ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΓΕΡΟΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΠΡΕΣΒΗ



Συνάντηση της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Iσραήλ με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα κ. Arye MEKEL την Πέμπτη 25 Απριλίου 2013, ώρα 10:30, αιθ.168. 

Στην ανωτέρω συνάντηση  με τον Πρέσβη του Ισραήλ παραβρέθηκαν οι βουλευτές κ.κ. Α. Γεροντόπουλος, Μ. Μπόλαρης, Τ. Κοψαχείλης, Π. Παυλόπουλος, Σ. Βούλτεψη, Ρ. Μακρή, Σ. Κοντονής, Μ. Ουζουνίδης, Α. Σκόνδρα, Ι. Καράμπελας και Δ. Κυριαζίδης.

Ο κ. Γεροντόπουλος, αφού καλωσόρισε τον Πρέσβη, τον ευχαρίστησε για την δεύτερη επίσκεψή του στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μέσα σε διάστημα δύο μηνών, λέγοντας ότι έχουν συμβεί πολλά αυτούς τους τελευταίους μήνες, όπως οι εκλογές στο Ισραήλ, οι δυσάρεστες εξελίξεις στην Κύπρο και το ταξίδι Ομπάμα στο Ισραήλ, που θα μπορούσε να συμβάλει στην επαναπροσέγγιση των σχέσεων Τουρκίας –Ισραήλ.

Ο Πρέσβης κ. Mekel επιβεβαίωσε την ύπαρξη πολλών γεγονότων και αναφέρθηκε καταρχήν στις εκλογές στην χώρα του που είχαν ως αποτέλεσμα μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού με πολλά κοινά στοιχεία με την Ελλάδα. Στο Ισραήλ από την εποχή του Μπεν Γκουριόν όλες οι κυβερνήσεις ήταν συνασπισμού. Τα κόμματα που κέρδισαν ήταν αυτά που πήραν με το μέρος τους την μεσαία τάξη και τους νέους και διαβεβαίωσε ότι θα δημιουργηθεί γρήγορα η αντίστοιχη Ο.Φ. με την Ελλάδα στην Knesset. Στη συνέχεια είπε ότι η κατάσταση στη Μ. Ανατολή εξακολουθεί να είναι ευπαθής και δεν έχουν πέσει οι τόνοι. Το Ισραήλ δεν αποτελεί παίκτη, αλλά θεατή σε όσα συμβαίνουν, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους άμεσους γείτονες. Στην Αίγυπτο σε γενικές γραμμές, παρά την αλλαγή κυβέρνησης, διατηρείται το ίδιο κλίμα. Με την Ιορδανία υπάρχει συμφωνία ειρήνης χωρίς προβλήματα. Η Συρία είναι ένας προβληματικός γείτονας και μετά τον Άσαντ δεν θα είναι ίδια. Το Ισραήλ ελπίζει ότι τα χημικά και βιολογικά όπλα που έχουν δε θα πέσουν σε λάθος χέρια. Ο Λίβανος θα επηρεαστεί από την Συρία. Το Ιράν εξακολουθεί να προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικά όπλα και κανείς δεν γνωρίζει κατά πόσον έχουν ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή. Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ε.Ε θέλουν το Ιράν με πυρηνικά όπλα. Η Τουρκία είχε για πολλά χρόνια στενή σχέση με το Ισραήλ, επειδή ήταν το μόνο μουσουλμανικό μη αραβικό κράτος. Οι Τούρκοι όμως άλλαξαν τη στάση τους και τώρα μεσολαβούν οι Αμερικάνοι προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις. Διαβεβαίωσε πως ό,τι και αν συμβαίνει μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ δεν επηρεάζονται οι σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια οι δυο χώρες βρίσκονται σε στενή συνεργασία.

Ο κ. Γεροντόπουλος ευχαρίστησε τον ισραηλινό Πρέσβη για την ουσιαστική παρέμβασή του και έθεσε το θέμα των απαγωγών των ελληνορθόδοξων ιερέων  στη Συρία, πράξεις που οδηγούν την ορθόδοξη κοινότητα σε σύγκρουση με το πλειοψηφικό μουσουλμανικό στοιχείο.

Ο κ. Καράμπελας ρώτησε κατά πόσον υπάρχουν ισραηλινά κεφάλαια και εταιρίες που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα και αν θα μπορούσε να συνδυαστεί κάτι τέτοιο με τον τουρισμό.

Ο κ. Παυλόπουλος ζήτησε την γνώμη και την εμπειρία του κ. Mekel εάν και κατά πόσον απαιτήσεις χωρών κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής είναι δυνατόν να παραγραφούν και εάν, κατ’αυτόν, τίθεται θέμα παραγραφής.

Η κα Μακρή ρώτησε εάν ο ιαματικός τουρισμός  ενδιαφέρει τους Ισραηλινούς τουρίστες και από την άλλη πλευρά κατά πόσον όσοι επισκέπτονται το Ισραήλ θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς.

Η κα Βούλτεψη δήλωσε καλυμμένη από τον κ. Παυλόπουλο και τόνισε ότι η συνεργασία θα είναι επ΄ωφελεία και των δύο χωρών.

Η κα Σκόνδρα ζήτησε την έμπρακτη στήριξη του Ισραήλ και δήλωσε ότι χάρηκε που άκουσε ότι οι σχέσεις Τουρκίας –Ισραήλ δεν θα επηρεάσουν την Κύπρο. Ρώτησε επίσης ποιες είναι οι σκέψεις για τις ΑΟΖ της περιοχής και αν το Ισραήλ θα είναι σύμμαχός μας. Επίσης θα ήθελε κάποιες περαιτέρω πληροφορίες για την αγροτική εκμετάλλευση της περιοχής με απώτερο σκοπό κάποια συνεργασία.

Ο κ. Κοψαχείλης, τέλος, δήλωσε ότι όταν οι πολιτιστικές σχέσεις δυο λαών αναπτύσσονται αυτό είναι προς όφελος των χωρών.

Ο κ. Mekel ευχαρίστησε τους έλληνες βουλευτές για τις παρεμβάσεις και απάντησε στα ερωτήματά τους. Σχετικά με τις επενδύσεις Ισραηλινών στο ελληνικό τουρισμό είπε ότι υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον και γίνονται διαπραγματεύσεις. Η ελληνίδα Υπουργός Τουρισμού επισκέφτηκε πρόσφατα το Ισραήλ και πιστεύει ότι θα υπάρξουν καλά νέα. Ως προς τις αποζημιώσεις από την Γερμανία, αμέσως μετά τον πόλεμο οι Γερμανοί είπαν πως ήθελαν να αποζημιώσουν το Ισραήλ και το έκαναν, αλλά δεν ξέρει τι μπορεί να γίνει με την περίπτωση της Ελλάδας και πώς μπορεί να το χειριστεί. Στη σχέση Τουρκίας –Συρίας θα υπάρξουν αλλαγές. Ο Άσαντ μάλλον θα φύγει. Το θέμα των μειονοτήτων στη Συρία είναι ανησυχητικό και γι’αυτό πρόσφατα επισκέφτηκε τον έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Ισραηλινός αξιωματούχος. Με την Κύπρο υπάρχουν στενές επαφές. Το φυσικό αέριο είναι σημαντικός τομέας συνεργασίας. Για πολλά χρόνια δεν υπήρχε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στο Ισραήλ και τώρα που βρέθηκε θα ξεκινήσει σιγά σιγά και η εξόρυξη. Το Ισραήλ ψάχνει για δρόμους μεταφοράς που θα περνάει από την Κύπρο και από την Ελλάδα. Αναμένεται και η συνάντηση του Υπουργού Ενέργειας του Ισραήλ και του Κύπριου ομολόγου του. Η σχέση Ελληνικού Πατριαρχείου και Ισραήλ  είναι άριστη. Σχετικά με την αγροτική παραγωγή στο Ισραήλ η γεωργία είναι τεχνολογική. Ο Ισραηλινός λαός μετέτρεψε την έρημο σε παραγωγικό παράδεισο με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Η συζήτηση έκλεισε με την αναφορά του Πρέσβη σε θέματα πολιτισμού λέγοντας πως ο ελληνικός πολιτισμός, η ελληνική μουσική είναι ευρέως διαδεδομένη στο Ισραήλ, καθώς και ότι επί χρόνια συμμετέχει στην έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια