Δράσεις του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης, στα πλαίσια ενός ευρύτερου πολιτιστικού και εκπαιδευτικού προγράμματος με βασικό άξονα την Αίνο, τις μνήμες των ανθρώπων της, την καλλιέργεια της ιστορικής και συλλογικής συνείδησης, συνεργάζεται με την εκπαιδευτική κοινότητα και οργανώνει προς αυτήν την κατεύθυνση συγκεκριμένες δράσεις, από την Τρίτη 29 Μαρτίου έως και την Κυριακή 3 Απριλίου 2016.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη 29 Μαρτίου 2016 στο χώρο του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε δρώμενο με στοιχεία αφήγησης, μουσικής και ποίησης.  Το κείμενο του δρώμενου βασίστηκε σε μαρτυρίες ανθρώπων που μετακινήθηκαν από την Αίνο προς τη Δυτική Θράκη λόγω της ανταλλαγής των πληθυσμών: η πρόεδρος του Ελληνομουσείου  Αίνου κα Στέλλα Κλαδαρά, η κα Ειρήνη Παπαδανιήλ και ο κος Δημήτρης Λουκματζής μοιράστηκαν σκέψεις και μνήμες με τους μαθητές της πολιτιστικής ομάδας του 3ο Γυμνασίου Αλεξανδρούπολης παραχωρώντας συνεντεύξεις. Αυτές οι σκέψεις έλαβαν μία άλλη διάσταση και εξελίχθηκαν σε μία θεατρική αφήγηση-κατάθεση ψυχής σε μουσειακό περιβάλλον με τη σφραγίδα των μαθητών της πολιτιστικής ομάδας του 3ου Γυμνασίου. Επιλέχθηκε δε ως σκηνικός χώρος αυτής της δράσης η αίθουσα της μόνιμης έκθεσης του Ιστορικού Μουσείου, καθώς αποτελεί μία ακόμη μορφή αφήγησης του ιστορικού παρελθόντος μέσα από τα εκθέματα και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό του μουσείου. Το δρώμενο παρακολούθησαν στο Ιστορικό Μουσείο οι μαθητές του 1ου Γυμνάσιου Χαλανδρίου, στα πλαίσια του παραπάνω προγράμματος ΜαθΑΙΝΟντας για την Αίνο.
 Το δρώμενο επιμελήθηκε η υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων του Ιστορικού Μουσείου κα Αγνή Λ. Καραγιάννη, με πολύτιμους αρωγούς τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του πολιτιστικού προγράμματος του 3ο Γυμνασίου ΜαθΑΙΝΟντας για την Αίνο, και συγκεκριμένα της διευθύντριας του σχολείου κας Ευφροσύνης Παταπάτη, της κας Βάγιας Ιωαννάκη-Ζισίδου, της κας Σταματίας Χαριτούδη και του κου Δημήτριου Κίτσου.
Η συγκεκριμένη θεατρική αφήγηση θα ενταχθεί στην εκδήλωση λήξης της πολιτιστικής - εκπαιδευτικής δράσης προς τιμήν της Θρακιώτισσας ηρωίδας Δόμνας Βισβίζη, που διοργανώνει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης / Περιφερειακή Ενότητα Έβρου στο Νομαρχείο, την Κυριακή 3 Απριλίου 2016 και ώρα 19:00.