Αν αφήναμε την κατάσταση να εκτραχυνθεί, οι συνέπειες θα ήταν δραματικές. Ακόμα περισσότερο για τα πιο φτωχά και αδύναμα στρώματα της χώρας, που είναι τα πρώτα που βάλλονται όταν μια χώρα χρεοκοπεί. Ηταν ανάγκη να αποτρέψουμε τα χειρότερα και αυτό ήταν που κάναμε το 2010. Και το κάναμε μαζί. Χωρίς την ωριμότητα του ελληνικού λαού καμία κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει μόνη της.
Είναι, επίσης, αλήθεια ότι ωριμότητα και λογική δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει παράλληλα και δικαιολογημένη οργή. Τα ερωτήματα είναι πολλά. Γιατί φτάσαμε ως εδώ; Γιατί σήμερα να πληρώνουν και πολλοί που δεν ευθύνονταν ή είχαν μικρές ευθύνες; Ποιοι και πού είναι οι υπεύθυνοι; Γιατί όταν υπάρχει
πλούτος δεν αξιοποιείται σωστά ή χάνεται άδικα λόγω της διαφθοράς;Σ’ αυτά τα ερωτήματα η μόνη απάντηση είναι η αλλαγή, η δημιουργία μιας διαφορετικής Ελλάδας. Και αυτό κάνουμε, γιατί αποτελεί πια ανάγκη εθνική. Ανάγκη επιβίωσης. Η κρίση είναι και διεθνής και ευρωπαϊκή, όμως χτύπησε εμάς γιατί αποτελέσαμε τον πλέον αδύναμο κρίκο. Βρεθήκαμε σε αυτήν ευάλωτοι, με τα δημοσιονομικά μας προβλήματα να αποτελούν το αποτέλεσμα και όχι την αιτία της βαθύτερης κρίσης που αντιμετωπίζαμε.
Εφτασαν να αποτελούν τόσο μεγάλο πρόβλημα, αφού επί χρόνια το κράτος προσλάμβανε αφειδώς χωρίς αξιοκρατία ή ορθολογικά κριτήρια. Δημιουργούσε υπηρεσίες παντού, οι οποίες όμως δεν υπηρετούσαν τον πολίτη, αλλά τις ανάγκες πολιτευτών και τοπικών παραγόντων. Εφάρμοζε τον νόμο επιλεκτικά, ανάλογα με την πολιτική, την οικονομική, τη «μιντιακή», τη συντεχνιακή ή άλλου είδους ισχύ του πολίτη που βρισκόταν ενώπιόν του. Εβαζε εμπόδια για να υποχρεώνει τον πολίτη σε συναλλαγή -όπως το φακελάκι- αντί να τον στηρίζει, να τον πληροφορεί αξιόπιστα και να τον απελευθερώνει. Το ελληνικό κράτος τελικά, φοβούμενο κάθε αλλαγή, εγκλώβισε την ελληνική κοινωνία και οικονομία στην εξάρτησή τους από ένα πελατειακό πολιτικό και οικονομικό σύστημα.
Σήμερα αυτό που έχουμε περισσότερο ανάγκη από ποτέ είναι να αλλάξουμε τον τρόπο και τη φιλοσοφία λειτουργίας του κράτους. Να απελευθερώσουμε δυνάμεις, να αποκαταστήσουμε το δίκαιο, να δημιουργήσουμε αξιόπιστες υπηρεσίες, ένα κράτος που υπηρετεί τον πολίτη και αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματα του ελληνικού λαού, επιτρέποντας και στην οικονομία να ανθήσει, μέσα από την επένδυση στα δικά μας συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Ηδη βαδίζουμε σ’ αυτόν το δρόμο. Κάναμε μεγάλες αλλαγές το 2010, οι οποίες καθυστέρησαν για δεκαετίες, με τα θετικά αποτελέσματά τους να γίνονται ολοένα και πιο ορατά.
Τη χρονιά που έρχεται, το 2011, καλούμαστε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Να εντείνουμε την προσπάθεια για να δημιουργήσουμε την Ελλάδα στην οποία όλοι μας θα αισθανόμαστε ασφαλείς, σίγουροι για το μέλλον, μια χώρα κοινωνικά δίκαιη και οικονομικά βιώσιμη.
Τίποτα, όμως, δεν χαρίζεται. Γι’ αυτό χρειάζεται να μετατρέψουμε την οργή ή την απογοήτευσή μας όχι σε ηττοπάθεια, μοιρολατρία ή εύκολη αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, αλλά σε δύναμη αλλαγής. Στην Ελλάδα που δημιουργούμε όλο και περισσότερο θα πληρώνουν αυτοί που πρέπει. Ολο και περισσότερο θα εμπεδώνεται η κοινωνική δικαιοσύνη, η διαφάνεια, η ευνομία, ο σεβασμός στον πολίτη.
Δεν πρέπει να τρέφουμε αυταπάτες ότι όλα αυτά γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Εντείνουμε κάθε προσπάθεια και όπου χρειάζεται προχωράμε σε διορθωτικές κινήσεις. Ομως, η στόχευση είναι μία. Μια Ελλάδα αξιών, δικαιοσύνης, ισότητας, ελευθερίας και ανθρωπιάς, που γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους θα μπορεί να δημιουργήσει και μια βιώσιμη οικονομία.
Αυτή την Ελλάδα, αυτή την πολιτεία, αυτή την κοινωνία, αυτή την οικονομία μόνο εμείς οι ίδιοι, όλοι μαζί, μπορούμε να τη δημιουργήσουμε. Σε αυτή την κοινή μας προσπάθεια, και ιδιαίτερα λόγω της κρίσης, χρειάζεται όλοι να βοηθήσουμε, ώστε οι πιο αδύναμοι να μη χτυπηθούν αλλά να προστατευθούν.
Αυτό αποτελεί μέλημά μας, καθώς αλλάζουμε το σύστημα πρόνοιας, υγείας και στήριξης ευαίσθητων ομάδων, όπως των ατόμων με αναπηρία.
Χρειάζεται, επίσης, να εμπνεύσουμε και να ενεργοποιήσουμε τα πιο δυναμικά στρώματα. Οι νέοι να μην απογοητευτούν αλλά -αντιθέτως- να γίνουν μέρος της λύσης, συμμέτοχοι στη δημιουργία αυτής της Ελλάδας. Ανοίγοντάς τους πόρτες, που για πολλά χρόνια ήταν γι’ αυτούς κλειστές. Δίνοντάς τους ευκαιρίες να πάρουν πρωτοβουλίες, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, να αξιοποιήσουν τις δικές τους σημαντικές γνώσεις και εμπειρίες.
Την ίδια στιγμή δίνουμε και μια διεθνή και ευρωπαϊκή μάχη.
Μάχη για να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες ενός διεθνούς τραπεζικού συστήματος, που ακόμα βρίσκεται σε δυσκολία και δεν χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία, αλλά και τις ανισορροπίες στη ζώνη του ευρώ, όπου μερικές χώρες δανείζονται ακριβότερα από άλλες, με αποτέλεσμα να είναι μονίμως λιγότερο ανταγωνιστικές.
Καθώς και τις λεγόμενες διεθνείς αγορές χρηματοπιστωτικών προϊόντων, που λόγω της ανεξέλεγκτης λειτουργίας τους επιτρέπουν την αδυσώπητη κερδοσκοπία απέναντι σε αδύναμες οικονομίες, όπως αυτή της Ελλάδας.
Παράλληλα, για να γίνει η Ευρώπη ανταγωνιστική. Και αυτό δεν θα το κάνει με όπλο τη μείωση του κοινωνικού κράτους, αλλά με όπλο την επένδυση στην ανάπτυξη, την πράσινη ποιοτική οικονομία, την παιδεία και καινοτομία, μαζί με υποδομές διαδικτυακές, ενεργειακές, συγκοινωνιακές, ώστε η ενοποίηση Δυτικής Ευρώπης με Κεντρική, Ανατολική και Νότια Ευρώπη να γίνει πράξη.
Σε αυτήν τη μάχη δημιουργούμε συμμάχους σε προτάσεις, όπως τα κοινά ευρωομόλογα. Αλλά η επιτυχία των συμμαχιών μας εξαρτάται πάντα από την αξιοπιστία της φωνής μας. Και σήμερα υπάρχει αυτή η φωνή. Υπάρχει η αξιόπιστη φωνή του ελληνικού λαού. Και για να γίνει αυτό, δεν θα αρκούσαν οι άπειρες επαφές και επισκέψεις του Ελληνα Πρωθυπουργού. Αυτό που μετρά είναι να μπορεί να μεταφέρει ένα απλό μήνυμα. Αξιοπιστία, ότι η Ελλάδα αλλάζει. Και αυτό σήμερα αναγνωρίζεται από όλους.
Αποδεικνύουμε ότι αλλάζουμε άμεσα τα κακώς κείμενα στη χώρα μας παρά τον πόνο και τη δυσκολία.
Αυτοί είναι οι κύριοι στόχοι, στους οποίους η κυβέρνηση θα ρίξει όλο της το βάρος τη χρονιά που έρχεται. Με μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που είναι δίκαιες και ωφελούν τη χώρα, το κοινωνικό σύνολο και τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών, αλλά που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεβολεύουν κάποιους, θίγουν επί χρόνια εδραιωμένα συμφέροντα ολίγων σε βάρος ολόκληρης της κοινωνίας.
Γνωρίζω καλά ότι η περίοδος που περνάμε είναι δύσκολη για τους περισσότερους συμπολίτες μας, ότι οι οικογένειες δοκιμάζονται από την ένταση της κρίσης. Θα κάνω και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, προκειμένου να διορθώνουμε αδικίες χρόνιες ή και πρόσκαιρες, λόγω κρίσης.
Αυτό που θέλω να διαβεβαιώσω όλους είναι ότι, αν στο παρελθόν πίστευα στις δυνατότητες που έχουμε ως έθνος και να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να δημιουργούμε ανάπτυξη όταν όλοι μαζί δουλεύουμε για έναν κοινό στόχο, μετά τη χρονιά που πέρασε η πίστη μου αυτή έχει ενδυναμωθεί όσο ποτέ.
Μπορούμε πλέον να ονειρευτούμε την Ελλάδα που θέλουμε και να κάνουμε τους στόχους μας πραγματικότητα.
Αν δουλέψουμε όλοι μαζί, αν συνεχίσουμε την προσπάθεια που κάναμε το 2010 επιμένοντας στις μεγάλες αλλαγές, το 2011 θα είναι η τελευταία χρονιά της ύφεσης και το 2012 η πατρίδα μας θα επανέλθει στην ανάπτυξη. Ωστε, το 2013 να έχουμε αφήσει πίσω μας παθογένειες, συνήθειες, νοοτροπίες και πρακτικές που μας οδήγησαν στην κρίση και να είμαστε όλοι μαζί περήφανοι για την πατρίδα μας, σίγουροι για το μέλλον μας και για το μέλλον των παιδιών μας.
Εύχομαι σε όλους τους συμπολίτες μου μια καλή και δημιουργική χρονιά. Θα είμαστε μαζί στον αγώνα στον οποίο θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε στο μέλλον να θυμόμαστε το 2011 ως την αρχή της δημιουργίας της Ελλάδας που όλοι αναζητούμε και αξίζουμε.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου