Ο ΛΗΣΤΗΣ ΜΕ ΤΟ…«ΣΛΙΠΑΚΙ»


Γράφει ο Δημήτριος Σ.Νάστας-Αξιωματικός ΕΛ.ΑΣ ε.α.
Καθηγητής Αστυνομικών Σχολών.
Το γεγονός θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί  πρωτόγνωρο. Είχε ένα στοιχείο που μέχρι τότε δεν είχε παρουσιασθεί, την ενδυματολογική εμφάνιση του ληστή.
Το θύμα, μία γριούλα 77 χρόνων, η ...
κυρά Δήμητρα, είχε βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με ένα νεαρό άτομο που το μοναδικό του ρούχο, ήταν ένα μικροσκοπικό «σλίπ». Στο δεξί του χέρι κρατούσε ένα μαχαίρι και από το στόμα του, με μικρές-κοφτές φράσεις, ξέφευγαν απειλές ικανές να τρομάξουν την γριούλα, που έβλεπε την κόψη του μαχαιριού κοντά, πολύ κοντά στο σώμα της. 

Ήταν περασμένα μεσάνυχτα, όταν η κυρά Δήμητρα, που κοιμόταν στο σαλόνι του σπιτιού του γιου της, ξύπνησε από κάποιο θόρυβο. Νόμισε πως είχε γυρίσει ο γιος της από την Αθήνα, όπου είχε πάει για δουλειές και αυθόρμητα ρώτησε αν ήταν εκείνος. Αντί όμως για την απάντηση που περίμενε, είδε να στέκει μπροστά της, με προτεταμένο το μαχαίρι που κρατούσε, ένα άγνωστος σ΄αυτήν, νεαρός. Κάτω από τις απειλές του προχώρησε μέχρι το δωμάτιο που κοιμόταν τα τρία εγγονάκια της και πριν προλάβει να αντιδράσει, ο δράστης την κλείδωσε μέσα σ’ αυτό. 

Στην συνέχεια, ο νεαρός ληστής, μάζεψε ανενόχλητος όσα χρυσαφικά βρήκε στο σπίτι και μαζί με αυτά  και πολλά ηλεκτρονικά και άλλα αντικείμενα, και έφυγε αφήνοντας την γριούλα και τα παιδιά μέσα στο κλειδωμένο δωμάτιο. Εκεί τους βρήκε το πρωί, ο συνεταίρος του γιου της, που έσπευσε στο σπίτι γιατί ανησύχησε που δεν έπαιρνε απάντηση στις απανωτές τηλεφωνικές κλήσεις του.

Για την Αστυνομία είχε σημάνει συναγερμός. Οι αστυνομικοί από την μία στιγμή στην άλλη, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα πλήθος ερωτημάτων, που όλα τους ζητούσαν άμεσες απαντήσεις, μια και το γεγονός είχε αναστατώσει την φιλήσυχη πρωτεύουσα του νομού και είχε γίνει το πρώτο θέμα στις συζητήσεις.
Αποτυπώματα ή άλλα στοιχεία που θα βοηθούσαν την έρευνα δεν υπήρχαν, όπως δεν υπήρχε το παραμικρό ίχνος παραβίασης της πόρτας. Από πού είχε μπει ο δράστης; Πως μπόρεσε να μεταφέρει τα ηλεκτρονικά και άλλα αντικείμενα που αφαίρεσε και που σε αξία έφταναν τα 3.500 ευρώ, χωρίς να γίνει αντιληπτός, ή να αφήσει κάποιο αποτύπωμα;
Που έβγαλε τα ρούχα του; Πως δεν φοβήθηκε να κυκλοφορήσει ημίγυμνος μέσα στην πολυκατοικία. Ήταν, ή όχι, η ληστεία, ο κύριος σκοπός του; Μήπως ήταν άλλες οι προθέσεις του;

Μετά από προσεκτική έρευνα οι αστυνομικοί έφτασαν σε μερικά λογικά συμπεράσματα. Ο δράστης έπρεπε να γνώριζε πως ο γιος της κυρά- Δήμητρας και ιδιοκτήτης του σπιτιού, απουσίαζε στην Αθήνα και στο σπίτι έμενε μόνο η γρια μητέρα του με τα ανήλικα παιδιά του. Επίσης πως έφτασε μέχρι το διαμέρισμα πηδώντας από μπαλκόνι σε μπαλκόνι, ελπίζοντας πως θα έβρισκε κάποια από τις μπαλκονόπορτες του διαμερίσματος ανασφάλιστη. Για να υπερπηδήσει όμως τα χωρίσματα των μπαλκονιών έπρεπε να ήταν αρκετά νεαρός και ευέλικτος. Ίσως να ήταν και ένοικος της ίδιας πολυκατοικίας…
Με τις σκέψεις αυτές άρχισε η διακριτική έρευνα των ενοίκων της πολυκατοικίας, με αποτέλεσμα να διαπιστωθεί πως σε γκαρσονιέρα της κατοικούσε ο 18χρονος Βαγγέλης…, υδραυλικός, γνωστός στην αστυνομία από προηγούμενες μικροκλοπές. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, ο νεαρός Βαγγέλης… συνελήφθη και ομολόγησε την ληστεία.
Όμως παραμένει αναπάντητο ένα ερώτημα, τι τον έσπρωξε στην πράξη του, την στιγμή που δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα, αφού ο μισθός του ήταν πολύ καλός, ενώ το ενοίκιο και την διατροφή του  πλήρωνε ο εργοδότης του; Ο ίδιος είπε πως ζήλευε το ηλεκτρικό πικ-απ του γείτονα, που συχνά άκουγε να παίζει…Να ήταν άραγε αυτή η ζήλια του το κίνητρο της ληστείας;

       
 *Από την συλλογή: * Αληθινές Ιστορίες*  

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια