Νόσος Peyronie: Αιτίες-Διάγνωση-Θεραπεία

Με τον όρο νόσος περονί (peyronie) εννοούμε την ιδιόμορφη κλίση του πέους σε τέτοιο βαθμό που να καθιστά δύσκολη ίσως και επώδυνη την ερωτική συνεύρεση, γεμίζοντας τον άντρα με υπερβολικό άγχος.
Αν και σπάνια ασθένεια, παρόλα αυτά τα συμπτώματά της είναι αρκετά δύσκολα με πρώτη την δυσκολία της ερωτικής επαφής, συμπαρασύροντας και την στύση. Μαρτυρίες γυναικών μάλιστα, έχουν δηλώσει ότι μαζί με τον σύντροφό τους, αντιμετώπιζαν και αυτές πρόβλημα, αφού η πεϊκή κάμψη απέτρεπε μία κανονική διείσδυση.
Σύμφωνα με τα ποσοστά η νόσος, εμφανίζεται περίπου σε ποσοστό 4-9% των ανδρών μέσης ηλικίας με μεγαλύτερη επικινδυνότητα στους διαβητικούς.
Ποιες είναι οι αιτίες της νόσου;
H νόσος Peyronie είναι ιδιοπαθής, δηλαδή δεν έχουν βρεθεί και αναλυθεί τα αίτιά της. Έχει αντιστοιχιστεί με παθήσεις του εντέρου και σε ένα μεγάλο μέρος τους οι ασθενείς έχουν αποκαλύψει κάποιον τραυματισμό πέους στο παρελθόν, κατά την διάρκεια της σεξουαλική επαφής. Νοσήματα του προστάτη και άλλου τύπου φλεγμονές μπορούν να προκαλέσουν το ίδιο πράγμα.
Πως γίνεται η διάγνωση;
Μία φυσική εξέταση είναι συνήθως αρκετή, ώστε να διαπιστωθεί η ύπαρξη της νόσου. Η ψηφιακή φωτογραφία της στύσης μπορεί να βοηθήσει τον θεράποντα ιατρό σας να βγάλει πολύ καλά συμπεράσματα. Στην συνέχεια θα περάσει στον υπέρηχο, προκειμένου να διαπιστώσει την ροή του αίματος. Πριν ο γιατρός σας μιλήσει για χειρουργική αποκατάσταση, θα σιγουρευτεί ότι η στύση είναι καλή.
Θεραπεία
Οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται συντηρητικά πιο συχνά περιλαμβάνουν:
  1. Συμπληρώματα βιταμίνης Ε
  2. Φαρμακευτική αγωγή
  3. Θεραπεία με κρουστικά κύματα
Χειρουργείο
Αφαίρεση της πλάκας και κάλυψη του ελλείμματος
Η τεχνική αυτή αντιμετωπίζει την συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, προσφέροντας συνάμα και ασφάλεια, χωρίς την εμφάνιση ουλών.