Οι επτά βασικές προτεραιότητες για το νέο έτος

 Τι σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών υπό το βλέμμα της τρόικας, των ελεγκτών και του Μνημονίου για το 2011
Του Σωτηρη Nικα
Μπορεί ο ποσοτικός στόχος για τη μείωση του ελλείμματος το 2011 να είναι κατά πολύ μικρότερος σε σχέση με φέτος (5 δισ. ευρώ έναντι 14,2 δισ. ευρώ), ωστόσο η κυβέρνηση καλείται να λάβει του χρόνου πιο σκληρά μέτρα και να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις εκείνες που θα αγγίξουν πλέον τον πυρήνα των προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Η «καλή μέρα», λένε, ότι φαίνεται από το πρωί. Ετσι και το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει με το «καλημέρα» της καινούργιας χρονιάς να περάσει μέτρα που θα «πονέσουν» αρκετές επαγγελματικές ομάδες, αλλά και να καθορίσει τις παρεμβάσεις εκείνες που θα αποδώσουν σχεδόν 11 δισ. ευρώ στην περίοδο 2012-2014. Μέτρα που μόλις ανακοινωθούν είναι βέβαιο ότι θα εγείρουν νέες αντιδράσεις τόσο κοινωνικές, όσο και πολιτικές.
Ταυτόχρονα, η ιστορία των ΔΕΚΟ όχι μόνο δεν τελείωσε με τις μισθολογικές μειώσεις, αλλά μόλις τώρα ξεκινάει. Το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει μέσα στους πρώτους τρεις μήνες να
έχει προχωρήσει σε προγράμματα εξυγίανσης των δημόσιων επιχειρήσεων. Η εναλλακτική που υπάρχει είναι να προχωρήσει σε κλείσιμο δημοσίων επιχειρήσεων που δεν είναι βιώσιμες. Οπως σημειώνουν από το υπουργείο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα σχέδιο που να περιλαμβάνει απολύσεις ή «λουκέτο» σε ΔΕΚΟ, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει από τώρα το τι θα γίνει τελικά. Ολα θα ξεκαθαρίσουν το ερχόμενο διάστημα, οπότε και θα ολοκληρωθούν τα προγράμματα εξορθολογισμού των οικονομικών των επιχειρήσεων. Από δημοσιονομικά μέτρα, το 2011 φαίνεται ότι έχει «κλείσει». Δηλαδή, πέραν των όσων έχουν ήδη ανακοινωθεί και έχουν ψηφιστεί με τον προϋπολογισμό του νέου έτους, στο οικονομικό επιτελείο δεν σχεδιάζουν την επιβολή νέων φόρων ή την επιπλέον περικοπή δαπανών. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων κατά τη διάρκεια του έτους, εάν κάτι δεν λειτουργήσει όπως έχει προϋπολογιστεί. Αλλωστε και φέτος δεν είχε σχεδιαστεί η περαίωση, αλλά τον Σεπτέμβριο ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και αποδείχτηκε ότι αποτέλεσε «σανίδα σωτηρίας» για τα δημόσια έσοδα του 2010. Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση ρίχνουν το βάρος πλέον στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Στις προτεραιότητες του 2011 περιλαμβάνονται:
1. Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Μέσα στον Ιανουάριο θα δοθεί για διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο που θα αίρει όλους τους περιορισμούς στα επαγγέλματα που έχουν τέτοιου είδους «προστασία» (περίπου 160).
2. Η αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ. Για φέτος ο στόχος είναι να εξοικονομηθούν 800 εκατ. ευρώ.
3. Η ολοκλήρωση του ενιαίου μισθολογίου, που αναμένεται να φέρει σαρωτικές αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς του δημόσιου τομέα (στενού και ευρύτερου). Το σχετικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουνίου 2011. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εφαρμοστεί και το ευρύ πρόγραμμα μετατάξεων στο Δημόσιο, βάσει του οποίου θα καλυφθούν «κενά», δεδομένης της μείωσης του προσωπικού.
4. Η υλοποίηση των παρεμβάσεων στον τομέα της υγείας. Από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την αλλαγή του συστήματος προμηθειών στα νοσοκομεία και την εξυγίανση των ασφαλιστικών Ταμείων εκτιμάται ότι θα προέλθουν 2,1 δισ. ευρώ.
5. Η μείωση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2011.
6. Η περικοπή των επικουρικών συντάξεων, με στόχο να διαμορφωθούν στο 20% του συντάξιμου μισθού.
7. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.
Πρόκειται για τις σημαντικότερες, ίσως, προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το 2011. Από την αποτελεσματικότητά της σε αυτές -και όχι μόνο- τις μεταρρυθμίσεις θα εξαρτηθεί και η συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τον μηχανισμό στήριξης. Από το μέγεθος των αλλαγών, γίνεται αντιληπτό ότι είναι απαραίτητη η πολιτική και κοινωνική συναίνεση, για την οποία έκρουσε τον κώδωνα και η τρόικα στην τελευταία της επίσκεψη.
kathimerini.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια