του Δημήτρη Κούρου
Στην προσέγγιση των κεντροδεξιών ψηφοφόρων προσανατολίζεται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, εν όψει των επόμενων δημοτικών εκλογών. Το κομμάτι των αστών είναι αυτό που δίνει τη νίκη στις εκλογές και με τη… σύγχυση που επικρατεί στη ΝΔ ειδικά για το συγκεκριμένο δήμο στην ηγετική ομάδα της «Πρωτοβουλίας» εκτιμούν πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για… διείσδυση.
Στην προσέγγιση των κεντροδεξιών ψηφοφόρων προσανατολίζεται ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, εν όψει των επόμενων δημοτικών εκλογών. Το κομμάτι των αστών είναι αυτό που δίνει τη νίκη στις εκλογές και με τη… σύγχυση που επικρατεί στη ΝΔ ειδικά για το συγκεκριμένο δήμο στην ηγετική ομάδα της «Πρωτοβουλίας» εκτιμούν πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για… διείσδυση.
Η συγκεκριμένη στόχευση είναι μάλλον αυτονόητη, καθώς χωρίς τις κεντροδεξιές ψήφους και μόνο με τις κοινωνικές συμμαχίες ή τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ δύσκολα βγαίνουν τα… κουκιά. Ωστόσο, το γεγονός προκαλεί πονοκέφαλο στο τοπικό και όχι μόνο κομματικό επιτελείο της ΝΔ, που από τη μια έχει την ήδη ανακοινωμένη υποψηφιότητα του κ. Κώστα Γκιουλέκα (ο οποίος θα επιθυμούσε και ίσως θεωρεί αυτονόητη την κομματική στήριξη) και τον σκληρό πυρήνα των Θεσσαλονικιών νεοδημοκρατών που θέλουν το δικό τους υποψήφιο και επικρίνουν τα έργα και τις ημέρες Μπουτάρη, από την άλλη υπάρχει το κομμάτι εκείνο των στελεχών που βλέπουν πιθανή την τρικομματική συνεργασία στα τρία μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιάς), με την… μπίλια σ’ αυτήν την περίπτωση να κάθεται στον κ. Μπουτάρη.
Είναι τόσος ο προβληματισμός στην «Πρωτοβουλία» και στη ΝΔ, που πλέον δεν είναι λίγοι εκείνοι που καλοβλέπουν ενδεχόμενη παράταση ενός έτους στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση.
Οι ζυμώσεις έχουν αρχίσει εδώ και καιρό, όμως προς το παρόν κατάληξη δεν υπάρχει. Όπως τόνιζε στέλεχος του Δήμου Θεσσαλονίκης, «τα σχήματα που θα αντιπαρατεθούν δεν έχουν διαμορφωθεί ακόμη. Αν γίνουν εκλογές το 2014 και υποθέσουμε ότι η προεκλογική περίοδος αρχίζει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο η ετοιμότητα δεν είναι καλή σε καμιά πλευρά». Στα κομματικά επιτελεία πάντως γίνονται συζητήσεις και προτάσεις, που θυμίζουν περισσότερο έκθεση ιδεών.
Ο κ. Γιάννης Μπουτάρης θα διεκδικήσει εκ νέου το δήμο, πλην όμως αυτή τη φορά η «Πρωτοβουλία» δύσκολα θα είναι το ίδιο σχήμα που κέρδισε τις προηγούμενες εκλογές.
Εντός της παράταξης υπάρχει η κόντρα ανάμεσα στους λεγόμενους «ιδρυτικούς», δηλαδή κυρίως στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ ή την ευρύτερη Αριστερά και στους «τεχνοκράτες», δηλαδή στελέχη με πιο κεντροδεξιές αντιλήψεις, που αλιεύουν σημαντικό αριθμό ψήφων από την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος στο Δήμο, τους αστούς. Κόντρα που εν όψει εκλογών αναμένεται να συμβάλει στην τελική διαμόρφωση του νέου ψηφοδελτίου αναλόγως της τάσης που τελικά θα επικρατήσει εντός της παράταξης.
Ο κ. Μπουτάρης γνωρίζει πως χωρίς τις ψήφους των αστών, των κεντροδεξιών κι εκείνων που στις εθνικές εκλογές εμπιστεύονται τη ΝΔ, δεν μπορεί να κερδίσει τη μάχη. Από την άλλη φέρεται να έχει τη στήριξη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελου Βενιζέλου, αλλά και της ΔΗΜΑΡ, που όμως δεν του εξασφαλίζουν τα υψηλά ποσοστά της νίκης. Στελέχη της «Πρωτοβουλίας» υπενθυμίζουν με νόημα πως η παράταξη δεν είναι κομματική και πως αυτό αποτέλεσε το ατού της για να κερδίσει τις προηγούμενες εκλογές και επενδύουν στις κοινωνικές συμμαχίες. Ωστόσο, πλέον η «Πρωτοβουλία» έχει την τριβή της εξουσίας και δεν αποτελεί το καινούργιο που έρχεται να αλλάξει καταστάσεις δεκαετιών στο δήμο, ενώ δύσκολα θα έχει απέναντί της τη «φθαρμένη» παράταξη Παπαγεωργόπουλου ή τη «σπαρασσόμενη» παράταξη Γκιουλέκα.
Προς το παρόν η ΝΔ δεν έχει πάρει θέση υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Κώστα Γκιουλέκα ως κύριου αντιπάλου του κ. Μπουτάρη. Μπορεί ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο να ανακοίνωσε νωρίς την υποψηφιότητά του, με μια αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία, όμως χρίσμα από τη ΝΔ δεν πήρε παρότι έχει περάσει πολύς καιρός από τότε. «Μην αποκλείετε να το πάρει. Όμως ακόμη για το κόμμα είναι νωρίς», έλεγε στέλεχος της ΝΔ Θεσσαλονίκης.
Η στήριξη της ΝΔ είναι καθοριστικός παράγοντας ειδικά για τις εκλογές στο δήμο Θεσσαλονίκης. Τα σενάρια που διακινήθηκαν περί κοινής στήριξης παρατάξεων στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας (Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιά) από τους εταίρους της τρικομματικής κυβέρνησης παραμένουν ενεργά. Σε αυτήν την περίπτωση έστω και ανεπισήμως ο κ. Μπουτάρης έχει το προβάδισμα στη Θεσσαλονίκη. Δε λείπουν μάλιστα τα κομματικά στελέχη εντός της ΝΔ που θεωρούν πως το κόμμα θα έπρεπε να στηρίξει τον κ. Μπουτάρη στη βάση της επίτευξης κοινωνικών συναινέσεων.
Τα περισσότερα όμως στελέχη θεωρούν αδιανόητη μια τέτοια εξέλιξη. «Η ΝΔ έχει στελέχη που μπορούν με αξιώσεις να διεκδικήσουν το δήμο. Ο δήμος Θεσσαλονίκης αποτέλεσε προπύργιο της ΝΔ και ο κ. Μπουτάρης είναι ο κύριος πολιτικός αντίπαλος. Εξάλλου, υπάρχει και η αξιολόγηση του έργου του, που δεν είναι για εμάς θετική», τόνιζαν.
Ο κ. Γκιουλέκας φαντάζει ως μια λύση και για ορισμένους αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Ωστόσο, δε λείπουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αφενός ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δεν είναι… ζεστός με τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα (το αντίθετο), αφετέρου αν ήταν να κατεβάσει κομματικό σχήμα η ΝΔ θα έβλεπε περισσότερο μια λύση στο πρόσωπο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σταύρου Καλαφάτη, παρά στο πρόσωπο του κ. Γκιουλέκα, στον οποίο επιρρίπτουν ευθύνες για το κλίμα που διαμορφώθηκε στις προηγούμενες εκλογές (αποκλεισμός στελεχών Παπαγεωργόπουλου και αποστάσεις από την προηγούμενη κατάσταση στο δήμο), αλλά και για την αντιπολιτευτική τακτική όπου του χρεώνουν απουσία (είναι παρών μόνο στα δημοτικά συμβούλια κι όχι στην κοινωνία) και χαμηλούς τόνους (περιστασιακά σηκώνει το γάντι την ώρα που η διοίκηση Μπουτάρη αποδεικνύεται κατώτερη των προσδοκιών – κριτική χωρίς όμως προτάσεις). Ενδεχόμενη υποψηφιότητα Καλαφάτη θα μπορούσε –εκτιμούν στη ΝΔ- να αποδυναμώσει την επιρροή της «Πρωτοβουλίας» στο κομμάτι της αστικής ψήφου και στους ψηφοφόρους με κεντροδεξιά συναινετικά χαρακτηριστικά.
Τις αποφάσεις της ΝΔ θα περιμένει και η ηγετική ομάδα στην «Πρωτοβουλία», ώστε να εξετάσει ένα ενδεχόμενο ευρύτερο αστικό σχήμα, το οποίο δεν μπορεί να διαμορφωθεί χωρίς νεοδημοκρατική στήριξη.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου