Η οικονομική κρίση απειλεί με λουκέτο τα λίγα κέντρα Αλτσχάιμερ που υπάρχουν στην Ελλάδα και οι ανοϊκοί ασθενείς κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς φροντίδα.

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, Μ.D., medlabnews.gr

Οι πολλαπλές και εξειδικευμένες ανάγκες των ανοϊκών ασθενών στην Ελλάδα καλύπτονται στο μεγαλύτερο ποσοστό τους από τις Εταιρείες Αλτσχάιμερ όπως γίνεται και στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Τα Κέντρα Ημέρας των οργανώσεων αυτών είναι μονάδες ημερήσιας θεραπευτικής φροντίδας και οι δραστηριότητές τους περιλαμβάνουν:  ιατρείο Μνήμης, θεραπείες νοητικής ενδυνάμωσης, τροποποίηση προβληματικών συμπεριφορών, ατομική και ομαδική δημιουργική απασχόληση, λογοθεραπεία, γυμναστική και εκπαίδευση και υποστήριξη στους φροντιστές και τις οικογένειες. Αλλά ο αριθμός των Κέντρων Ημέρας είναι δυσανάλογα μικρός σε σχέση με το συνολικό αριθμό των ατόμων με άνοια στη χώρα μας και υπάρχει επιτακτική ανάγκη ίδρυσης νέων. Αντί γι’ αυτό η υποχρηματοδότηση από το Υπουργείο Οικονομικών προκαλεί το κλείσιμο των λίγων υπαρχουσών δομών και υπηρεσιών.
"Σήμερα οι επαγγελματίες Υγείας που στελεχώνουν τα Κέντρα Αλτσχάιμερ σε όλη την Ελλάδα δεν έχουν πληρωθεί για 6 συνεχείς  μήνες και το μέλλον είναι αβέβαιο όπως μας δήλωσαν από το Υπουργείο Υγείας. Καλούμε τους Υπουργούς, τους βουλευτές, τους αρμόδιους φορείς να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην αφεθούν οι ανοϊκοί ασθενείς χωρίς φροντίδα και θεραπεία και οι οικογένειές τους χωρίς συμπαράσταση στη χώρα μας. Πιστεύουμε πώς η διάσωση της οικονομίας της χώρας συμβαδίζει με τη διάσωση των ανθρώπων της και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, όπως οι άνθρωποι της Τρίτης ηλικίας και ειδικότερα οι ανυπεράσπιστοι ασθενείς με άνοια, τα δικαιώματα των οποίων προσπαθούμε να υπηρετούμε πάντα με ευαισθησία και συνέπεια.Δηλώνει η Πρόεδρος της Εταιρείας νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Αθηνών, Δρ Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγος-Ψυχίατρος.


Τι είναι η νόσος του Alzheimer;
Η νόσος του Alzheimer είναι μια επίκτητη και εμμένουσα έκπτωση των διανοητικών ικανοτήτων, που επηρεάζει πολλαπλά γνωστικά πεδία, και δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινή, επαγγελματική και κοινωνική ζωή του ατόμου. Αποτελεί τη συχνότερη αιτία άνοιας και είναι υπεύθυνη για περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις άνοιας.

Κατά γενικό κανόνα, θεωρείται φυσιολογικό το γεγονός ότι με την πάροδο της ηλικίας η μνήμη αρχίζει να παρουσιάζει κάποια σημάδια “κόπωσης“.
Υπάρχουν ωστόσο κάποιοι άνθρωποι που παρουσιάζουν προβλήματα μνήμης, τα οποία:
-έχουν την τάση να επιδεινώνονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου
-επηρεάζουν και άλλες νοητικές λειτουργίες (π.χ. προσανατολισμό, προσοχή, συγκέντρωση, σκέψη, ομιλία)
-είναι τέτοιας βαρύτητας ώστε το άτομο αρχίζει να έχει προβλήματα σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής (για παράδειγμα: ξεχνά σημαντικά γεγονότα που έγιναν πολύ πρόσφατα, μπερδεύει τα ραντεβού, αρχίζει να χάνει τον προσανατολισμό του σε γνωστούς χώρους, ξεχνά το «μάτι» της κουζίνας ανοιχτό, αρχίζει να συγχέει γνωστά πρόσωπα, κλειδώνεται έξω από το σπίτι κ.λπ.).
Άνθρωποι με τέτοια συμπτώματα, πιθανώς πάσχουν από άνοια του τύπου Alzheimer. Πρόκειται για μία νόσο, τα συμπτώματα της οποίας - στα αρχικά στάδια - μπορεί να είναι τόσο ελαφρά ώστε να συγχέονται με το φυσιολογικό γήρας ή με «απλές διαταραχές της μνήμης». Ωστόσο, καθώς επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει στα προχωρημένα στάδια, (ενδεχομένως αρκετά χρόνια μετά τα πρώτα συμπτώματα), σε σοβαρή αποδιοργάνωση του ατόμου.


Αν αντιμετωπίζετε κάποιες από τις παρακάτω δυσκολίες και ανησυχείτε για την εξέλιξή τους, απευθυνθείτε άμεσα σε κάποιον ειδικό.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια