Ξεκίνησε η δίκη για τις γερμανικές αποζημιώσεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Ξεκίνησε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης,  η δίκη που αφορά άμεσα τα 218 θύματα του Διστόμου από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, αλλά εμμέσως και όλες τις γερμανικές αποζημιώσεις.  Η ελληνική κυβέρνηση παρίσταται στη δίκη, επιστημονικοί κύκλοι και θύματα της ναζιστικής κατοχής, οργανώνουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και συζητήσεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Λαφαζάνης με ερώτηση στη Βουλή, ζητά απαντήσεις από  την κυβέρνηση εάν σκοπεύει  και πότε να κινήσει το θέμα της «επιστροφής του αναγκαστικού κατοχικού δανείου της χώρας μας προς τη Γερμανία και το θέμα των
γερμανικών επανορθώσεων από τις κατοχικές καταστροφές στη χώρα μας». Τέλος, η Δημοκρατική Αριστερά, παρίσταται στη δίκη με δύο βουλευτές και εκφράζει την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν έδειξε τον απαιτούμενο ζήλο για μια τόσο κρίσιμη δίκη.
Αναλυτικότερα:
Η δίκη
Κατά την πρώτη μέρα έναρξης της δίκης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης  η οποία θα διαρκέσει ως την προσεχή Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου,  παρουσίασε τις θέσεις της η Γερμανία. Την Τρίτη παρουσιάζονται οι θέσεις της Ιταλικής πλευράς και την Τετάρτη παρεμβαίνει το ελληνικό Δημόσιο μετά από την απόφαση που έλαβε το υπουργικό συμβούλιο, ύστερα από εισήγηση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη. Η απόφαση θα ανακοινωθεί το Νοέμβριο.

Η Γερμανία, η οποία είναι και η προσφεύγουσα χώρα στο Διεθνές Δικαστήριο, υποστηρίζει ότι αντιμετωπίζει αυξανόμενο αριθμό προσφυγών ενώπιον των ιταλικών δικαστηρίων, τις οποίες καταθέτουν θύματα εγκλημάτων που διαπράχθηκαν κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από τους ναζί στην Ιταλία.
«Είμαστε εδώ για να πετύχουμε μια απόφαση εκ μέρους σας πάνω σ' ένα νομικό θέμα μεγάλης σημασίας… Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ιταλίας εκτιμούν πως μόνο μια έγκυρη απόφαση εκ μέρους σας θα επιτρέψει να βγούμε από το αδιέξοδο», δήλωσε η εκπρόσωπος χώρας, Σουζάνε Βάζουμ-Ράινερ. Υποστήριξε ότι το ζήτημα αποτελεί ετεροδικία μεταξύ δύο κρατών (Γερμανίας και Ιταλίας) και ισχυρίστηκε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει νομολογία φυσικών προσώπων κατά κρατών διότι τότε θα πρέπει να ανοίξουν οι υποθέσεις που αφορούν όλους τους πολέμους που έχουν διεξαχθεί έως σήμερα. Επιγραμματικά, η Γερμανία υποστηρίζει ότι η Ιταλία, επιτρέποντας να γίνονται αγωγές εναντίον της, δεν σέβεται την αρχή της ασυλίας που έχει αναγνωριστεί στη Γερμανία από το Διεθνές Δίκαιο.

Οι υπό αμφισβήτηση δικαστικές διαδικασίες αφορούν εγκλήματα που διαπράχθηκαν από τους ναζί από το Σεπτέμβριο του 1943 ως το Μάιο του 1945, όταν δηλαδή η Ιταλία είχε καταληφθεί από τη Γερμανία αφού ακύρωσε το σύμφωνο που είχε μαζί της και ενώθηκε με τις δυνάμεις των συμμάχων.

Το 2008, το ιταλικό ανώτατο δικαστήριο είχε επικυρώσει την καταδίκη του γερμανικού κράτους να αποζημιώσει τις οικογένειες 203 αμάχων που είχαν σκοτωθεί από το γερμανικό στρατό τον Ιούνιο του 1944 στο Αρέτσο της Τοσκάνης (κεντρική Ιταλία). Το εφετείο της Φλωρεντίας είχε εξάλλου επικυρώσει το 2008 απόφαση την οποία είχε εκδώσει το 1997 ελληνικό δικαστήριο, καταδικάζοντας το γερμανικό κράτος να αποζημιώσει τις οικογένειες των 218 θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, στις 10 Ιουνίου 1944.
Συγκεντρώσεις έξω από το Δικαστήριο της Χάγης


Έξω από το Διεθνές Δικαστήριο συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα  μέλη της Ένωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων της Γερμανίας και της Πανελλήνιας Ένωσης Θυμάτων της Ναζιστικής Κατοχής, με πανό που ζητούσαν από τη γερμανική κυβέρνηση να καταβάλει αποζημιώσεις.
Την Τρίτη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για τα Συνταγματικά και Ανθρώπινα Δικαιώματα (ECCHR) και η Ένωση Δημοκρατικών Δικηγόρων Γερμανίας (RAV), πραγματοποιούν συμπόσιο στο πανεπιστήμιο της Χάγης, με θέμα: «Αποζημιώσεις λόγω μαζικών παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύγχρονες εξελίξεις και προκλήσεις σχετικά με την Ετεροδικία του Κράτους».
Ερώτηση Λαφαζάνη
Ερώτηση στη βουλή για τη στάση της Ελλάδας και τη δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, κατέθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ , Παν. Λαφαζάνης:
«Η εγκληματική στάση των ελληνικών κυβερνήσεων ενταφίασε στη χώρα μας τις διεκδικήσεις των συγγενών των ελλήνων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας για ηθική και υλική αποζημίωση.
Η δικαίωση των ελλήνων θυμάτων του Ναζισμού μέσω των Ιταλικών δικαστηρίων, έχει οδηγήσει την υπόθεση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στο οποίο προσέφυγε η Γερμανία για να ακυρώσει τις αποζημιώσεις και  το οποίο ξεκίνησε τη σχετική δικαστική διαδικασία τη Δευτέρα 12/09.
Την ίδια ώρα, επίσης, επανέρχεται με διάφορες αιτίες  στην επικαιρότητα το θέμα του ανεξόφλητου αναγκαστικού Κατοχικού Δανείου της χώρας μας προς τη Γερμανία και των γερμανικών  επανορθώσεων για τις κατοχικές καταστροφές στη χώρα μας, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη  χώρα η οποία, παρότι υπέστη τα πάνδεινα  από τη γερμανική ναζιστική κατοχή, δεν έχει λάβει ως αποζημίωση ούτε ένα ευρώ».

Ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
«1. Τι έχουν πράξει μέχρι τώρα για να υποστηρίξουν πολιτικά και νομικά την υπόθεση των ελλήνων θυμάτων της Ναζιστική θηριωδίας; Ποιες είναι οι ενέργειες και οι κινήσεις προς τη Γερμανία, σε επίπεδο Ε.Ε. και σε διεθνείς οργανισμούς για την προβολή και διεκδίκηση του δικαίου των θυμάτων;
2.Θεωρούν επαρκή τη νομική εκπροσώπηση της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Χάγης; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά και ο σχεδιασμός της νομικής αυτής στήριξης;
3.Σκοπεύουν επιτέλους –και πότε συγκεκριμένα- να κινήσουν το θέμα της επιστροφής του αναγκαστικού κατοχικού δανείου της χώρας μας προς τη Γερμανία και το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων από τις κατοχικές καταστροφές στη χώρα μας;»

Πηγή: Kathimenrini.gr, in.gr, newsroom eklogika.gr)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια