Πρωθυπουργικές ομολογίες και ρίσκα


 Το «διάγγελμα» Μητσοτάκη ήταν το πρώτο βήμα ομολογίας των κυβερνητικών αδιεξόδων στην εποχή της δίδυμης, υγειονομικής και οικονομικής, κρίσης. Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα ο Νίκος Χαρδαλιάς ήταν το… προτελευταίο βήμα πριν από το γενικό lockdown στην Αττική.

Και τα δύο βήματα έχουν υψηλό ρίσκο – και, δη, προσωπικό για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το πρώτο διότι, πλέον, ο πρωθυπουργός παίρνει συνολικά πάνω του όλη την ευθύνη για την ανεπάρκεια, την καθυστέρηση και την αδράνεια της κυβέρνησης στην συγκράτηση της πανδημίας.

Το δίλημμα «αυτοπροστασία ή καραντίνα» που ο ίδιος έθεσε δεν είναι αρκετό γα να καλύψει αυτή την ευθύνη, η κυνική μετατόπιση του βάρους μιας πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης στους πολίτες δεν λειτουργεί, και οι ρωγμές στο κυβερνητικό και πρωθυπουργικό προφίλ είναι ήδη εμφανείς στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων.

Και στις δύο τελευταίες δημoσκοπήσεις, αυτές της MRB και της Pulse, παρά τα συνήθη και ηχηρά «ευρήματα» περί κυριαρχίας Μητσοτάκη είναι εμφανής η μεγάλη υποχώρηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς τόσο στο μέτωπο της πανδημίας όσο και σε εκείνος της αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της.

Στην δημοσκόπηση της MRB για το Star μόνον το 51,2% των ερωτηθέντων κρίνει θετικά την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης έναντι θηριωδών ποσοστών, της τάξης του 70%, που καταγράφονταν στην πρώτη φάση της πανδημίας. Αντιθέτως, το 44,7% κρίνει αρνητικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς. Σε ό,τι αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις ,μόνον το 39,7% κρίνει θετικά τους κυβερνητικούς χειρισμούς ενώ το 52,2% τους αξιολογεί αρνητικά. Ακόμη και από την δημοσκόπηση της Pulse που προβλήθηκε από τον Σκάι, συντρηπτικό ποσοστό, το 66%, δηλώνει ότι ανησυχεί «αρκετά έως πολύ» για την πανδημία του κορονοϊού. Και σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Θεσσαλονίκη, το 43% τα αποτιμά θετικά, το 30% αρνητικά, ενώ το 27% είτε δεν τα γνωρίζει είτε δεν απαντά.

Το δεύτερο μεγάλο ρίσκο που επιμένουν να παίρνουν η κυβέρνηση, και προσωπικά ο πρωθυπουργός είναι η εκ των υστέρων, αναποτελεσματική, και πρωτίστως επικοινωνιακή ανακοίνωση μέτρων για την πανδημία. Χθες, από την… φαρέτρα Χαρδαλιά βγήκε η απαγόρευση λειτουργίας περιπτέρων και μίνι μάρκετ μετά τις 12 για να μην συναθροίζονται, λέει, οι νέοι δίπλα σε χώρους και μαγαζιά όπου μπορούν να προμηθευτούν αλκοόλ. Σαν να μην μπορούν, δηλαδή οι νέοι – και οι λιγότεροι νέοι – να προμηθευτούν αλκοόλ νωρίτερα, και να συναθροιστούν στον οποιονδήποτε χώρο.

Μαρίνα Αλεξανδρή tvxs.gr

https://faros-24.gr/site/%cf%80%cf%81%cf%89%ce%b8%cf%85%cf%80%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b3%ce%b9%ce%ba%ce%ad%cf%82-%ce%bf%ce%bc%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%af%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%cf%81%ce%af%cf%83%ce%ba%ce%b1/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια