Μέρκελ: «Δεν αποκλείω νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα»...Νέο σχέδιο Μάρσαλ πρότεινε ο Στάινμπρουκ...

Ολοκληρώνεται αυτή την ώρα η κρίσιμη τηλεοπτική αναμέτρηση ανάμεσα στην καγκελάριο Aγκελα Μέρκελ και τον υποψήφιο των σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία Πέερ Στάϊνμπρουκ. «Ως καγκελάριος δουλειά μου είναι να...
διασφαλίσω ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα δεν θα σταματήσουν» τόνισε η Μέρκελ η οποία δεν απέκλεισε το να υπάρξει ένα ακόμη πακέτο βοήθειας.

Η Αγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ΟΝΕ, παραδέχθηκε ;omvw ότι και η Γερμανία έχει στο παρελθόν βοηθηθεί και τώρα καλείται αυτή να βοηθήσει τις χώρες σε κρίση.

«Μπορεί να υπάρξει ένα νέο πακέτο. Κανείς δεν ξέρει πόσο μεγάλο θα είναι αυτό», δήλωσε η Μέρκελ και πρόσθεσε ότι «αυτό θα το δούμε όταν έρθει η ώρα και με βάση τις εκθέσεις της τρόικας» παραπέμποντας στις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Απαντώντας σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την Ελλάδα και την κρίση στην Ευρωζώνη, η γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι με την εισαγωγή του ευρώ έγιναν λάθη και επέρριψε για μία ακόμη φορά την ευθύνη στην κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ, τόσο για την παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας όσο και για την ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα «έγινε δεκτή χωρίς να πληρεί τα κριτήρια» και επισήμανε: «Η χώρα είχε όχι μόνο σημαντικά οικονομικά ελλείμματα, αλλά και ότι το σύνολο της δομής του κράτους δεν ανταποκρίνεται και στις απαιτήσεις στις οποίες πρέπει σήμερα να ανταποκρίνεται ένα μέλος της Ευρωζώνης».


Μέρκελ: Θα συνεχίσω να πιέζω τους Ελληνες


«Είναι σαφές ότι θα βοηθήσουμε. Το θέμα είναι όμως πώς βοηθάει κανείς. Βοηθάει με το να λυπάται για την δύσκολη κατάσταση; Ή βοηθάει με το να προτρέπει για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις;», διερωτήθηκε η Άγγελα Μέρκελ και σημείωσε ότι καθήκον της ίδιας είναι να μην υποχωρήσει η πίεση για μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.http://www.dw.de/ «Δεν πρέπει να δείξουμε λάθος αλληλεγγύη, αλλά πρέπει να ακολουθήσουμε την αρχή "παροχές για αντιπαροχές, αλληλεγγύη και υπευθυνότητα"», κατέληξε .
Το ντιμπέιτ ξεκίνησε στις 21:25 (ώρα Ελλάδος), κεντρικό θέμα αντιπαράθεσης και είχε διάρκεια 90 λεπτά. Οι δύο μονομάχοι θα έχουν στην διάθεσή τους 90 δευτερόλεπτα για κάθε απάντηση, αλλά και για την τελική τους τοποθέτηση. Στο στούντιο βρέθηκαν περίπου 800 άτομα, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι, πολιτικοί αναλυτές και παρατηρητές, ενώ εκτιμάται ότι συντονισμένοι στους τηλεοπτικούς τους δέκτες ήταν πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι.


Η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκίνησε λέγοντας ότι στη Γερμανία εργάζονται περισσότεροι πολίτες παρά ποτέ και μίλησε για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση στην ευρωζώνη.

"Η Γερμανία είναι η μηχανή της ανάπτυξης, η Γερμανία είναι η άγκυρα της σταθερότητας και θα ήθελα να συνεχίσει σε αυτή την πορεία" ανέφερε.


Στάινμπρουκ: Η Ελλάδα χρειάζεται νέο σχέδιο Μάρσαλ

Ο αντίπαλός της, ΠεέρΣτάινμπρουκ δήλωσε ότι θέλει να εξασφαλίσει μεγαλύτερη «κοινωνική δικαιοσύνη» και ότι θα ήθελε να εισάγει έναν νέο κατώτερο μισθό σε εθνικό επίπεδο και υποστήριξε: "Δε πρόκειται για κρίση χρέους αλλά για τραπεζική κρίση. Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους".

Για την Ελλάδα, ο ηγέτης του SDP είπε ότι προτείνει να εφαρμοστεί ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ και υποστήριξε ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη δε πρόκειται να έρθει μέσα από πολιτικές λιτότητας.

Πρόκειται το μοναδικό «ντιμπέϊτ» πριν από τις βουλευτικές εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου, την ώρα που οι δημοσκοπήσεις εξακολουθούν να δείχνουν σημαντικό προβάδισμα για την Μέρκελ.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλδημοκρατών Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμαγιερ δήλωσε στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau, ότι η τηλεοπτική μονομαχία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για το κόμμα του.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση για την εφημερίδα Bild, το 31% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι το αποτέλεσμα της τηλεοπτικής μονομαχίας θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το τί θα ψηφίσει.

Ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία έχει ήδη υποσχεθεί ότι κατά το ντιμπέιτ θα καλέσει μετ’ επιτάσεως την αντίπαλό του να πει την αλήθεια γύρω από τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους έχει αναδειχθεί σε κεντρικό της προεκλογικής περιόδου και θεωρείται από την αντιπολίτευση ένα δυνητικό «όπλο» στην προσπάθειά της να πλήξει την αξιοπιστία της κυβέρνησης.
enet.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια