Μαξίμου: Τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία του Eurogroup Από την ανθρωπιστική κρίση μέχρι τις ιδιωτικοποιήσεις • Ποιες μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν άμεσα

Μετά το επιτυχές πέρας της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους δανειστές, αλλά και την έγκριση της συμφωνίας από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρά τις αντιδράσεις, αρχίζει τώρα  το τρέξιμο για τη νέα κυβέρνηση. Μέσα στον Μάρτιο κατατίθενται στη Βουλή τα πρώτα νομοσχέδια ανακούφισης όσων έχουν πληγεί από την κρίση, ενώ εντός του μήνα πρέπει να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό ώστε να πληρωθεί η δόση του ΔΝΤ.
«Προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, εφόσον οι δανειολήπτες πληρούν συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, προβλέπει το νομοσχέδιο που σύντομα θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Γ. Σταθάκης. Παράλληλα η κυβέρνηση προετοιμάζει το θεσμικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, που προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις και χαμηλότερες δόσεις προς τις τράπεζες», γράφει «Το Έθνος».

«Η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμά της ξεκινώντας από τα θύματα των μνημονιακών πολιτικών. Προστατεύεται η πρώτη κατοικία αξίας έως 300.000 με εισοδηματικές προϋποθέσεις. Για εισόδημα έως 25.000 ευρώ ο δανειολήπτης θα καταβάλλει το 10% και έως 50.000 το 20%. Ενδιάμεσος φορέας θα αναλάβει, στο 50% της αξίας τους, τη διαχείριση των προβληματικών δανείων. Προχωρεί το νομοσχέδιο και για τις 100 δόσεις, ενώ θα δίνεται μπόνους στους συνεπείς φορολογούμενους. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προχώρησε στη δέσμευση των περιουσιών 17 προσώπων για αδικήματα φοροδιαφυγής», σημειώνει η «Αυγή».

Με μια γελοιογραφία που δείχνει ένα χταπόδι να έχει πιάσει στα πλοκάμια του φοροφυγάδες, καναλάρχες και εργολάβους και υπό τον τίτλο «Στο αγκίστρι οι ολιγάχες», κυκλοφορεί το σημερινό «Ποντίκι».

Την ίδια στιγμή, η «Εφημερίδα των Συντακτών» παρουσιάζει αυτούς που σκηνοθετούν και κερδίζουν από την κρίση. Απαντώντας στο ερώτημα: «ποιοί είναι αυτοί που αλλάζουν τα τραπεζικά κοστούμια με τα πολιτικά;», η εφημερίδα γράφει πως «οι πειρατές των αγορών ζουν και βασιλεύουν ενορχηστρώνοντας στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο τη συνέχιση της κρίσης προς όφελος των πρώην αφεντικών τους. Μόντι, Πρόντι, Παπαδήμος, λόρδος Μάντελσον, Μπόρχες, Σάδερλαντ, Πόλσον και Ρούμπιν είναι μερικοί από τους πρωταγωνιστές».

Τις «ρωγμές στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ» αναλύει η «Καθημερινή». «Ρωγμές στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέδειξε η χθεσινή μαραθώνια συνεδρίασή της με αντικείμενο τη συμφωνία στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση με τους εταίρους. Στην άτυπη ψηφοφορία που διεξήχθη μετά το τέλος της συζήτησης, η συμφωνία εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αλλά πέντε βουλευτές δήλωσαν κατά και πέντε λευκό», γράφει στο πρωτοσέλιδο της η «Καθημερινή».

Με τον τίτλο «προτεραιότητα η λύση για τη ρευστότητα» κυκλοφορεί σήμερα η εφημερίδα «Τα Νέα». «Στην ΕΚΤ στρέφεται η κυβέρνηση προκειμένου να μπορέσει να αντεπεξέλθει η χώρα στις χρηματοδοτικές ανάγκες της το προσεχές διάστημα, αφού η συμφωνία του Eurogroup άφησε ανοιχτό το συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ η δόση δεν πρόκειται να εκταμιευτεί πριν από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τον Απρίλιο. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες γίνονται ήδη πιεστικές από τον Μάρτιο, οπότε και θα χρειαστούν 6,65 δις ευρώ, μόνο για τις πληρωμές δόσεων, τόκων και τις ανανεώσεις εντόκων γραμματειών. Την κρισιμότητα της κατάστασης δεν έκρυψε χθες ο υπουργός Οικονομικών Γιανης Βαρουφάκης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι θα υπάρξει πρόβλημα στην αποπληρωμή των δόσεων του ΔΝΤ τον Μάρτιο και ότι βασίζεται στην ΕΚΤ για να βοηθήσει την κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει. Η πρόταση Βαρουφάη είναι να επιστρέψει η ΕΚΤ τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα κατευθείαν στο ΔΝΤ, ενώ η λύση που έχει συζητηθεί παρασκηνιακά είναι η αύξηση του επιτρεπόμενου ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων», γράφουν τα «Νέα».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια