.
Τα βασικά σημεία που διατύπωσε, κατά της πρότασης για το “backloading”, ήταν:
- Δεν μπορεί να λαμβάνονται  αποφάσεις που θα οδηγήσουν  χωρίς λόγο, σε πρόσθετες αυξήσεις  του ηλεκτρικού ρεύματος σε  χώρες όπως η Ελλάδα, όταν στην  Ελλάδα για παράδειγμα, ο κόσμος υποφέρει οικονομικά και περίπου 250.000 άνθρωποι πηγαίνουν καθημερινά στο συσσίτιο, για να εξοικονομήσουν λίγα χρήματα ώστε να μπορέσουν να πληρώσουν ενοίκιο, λογαριασμούς και άλλες οικογενειακές υποχρεώσεις.
- Αποκάλυψε ότι  η προτεινόμενη  αφαίρεση 900 εκ. τόνων δικαιωμάτων (που θα επανέλθουν στην αγορά το 2019-2020), δεν έχει να κάνει με τις μελλοντικές επενδύσεις στην καινοτομία, όπως ισχυρίζεται η Επιτροπή, διότι οι σημερινές επενδυτικές αποφάσεις δεν λαμβάνονται με βάση τις ισχύουσες τιμές, αλλά με τις τιμές που εικάζονται για τα επόμενα χρόνια, όταν θα επανέλθουν στην αγορά τα σχετικά δικαιώματα. Ο πραγματικός λόγος της πρότασης για το "backloading" στοχεύει στη συγκέντρωση εσόδων από συγκεκριμένες χώρες (π.χ. Γερμανία) που θα τα δώσουν πίσω στις βιομηχανίες τους, με τη μορφή κρατικής βοήθειας, εις βάρος των χωρών όπως η Ελλάδα, που δεν έχει την σχετική δυνατότητα. Κι αυτό είναι εις βάρος και του ισότιμου ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά, με συνέπεια χώρες όπως η Ελλάδα να χάσουν κι άλλο μερίδιο αγοράς αλλά και θέσεις εργασίας που θα προστεθούν στην ήδη εφιαλτική ανεργία.
-Τόνισε επίσης πως  το γεγονός ότι η τιμή των  δικαιωμάτων ρύπων έχει πέσει  (περίπου στα 4 ευρώ) σημαίνει ότι το σύστημα της αγοράς ρύπων λειτουργεί. Και σ΄αυτό επηρέασε θετικά η πώληση των CDM στην τιμή των 0,4 ευρώ μόλις, ενώ κάποτε χρεώνονταν στους ευρωπαίους καταναλωτές με 12 ευρώ (ένα σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε,  με ερώτηση του Θόδωρου Σκυλακάκη τον Ιούλιο του 2010 και εκστρατεία που ακολούθησε στο ευρωκοινοβούλιο και οδήγησε στην απαγόρευσή τους από τον Μάιο του 2013 και μετά, με αποτέλεσμα οι κάτοχοι αυτών των δικαιωμάτων, κυρίως στην Κίνα, να σπεύδουν σήμερα να τα ξεφορτωθούν στην πραγματική τους τιμή πριν αρχίσει η απαγόρευση). Μια εξέλιξη που έχει τεράστιο οικονομικό όφελος για τον Ευρωπαίο και Έλληνα καταναλωτή, στον οποίο κατέληγε αυτό το υπερβολικό κόστος, μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.
Το θέμα θα επανέλθει  στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στις 19 Φεβρουαρίου, αυτή τη φορά για ψηφοφορία, σε μια συνεδρίαση όπου ο Θόδωρος Σκυλακάκης θα επιμείνει στις προαναφερόμενες αντιρρήσεις του, έστω κι αν είναι για την ώρα ο μόνος που τις υποστηρίζει από την πλευρά της Ελλάδας.
Η  ελληνική κυβέρνηση, όπως και άλλες κυβερνήσεις που βλέπουν με καλό μάτι την είσπραξη πρόσθετων εσόδων για τα κρατικά ταμεία τους, επιβαρύνοντας πάλι τους καταναλωτές (μέσω της νέας αύξησης που θα προκύψει στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, αν εγκριθεί η πρόταση για το backloading) ακόμη δεν έχει αντιδράσει για το θέμα.

  • Δείτε το video της παρέμβασης του Θ. Σκυλακάκη στον παρακάτω σύνδεσμο:

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια