Λούκα Κατσέλη: «Έρχεται κοινωνικό δράμα – Τα περί «προνομιούχων» του κ.Στουρνάρα είναι ανοησίες»

Η πρώην υπουργός Οικονομικών Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο patrisnews.com, δηλώνει ότι η κυβέρνηση, υποκύπτοντας στις πιέσεις του τραπεζικού συστήματος και της τρόικας, θέσπισε με τον νόμο 4161/2013 την εξής ρύθμιση: ο δανειολήπτης που έχει καταθέσει στο δικαστήριο για να υπαχθεί στον νόμο, θα πρέπει να πληρώνει το 10% της μηνιαίας δόσης του ανεξαρτήτως αν μπορεί ή όχι, έως ότου εκδώσει τελεσίδικη απόφαση το δικαστήριο. Και αν δεν πληρώσει τρεις δόσεις, εξαιρείται από τον νόμο και ουσιαστικά δέχεται το πρώτο χτύπημα».

Όπως επισημαινει η πρώην υπουργός Οικονομικών, ο νόμος 3869/2010 είχε δώσει σημαντική «ανάσα» για χιλιάδες νοικοκυριά με πλήρη αδυναμία πληρωμής των οφειλών τους προς τράπεζες και τρίτους και παράλληλα έδινε τη δυνατότητα ρύθμισης και απαλλαγής χρεών καθώς και προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Πολλές αποφάσεις ειρηνοδικείων βοήθησαν αρκετό κόσμο ο οποίος βρέθηκε σε αδυναμία πληρωμής χωρίς δική του υπαιτιότητα και το εισόδημά του μειώθηκε σε σημείο που να καθιστά δύσκολη έως αδύνατη την πληρωμή.

Η κ.Κατσέλη αφήνει σαφείς αιχμές προς την τωρινή κυβέρνηση εξαιτίας της τροποποίησης του νόμου και τις συνέπειες που επιφέρει.

«Ο νόμος έπρεπε να διευρυνθεί και να ενταχθούν στις ρυθμίσεις οφειλές προς το δημόσιο και να διαφυλάξει ακόμα περισσότερο την πρώτη κατοικία, κι όχι να υπονομευθεί με τροποποιήσεις».

Η πρώην υπουργός Οικονομικών Λούκα Κατσέλη ανέφερε ξεκάθαρα ότι όσα ισχυρίζεται ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Στουρνάρας είναι μυθεύματα.

«Ο κ.Στουρνάρας λέει ανοησίες. Οσα επικαλείται είναι ψέματα και τα λέει εκ του πονηρού. Δεν υφίσταται η κατηγορία οφειλετών που επικαλείται. Υπάρχουν δηλαδή πολίτες που χρειάζονται την κατοικία τους περισσότερο από τους άλλους; Όσοι έχουν υπαχθεί στον νόμο 3869/2010 έχουν αποδεδειγμένα αδυναμία πληρωμής. Ο νόμος είναι έτσι φτιαγμένος που δεν επιτρέπει “μπαταχτσήδες”».

Η κ.Κατσέλη προειδοποιεί ότι «τυχόν άρση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας θα προκαλέσει κοινωνικό δράμα. Η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη μετά τις άρσεις.

»Είναι η χειρότερη στιγμή να καταργηθεί μια ρύθμιση που κατοχυρώνει βασικό κοινωνικό δικαίωμα. Από το 2008 μια σειρά κυβερνήσεις έχουν προβεί σε ρυθμίσεις ώστε να μη γίνονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

»Αυτές οι ρυθμίσεις πρέπει να διαφυλαχθούν και η κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε ενέργειες που θα επιφέρουν πολιτικούς κλυδωνισμούς».

«Είναι ξεκάθαρο ότι το τραπεζικό σύστημα δεν ήθελε καμία κοινωνική προστασία. Ήδη έχουν μπει τα “κοράκια” της αγοράς για να εκμεταλλευθούν τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτών.

»Το ζήτημα είναι αν μπορεί να προστατευθεί η στέγη. Καλώ τον κ.Στουρνάρα να απαντήσει ποιο θα είναι δημοσιονομικό όφελος και ποιο το κοινωνικοοικονομικό κόστος από την άρση αναστολής των πλειστηριασμών.

»Θα αυξηθούν οι άστεγοι, ενώ θα χρειαστεί περισσότερο οικονομικό κόστος για να προστατευθούν και να στηριχθούν όσοι υποστούν τις συνέπειες. Η κοινωνική έκρηξη που θα συντελεστεί θα είναι ανυπολόγιστη.

Σύμφωνα με τη Λούκα Κατσέλη, η άρση αναστολής πλειστηριασμών δεν είναι τίποτε άλλο παρά «ένα ακόμα μέτρο μεταφορά πλούτου προς το τραπεζικό σύστημα. Δεν θέλουν να υπάρχουν μέτρα που να προστατεύουν και που δεν λύνουν τα χέρια των τραπεζών».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια