"Πρωταίτιοι της αποτυχίας της Ευρώπης οι συντηρητικοί ηγέτες"!

Σφοδρή επίθεση στην Α. Μέρκελ και στον Ν. Σαρκοζί εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Λάβρος κατά των συντηρητικών κυβερνήσεων εμφανίστηκε στη συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, κλέβοντας την παράσταση και το χειροκρότημα των Ευρωπαίων σοσιαλιστών!

Το γεγονός δεν πέρασε απαρατήρητο από το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο σχολιάζει ότι ήταν το «αστέρι της βραδιάς» ο κ. Παπανδρέου.  
"Φοράει μπλε κουστούμι και μοβ γραβάτα και μιλώντας άψογα αγγλικά λέει ότι η Ελλάδα είναι μία δυνατή χώρα που για καιρό παραμένει αδύναμη, ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει και... καταχειροκροτείται", σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

Ακολουθούν τα σημαντικότερα αποσπάσματα της ομιλίας του κ. Παπανδρέου.

ΠΡΩΤΑΙΤΙΟΙ ΤΗΣ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ

Η Ευρώπη δεν θα δοκιμαζόταν από την παρούσα κρίση, αν σήμερα επικρατούσε μία σοσιαλιστική, σοσιαλδημοκρατική, προοδευτική Ευρώπη. Διότι στην Ευρώπη σήμερα, κυριαρχούν οι συντηρητικές κυβερνήσεις, και πρόκειται για τους πρωταίτιους της αποτυχίας. Έχουν απογοητεύσει την Ευρώπη και τους λαούς της. Έχουν απογοητεύσει τους λαούς μας.

ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΦΕΣΗ Η ΕΥΡΩΠΗ

Αν κάθε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απλώς προβεί σε δημοσιονομικές περικοπές και εκλείψουν τα κίνητρα για την ανάπτυξη, θα βυθιστούμε όλοι μαζί σε μία όλο και βαθύτερη ύφεση - και φαίνεται ότι βαδίζουμε προς μία τέτοια κατεύθυνση.

Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ
Έχουμε πει ότι στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία, η ανταγωνιστικότητα βασίζεται στην ανισότητα και όχι στην ποιότητα. Οι αναδυόμενες οικονομίες, παρόλο που δείχνουν εντυπωσιακές και ελπιδοφόρες σε παγκόσμιο επίπεδο, εκμεταλλεύονται αυτές ακριβώς τις έντονες ανισότητες: απουσία εργατικής νομοθεσίας, ελλείψεις στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και στην κοινωνική πρόνοια, χαμηλοί μισθοί, συχνά ακόμη και ελλείψεις σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα ή προστασίας του περιβάλλοντος. Σε αυτά είμαστε αντίθετοι. Και όλα τα παραπάνω προσδίδουν ένα πρόσκαιρο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στις χώρες αυτές. Είναι αυτό το μοντέλο που επιθυμούμε για την Ευρώπη; Η απάντηση μας είναι αρνητική

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΡ-ΤΑΞΗ

Έχουμε οδηγηθεί στη δημιουργία μίας υπέρ - τάξης, η οποία υπερβαίνει το δημοκρατικό έλεγχο των χωρών μας. Πρόκειται για υπερβολικό δημοκρατικό έλλειμμα. Μία υπέρ - τάξη, ισχυρότερη σε χρήμα και εξουσία από τους δημοκρατικούς μας θεσμούς, η οποία μπορεί ακόμη και να καταλάβει, είτε μέσω της προώθησης των συμφερόντων της ή με τη διαφθορά, την ίδια τη Δημοκρατία μας.

ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Ζήτησα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, προκειμένου να αναδιανεμηθεί η εξουσία. Ναι, να δοθεί εξουσία στο λαό της Ελλάδας, ώστε να εκφράσει τη βούλησή του, υπερβαίνοντας τα κατεστημένα συμφέροντα και το ισχυρό συντηρητικό κατεστημένο, που αντίκειται σε οποιαδήποτε αλλαγή και μεταρρύθμιση. Ναι, ζήτησα δημοψήφισμα, επειδή είπα ότι, πέρα απ' όλα, πέρα από τα κατεστημένα συμφέροντα, πέρα από τους τραπεζίτες, πέρα από τους μεγιστάνες και τους βαρόνους των ΜΜΕ, πέρα από την πολιτική των «κεκλεισμένων θυρών», υπάρχει ο πολίτης μας.

ΟΛΟ ΛΟΓΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΔΡΑΣΗ, ΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ

Τι έγιναν, όμως, οι συντηρητικοί στην Ευρώπη; Όλο λόγια, χωρίς δράση. Τι έγινε η διαφάνεια των τραπεζών και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για την οποία μιλάμε, τουλάχιστον από το 2008 και ακόμα πιο πριν; Αυτό το θέμα, το συζητούσαμε και πριν από την κρίση του 2008. Τι έγινε ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών; Τι έγινε η διαφάνεια των ασφαλίστρων κινδύνου, των «CDS», και τι έγιναν οι κερδοσκόποι; Πού πήγε η δημοκρατική επιτήρηση των οίκων αξιολόγησης;

ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ‘ΠΑΡΑΘΥΡΑΚΙΑ’ ΣΤΟΥΣ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ

Τι έγινε με τη διαφάνεια των φορολογικών παραδείσων, που υφαρπάζουν τα έσοδα των χωρών και των λαών μας, τη στιγμή που αποπληρώνουμε τις τράπεζες, ενώ παράλληλα αυτές οι τράπεζες και αυτό το χρηματοπιστωτικό σύστημα αφήνουν «παραθυράκια» στους πλούσιους, που δεν πληρώνουν φόρους, όταν ο λαός, ο εργαζόμενος, ο συνταξιούχος καταβάλλει τους φόρους του;

Η ΕΥΡΩΠΗ ΕΧΕΙ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΗΘΙΚΟ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΗΜΑ

Σε όλα αυτά, πού βρίσκεται η Ευρώπη; Η Ευρώπη έχει χάσει το ρόλο και τη δύναμή της, κάτω από τη συντηρητική ηγεσία. Η Ευρώπη έχει χάσει το δυναμισμό και την αξία της, ακόμα και το ηθικό της ανάστημα, κάτω από τη συντηρητική ηγεσία.

ΔΙΧΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΟΙ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΙ

Έχουν δημιουργήσει νέους διχασμούς και νέες προκαταλήψεις σ' αυτή την ευρωπαϊκή οικογένεια. Οι συντηρητικοί, ενώ μιλάνε για ισχυρή Ευρώπη, μας έχουν διχάσει, έχουν δημιουργήσει νέες ρωγμές, νέους φόβους, νέους εθνικισμούς και νέα εξιλαστήρια θύματα. Αυτή η κατάσταση διαβρώνει τα θεμέλια αυτής της Ένωσης και είναι πολύ επικίνδυνη.

ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΠΟΥ ΕΙΜΑΙ PIΙGS!

Οι συντηρητικές κυβερνήσεις «καλλιέργησαν την ιδέα ότι υπαίτιες γι' αυτή την κρίση ήταν οι κακές χώρες «PIΙGS» -  ξέρετε ποιες είναι οι «PIIGS»: Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία.Πριν από λίγους μήνες, είχα πει στη Βαρσοβία ότι «είμαστε όλοι PIΙGS», επειδή αυτή η κρίση είναι συστημική. Μπορεί ο καθένας από εμάς να έχει κάποια ευθύνη, αλλά η κρίση αυτή είναι συστημική. Είχα επίσης προσθέσει ότι «είμαι υπερήφανος που είμαι "PIIG", όπως είμαι υπερήφανος που είμαι Έλληνας, είμαι υπερήφανος που είμαι Γάλλος, είμαι υπερήφανος που είμαι Γερμανός, είμαι υπερήφανος που είμαι Ολλανδός, είμαι υπερήφανος που είμαι Ιταλός, είμαι υπερήφανος που είμαι Πολωνός, επειδή είμαι υπερήφανος που είμαι Ευρωπαίος».

ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΜΙΚΡΟ-ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΦΟΒΟΥ

Πρέπει να σταθούμε μακριά από τους μικρό-εθνικισμούς μας, από τις προκαταλήψεις και τις πολιτικές του φόβου που προωθούν οι συντηρητικοί. Είμαστε μια πολυπολιτισμική Ευρώπη, και είμαστε όλοι Ευρωπαίοι. Μοιραζόμαστε κοινές βασικές αξίες. Αυτή είναι η δύναμή μας και όχι η αδυναμία μας. Μπορούμε μαζί. Λέμε ότι, πρέπει να ενώσουμε τις προσπάθειές μας, αλλά η συντηρητική Ευρώπη έκανε πολύ λίγα και πολύ καθυστερημένα. Και τώρα, η κρίση μάς πλήττει όλους. Διευρύνεται και εξαπλώνεται.

ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΩΝ ΑΞΙΩΝ ΜΑΣ

Όπως είπε ο Jürgen Habermas πριν από λίγες μέρες, αφού είχα ζητήσει το δημοψήφισμα, χρειάζεται επιτακτικά να διασωθεί η αξιοπρέπεια της Δημοκρατίας και, συνεπώς, εκείνη των πολιτών μας, να διασωθούν οι δημοκρατικές και κοινωνικές αξίες επί των οποίων θεμελιώθηκε η Ευρώπη και να δημιουργηθεί μια Ευρώπη, ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης. Μια Ευρώπη, όπου οι πολίτες μας θα συμμετέχουν και δεν θα παραμένουν αμέτοχοι στο περιθώριο, όπου οι αποφάσεις δεν θα λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες, από λίγους ισχυρούς παράγοντες, αλλά μια Ευρώπη που θα είναι η Ευρώπη των λαών για τους λαούς.

ΠΩΣ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ο Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ;

Ο αγώνας συνεχίζεται. Ναι, vinceremos. Θα νικήσουμε.
Κώστας  Χατζίδης
http://www.pheme.gr/article.aspx?id=2098

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια