Ο πρωθυπουργός, με την πολιτική του ισχύ να έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό ακόμη και στο εσωτερικό του κόμματος, ταξιδεύει και πάλι στο Βερολίνο για ενισχύσεις. Επιστρέφοντας στην τρομολαγνεία («αν βγει ο Τσίπρας δεν θα μείνει ευρώ στις τράπεζες») ο Αντώνης Σαμαράς διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να παραδώσει την εξουσία εύκολα απορρίπτοντας το σενάριο των πρόωρων εκλογών. Από την πλευρά της όμως η Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, «σίγουρα δεν θα ήθελε τον Αλέξη Τσίπρα για πρωθυπουργό στην Ελλάδα, όμως δεν είναι και σίγουρο πως είναι διατεθειμένη να στηρίξει τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση»
Η καγκελαρία, επίσημα, ανακοινώνει πως η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά στο Βερολίνο θα είναι απλώς μια «επίσκεψη ρουτίνα». Όμως, όπως αναφέρει και η Deutsche Welle, δύσκολα μπορεί κάποιος να δεχτεί ότι η επίσκεψη του Αντώνη Σαμαρά θα είναι μια «επίσκεψη ρουτίνας» ενόψει των επικείμενων κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Το Βερολίνο ανακοίνωσε πως στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθούν κυρίως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής αλλά και τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, χωρίς όμως να δώσε περισσότερες λεπτομέρειες.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός αναμένεται να εκθέσει στην Μέρκελ τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε η κυβέρνηση του εάν δεχόταν νέα σκληρά αιτήματα της τρόικας, η οποία φέρεται να παραμένει αμετακίνητη σε ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και το εργασιακό. «Αν κρίνει κανείς από τη στάση της καγκελαρίου στο παρελθόν δύσκολα μπορεί να διανοηθεί ότι θα επιδείξει μεγάλη κατανόηση. Εδώ θα πρέπει να συνυπολογισθεί η προ ημερών δήλωση του Eurogroup, το οποίο ζήτησε την πλήρη εφαρμογή του μνημονίου», σημειώνει Deutsche Welle.
Ένα ακόμη σημαντικό κεφάλαιο στις συζητήσεις με την τρόικα είναι και το ζήτημα της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού για το 2015. Η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει πως θέλει να αποφύγει ένα νέο μνημόνιο, ωστόσο οι ευρωπαίοι εταίροι και η ΕΚΤ θα το προτιμούσαν καθώς εκτιμούν πως μόνο με αυτόν τον τρόπο θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
«Είναι λοιπόν συζητήσιμο αν με αυτή την περιρρέουσα ατμοσφαίρα ο Αντώνης Σαμαράς θα καταφέρει να πείσει την γερμανική πλευρά για την αναγκαιότητα των φοροελαφρύνσεων, τις οποίες έχει εξαγγείλει. Βέβαια υπάρχει και το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και η πιθανότητα νέων εκλογών από τις οποίες θα μπορούσε να προκύψει μια κυβέρνηση της Αριστεράς», αναφέρει η Deutsche Welle και καταλήγει: «Οπωσδήποτε η Άγκελα Μέρκελ δεν θα ήθελε στην Ελλάδα για πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα. Το ζητούμενο όμως είναι, αν είναι διατεθειμένη να στηρίξει τη σημερινή ελληνική κυβέρνηση κάνοντας συμβιβασμούς σε θέματα δημοσιονομικής πειθαρχίας και εφαρμογής των συμφωνηθέντων προκειμένου να αποφευχθεί μια αριστερή κυβέρνηση».
Χαρδούβελης: Δεν χρειαζόμαστε τρίτο πακέτο
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στην γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και επισημαίνει ότι η Αθήνα προτίθεται ως το τέλος του έτους να εκδώσει επταετές ομόλογο. Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει βέβαιος ότι κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους η ελληνική οικονομία θα παρουσιάσει ανάπτυξη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου