Ένα πρωτοπόρο, σύγχρονο και καινοτόμο έργο για τα δεδομένα της Ελλάδας στον τομέα της ενέργειας αποτελεί το ανεξάρτητο σύστημα φυσικού αερίου (ΑΣΦΑ) Αλεξανδρούπολης.
Πρόκειται για έναν πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ο οποίος αναπτύσσεται από την ελληνική εταιρεία Gastrade, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ.
Αποτελεί Ευρωπαϊκό Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI - Project of Common Interest – Κανονισμός Ε.Ε. 347/2013), που σημαίνει ότι αποτελεί έργο προτεραιότητας για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στρατηγική προτεραιότητα για την Ελλάδα και είναι υποψήφιο για ένταξη στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, δηλαδή το νέο ΕΣΠΑ.
Σχεδιάζεται στο θαλάσσιο χώρο, 17,5 χιλιόμετρα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, με αποθηκευτικούς χώρους 170.000 κυβικά μέτρα LNG και δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στο ελληνικό σύστημα σχεδόν 17 εκατ. κυβικά
μέτρα ημερησίως. Η πλωτή μονάδα συνδέεται με το Εθνικό Σύστημα φυσικού αερίου, με αγωγό μήκους 28 χιλιομέτρων και, μέσω του αγωγού αυτού, το αεριοποιημένο LNG θα προωθείται στις αγορές τόσο της Ελλάδας, όσο και της ευρύτερης περιφέρειας, δημιουργώντας ουσιαστικά μία νέα πύλη εισόδου φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές και ειδικότερα της Νοτιανατολικής Ευρώπης, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Ουγγαρία και το FYROM.
Το έργο χωροθετείται σε κομβική θέση, ώστε να προσελκύει πολλαπλές διεθνείς πηγές προμήθειας και να προσφέρει διαφοροποίηση των πηγών και των οδών προμήθειας φυσικού αερίου, διεύρυνση της ενεργειακής ασφάλειας και προώθηση του ανταγωνισμού.
Το ΑΣΦΑ Αλεξανδρούπολης - ειδικά σε περιόδους ενεργειακής κρίσης, όπως αυτή που βιώνουμε στην Ανατολική Ουκρανία - μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες της ελληνικής αγοράς, και μπορεί να εγγυηθεί και να εξασφαλίσει ότι τα νοικοκυριά και οι βιομηχανίες δεν θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε φυσικό αέριο.
Ο πλωτός σταθμός υποστηρίζει την τοπική κοινωνία, ενισχύοντας την απασχόληση, προσφέροντας νέες θέσεις εργασίας και εστιάζοντας στην εκπαίδευση του εργατικού και επιστημονικού δυναμικού της περιοχής.
Σχεδιάστηκε με τους αυστηρότερους κανόνες και τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας, τόσο για τον άνθρωπο, όσο και για το περιβάλλον.
Δεν επηρεάζει καθόλου το ευαίσθητο οικοσύστημα του Δέλτα του Έβρου, ενώ βρίσκεται μακριά από όλες τις περιοχές του δικτύου Natura 2000.
Το έργο του Ng Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της αδειοδοτικής του διαδικασίας, καθώς έχει λάβει έγκριση των μελετών Ασφαλείας (SEVESO II) και Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων, ενώ πρόσφατα υπογράφηκε και η Πράξη Εγκατάστασής του.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου