Νέα εποχή επιχειρηματικότητας

Του Σταύρου Μονεμβασιώτη

Νέο μοντέλο ανάπτυξης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα προτείνεται με την έκθεση που συνέταξε η Ομάδα Δράσης για την Ελλάδα με επικεφαλής των Horst Reichenbachσε συνεργασία με τις ενώσεις των επιχειρηματιών.

«Η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι προϋπόθεση για τη μείωση της ανεργίας και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», σημείωσε ο επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας το θέμα της χρηματοδότησης τους, ως το μεγαλύτερο αγκάθι στην προσπάθεια επιβίωσης και ανάπτυξης τους.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι η μείωση της χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τις τράπεζες έχει υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 50% και ότι ακόμη και εκείνοι που καταφέρνουν να αντλήσουν ρευστότητα, δίνουν μεγάλες εγγυήσεις και πληρώνουν υψηλά επιτόκια.

Σύμφωνα με τον κ.Rechenbach το νέο ΕΣΠΑ είναι η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα που δεν πρέπει να χαθεί, ενώ προέτρεψε να δοθεί έμφαση στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και τις διευκολύνσεις στην αδειοδότηση και σύσταση νέων επιχειρήσεων.

Οι δώδεκα βασικές κατευθύνσεις που προτείνεται να ακολουθήσει η Ελλάδα για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων είναι:

1
Μεταρρύθμιση του νομικού και θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση επενδύσεων και επιχειρήσεων.
2
Περαιτέρω απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών μέσω εξορθολογισμού και ψηφιοποίησης των διαδικασιών.
3
Μείωση φορολογικής επιβάρυνσης για τις ΜμΕ (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης και τοπικοί φόροι) και μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης ενέργειας.
4
Προώθηση πιστοποιημένων ηλεκτρονικών πληρωμών μεταξύ του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων.

5
Στενότερη εποπτεία της αγοράς για την αποφυγή ολιγοπωλιακών καταστάσεων και μείωση της αντι-ανταγωνιστικής συμπεριφοράς του παράνομου εμπορίου μέσω αυστηρών ελέγχων στις αποθήκες καθώς και δίκτυο πωλήσεων.
6
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση μέσω των κονδυλίων της ΕΕ, άμεσα διαθέσιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η πρόταση είναι να δοθεί προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις  κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων χρηματοδότησης.
7
Διασφάλιση της αποτελεσματικής δρομολόγησης του Ιδρύματος για την Ανάπτυξη (επενδυτικό ταμείο), ιδίως τα παράθυρα χρέους και ιδίων κεφαλαίων.
8
Καλύτερος σχεδιασμός χρηματοδοτικών μέσων μέσω της χρήσης των κονδυλίων  της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών των ΜμΕ.

9
Στήριξη εξαγωγικών δραστηριοτήτων μέσω προγραμμάτων συγχρηματοδότησης.
10
Βελτίωση της αναπτυξιακής πολιτικής για την προώθηση συνεργατικών σχηματισμών (cluster) και επιχειρηματικών πάρκων.
11
Βελτίωση του νομικού και θεσμικού πλαισίου πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων.
12
Ελευθερία επιλογής χαμηλότερης ασφαλιστικής κατηγορίας στον ΟΑΕΕ.


Νίκος Δένδιας, υπουργός Ανάπτυξης: «Το μοντέλο της οικονομίας όπως είναι σήμερα δεν είναι διατηρήσιμο. Χρειαζόμαστε περίπου 100.000 νέες επιχειρήσεις».

Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ (βιοτέχνες): «Να εφαρμόσουμε μια μακροχρόνια πολιτική στήριξης της μικρής επιχειρηματικότητας, προκειμένου οι μικρές επιχειρήσεις να δραστηριοποιούνται σε ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού».

Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος ΕΣΕΕ (έμποροι): «Οι ΜμΕ λειτουργούν ως ο κύριος αιμοστάτης για τον κατευνασμό των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης».

Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος ΚΕΕΕ (επιμελητήρια): «Να παγιοποιηθεί ένα σταθερό, κατανοητό και ανταγωνιστικό φορολογικό σύστημα, να ρυθμιστεί το θέμα των ασφαλιστικών εισφορών και να δοθεί λύση στα «κόκκινα» δάνεια».

Γιάννης Ρέτσος, αντιπρόεδρος ΣΕΤΕ (τουριστικές επιχειρήσεις): «Η επιτυχής υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδίου απαιτεί την εφαρμογή σειράς οριζόντιων αλλά και εξειδικευμένων μέτρων και μεταρρυθμίσεων».

Την περίοδο της κρίσης κατέβασαν «ρολά» περίπου 230.000 ΜμΕ. Σήμερα απασχολούν περίπου 650.000 άτομα, στην πλειονότητα τους γυναίκες και νέους, που αποτελούν και τα μεγαλύτερη θύματα της ανεργίας.  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια