Απαράδεκτες συνθήκες στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού, στον Έβρο


Το να επισημανθεί και πάλι η ολιγωρία και η υστέρηση της κυβερνητικής πολιτικής στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης είναι πλέον περιττό, αφού είναι φανερό ότι απευθυνόμαστε σε “ώτα μη ακουόντων”. Αποτελεί, ωστόσο, πρόκληση το να συνεχίζουν η κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να εξαγγέλλουν τη δημιουργία πρότυπων κέντρων υποδοχής και κράτησης
λαθρομεταναστών στη χώρα μας. Και η πρόκληση αυτή είναι διπλά απαράδεκτη, από τη στιγμή που η αδράνεια της κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, αλλά και την υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα στις παραμεθόριες περιοχές.
Τα όσα  αποκαλύπτονται για τις συνθήκες που επικρατούν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Τυχερού, στον Έβρο, μιλούν από μόνα τους: Το τμήμα, που είναι  χωρητικότητας 50 ατόμων, ιδιαίτερα  κατά τους καλοκαιρινούς μήνες φιλοξενεί καθημερινά περίπου 150-200 λαθρομετανάστες, χωρίς να διαθέτει ούτε την απαραίτητη υποδομή, αλλά ούτε και επαρκές προσωπικό για την ασφαλή φύλαξη του χώρου, με αποτέλεσμα  να δημιουργούνται καθημερινά τεράστια προβλήματα ασφάλειας τόσο για τους υπαλλήλους που υπηρετούν εκεί όσο και για τους κατοίκους της περιοχής. Ακόμα πιο δραματική είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις συνθήκες υγιεινής, αφού οι υπάρχοντες χώροι δεν επαρκούν για να εξυπηρετήσουν τόσο μεγάλο αριθμό ατόμων, με αποτέλεσμα οι λαθρομετανάστες κατά τη διάρκεια της ημέρας να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στο χωριό και να χρησιμοποιούν τον περιβάλλοντα χώρο ως… τουαλέτα! Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τους κινδύνους από μολυσματικές και μεταδοτικές ασθένειες στην περιοχή.
Εδώ και  δύο χρόνια, η κυβέρνηση δεν  έχει κάνει απολύτως τίποτα για να διορθωθεί, έστω να βελτιωθεί η κατάσταση αυτή. Όχι μόνο δεν κάνει πράξη τις εξαγγελίες για δημιουργία πρότυπων κέντρων υποδοχής και κράτησης λαθρομεταναστών, αλλά αφήνει να παρακμάζουν και αυτά που είχε βρει έτοιμα, όπως το Κέντρο Υποδοχής Λαθρομεταναστών στη Σάμο. Ωστόσο, η κατάσταση στον Έβρο έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο, τόσο για τους κατοίκους της περιοχής όσο και για τους συνοριοφύλακες που υπηρετούν εκεί, οι οποίοι παρακολουθούν καθημερινά τη ζωή τους να υποβαθμίζεται και την υγεία τους να κινδυνεύει.   
ΝΔ-ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΜΜΕ

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια