ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΗ Η ΜΕΘΟΔΕΥΜΕΝΗ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΟΥ ΚεΔΑΚ ΓΙΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΟΛΟΥ ΤΟΥ Υ.Μα.Θ.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚεΔΑΚ
Με έκπληξη αλλά και με δικαιολογημένη αγανάκτηση, το επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό του ΝΠΔΔ Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚεΔΑΚ) διαπιστώνει την προσπάθεια από το εποπτεύον Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης να ανατρέψει «εν μιά νυκτί» τον Ν. 1198/81, αρθ.9 (ιδρυτικός του ΚεΔΑΚ) με τη μεθόδευση της διαθεσιμότητας όλου του επιστημονικού του δυναμικού για λογαριασμό του ΥΜαΘ και την καρατόμηση του φορέα.
   Το ΚεΔΑΚ, έχοντας κατά νόμο αρμοδιότητες τριών (3) Υπουργείων (Πολιτισμού, Υποδομών, Αγροτικής Ανάπτυξης), επιτελεί ένα σημαντικό έργο σε όλη την Αθωνική χερσόνησο, εδώ και τριάντα δύο (32) έτη, με περισσότερα από 2600 έργα αποκατάστασης, αναστήλωσης, υποδομών, προσθηκών, νέων κτιρίων, λιμενικών έργων, ειδικών έργων κ.ά.
   Είναι προφανές ότι η αιφνιδιαστική διαθεσιμότητα των είκοσι (20) υπαλλήλων του ΚεΔΑΚ, δηλαδή όλων των ειδικευμένων επιστημόνων του στις αποκαταστάσεις των αγιορείτικων μνημείων, είναι απαράδεκτη και προσβλητική.
   Πέρα από παράλογη είναι θεσμικά, επιστημονικά και διοικητικά επιζήμια:
για την ίδια την Πολιτεία που βάζει σε δοκιμασία και σε λειτουργική κρίση έναν δημόσιο φορέα στον ευαίσθητο πολιτισμικά χώρο της Ελληνικής Επικράτειας.
- για τους αγιορείτικους  θεσμούς που συμμετέχουν - κατά νόμο - από συστάσεως του ΚεΔΑΚ στη διοίκησή του.
για τα αγιορείτικα μνημεία λόγω των εξειδικευμένων μελετών & έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη.
για το εποπτεύον Υπουργείο Μακεδονίας & Θράκης που -αντί να ενισχύσει- διαταράσσει τη λειτουργία του ουσιαστικότερου φορέα που διαθέτει, με πιθανό σκοπό να «αφομοιώσει» τις αρμοδιότητές του!
για το επιστημονικό και τεχνικό του προσωπικό, που αισθάνεται προσβεβλημένο από τις επιχειρούμενες μονόπλευρες μεθοδεύσεις διαθεσιμότητας του συνόλου του προσωπικού του για λογαριασμό όλου του εποπτεύοντος ΥΜαΘ!
   Τα πρόσφατα εγκαίνια του «Χώρου Τεκμηρίωσης Έργου ΚεΔΑΚ» από τον Υπουργό Μα-Θ Κ. Θεόδωρο Καράογλου κατέδειξαν για ακόμη μία φορά τον πολυεπίπεδο ρόλο του ΚεΔΑΚ και τον ρόλο του επιστημονικού του προσωπικού, το οποίο μέσα από ιδιαίτερες συνθήκες συμβάλλει στην επιστημονική παρουσία της Πολιτείας στο Άγιον Όρος.
   Οι απόψεις που εξέφρασε τότε δημόσια ο Υπουργός Μα-Θ, για την προοπτική ενίσχυσης και αναβάθμισής του ΚεΔΑΚ, δεν συνάδουν με την επιχειρούμενη σήμερα κατάργησή του.
   Το επιστημονικό προσωπικό του ΚεΔΑΚ κάνει έκκληση για επανεξέταση της αναβάθμισης του, πράγμα που επανειλημμένα κατά το παρελθόν έχει ζητήσει από τις εκάστοτε διοικήσεις.
   Είναι ανοικτό για κάθε είδους συναξιολόγηση, χωρίς εξαιρέσεις, με το σύνολο του επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού όλου του ΥΜαΘ, με το οποίο δεν επιζητά καμία αντιπαλότητα.
   Πιστεύει ότι με τέτοιες μονόπλευρες ενέργειες, αυτά που διακυβεύονται στα αγιορείτικα Μνημεία είναι πολύ περισσότερα από την απλή «αριθμητική κάλυψη» της κινητικότητας των «20 Υπαλλήλων ΚεΔΑΚ» που φαίνεται να «ανακουφίζει» το προσωπικό του ΥΜαΘ και να «ικανοποιεί» τυπικά το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
   Αν η Ελληνική Κυβέρνηση ειλικρινά ενδιαφέρεται για τον ουσιαστικό και εποικοδομητικό ρόλο της Πολιτείας στο Άγιον Όρος, στον τομέα της διαφύλαξης της αγιορείτικης κληρονομιάς, το μόνο που έχει να πράξει είναι να εφαρμόσει το πνεύμα και το γράμμα του Ν. 1198/81 και να αναβαθμίσει το ΚεΔΑΚ ξεκινώντας από την ενίσχυση της στελέχωσης του.

Ο λόγος και η ευθύνη, μετά τον Υπουργό και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚεΔΑΚ Κύριο Θεόδωρο Καράογλου, ανήκει πλέον και κυρίως στον ίδιο τον Πρωθυπουργό Κύριο Αντώνη Σαμαρά.



Για την Γενική Συνέλευση


                              ο πρόεδρος                                                        ο γ. γραμματέας


                           Στέλιος Κουρμπέτης          Αχιλλέας Κάππης                                    
                       ηλεκτρολόγος μηχανικός                                             ηλεκτρολόγος μηχανικός

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια