17η Συνδιάσκεψη Ποντιακής Νεολαίας στην Ευρώπη


Του Βασίλη Βούλγαρη
«Όλοι ήτανε εκεί» ακόμη και αυτοί που δεν μπόρεσαν να θρουν, ακόμη και αυτοί που δεν υπάρχουν πια κοντά μας υλικά, αλλά είναι στη μνήμη και στη νοσταλγία μας, «Όλοι ήτανε εκεί».   Νεανικά πρόσωπα, χαρούμενα, χαμογελαστά...
 να αγκαλιάζει ο ένας τον άλλον, να συζητούν για τη καθημερινότητά τους , παραμερίζοντας τη κούραση του ταξιδιού που έκαναν, για να συναντηθούν. Άλλοι από το Βερολίνο, άλλοι από το Μόναχο, τη Στουτγάρδη, το Ανόβερο, τη Κολωνία και πολλοί ακόμη ( 29 σύλλογοι από τους 43 της Ευρώπης πήρανε μέρος).

SUNNPΜε το καθιερωμένο καλωσόρισμα και χαιρετισμούς άνοιξε στις 26 Μαρτίου η17η Συνδιάσκεψη από τη συντονιστική και τους επίσημους προσκεκλημένους.

Πρώτος εισηγητής ο Νίκος Μιχαηλίδης, Υποψήφιος Διδάκτορας Ανθρωπολογίας,Nikos Michailidis
                               Πανεπιστήμιου Πρίνστον, ΗΠΑ
Με θέμα: Χτίζουμε φιλίες, «επιστρέφουμε» στο μέλλον:
Οι Έλληνες στον 21ο αιώνα και η σχέση τους με τον ιστορικό Πόντο 

Δεύτερος εισηγητής ο Βασίλης Τσαρτσάνης, ελεύθερος δημοσιογράφος
Με θέμα: Η γλώσσα ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των λαών

Ταξίδι στην ιστορία με τη βοήθεια της εικόνας και του ήχου, παίρνοντας τη σκυτάλη η ουσία
Η έκπληξη! Ο Μπαχαντίρ, ένας νέος Τούρκος που σπουδάζει την Ελληνική γλώσσα στο πανεπιστήμιο   της Κωνσταντινουπόλεως.
Και στις δύο εισηγήσεις οι απορίες ήτανε σύντροφοι των νέων της συνδιάσκεψης, δημιουργώντας ένα υπέροχο κλήμα ουσιαστικού διαλόγου, κατατοπιστικού, έστω και εάν χρειάστηκαν κάποιες φορές εύστοχες παρεμβάσεις, για να αποφευχθούν παρερμηνείες και ανιστόρητα λανθασμένες εντυπώσεις.

TheatΤο πρόγραμμα της πρώτης ημέρας έκλεισε με την Θεατρική παράσταση από το τμήμα του πολιτιστικού Συλλόγου Κέντρου Γρεβενών το «ΒΕΝΤΖΙ». Με πρωταγωνιστές τους 13χρονους καλλιτέχνες (τρίδυμα αδέλφια) Νικόλα, Παναγιώτη και Μάκη ( Αβραάμ) Σιδηρόπουλο, έχοντας τη συγγραφική και σκηνοθετική καθοδήγηση της μητέρας τους Μαρία Σιδηροπούλου.

Στις 27 Μαρτίου ακολούθησε ενημέρωση με θέμαΔωρεά Βλαστοκυττάρων για ασθενείς με λευχαιμία.

ERSTΟ Ερυθρός Σταυρός με τη παρουσία ομάδας νέων του, έκανε εκτενή αναφορά -ενημέρωση για τη δράση και χρησιμότητά του εθελοντισμού και υπεύθυνη της DKMS, ενημέρωσε για την διαδικασία της δωρεάς βλαστοκυττάρων.





« Ένα Όνειρο Έγινε Πραγματικότητα»

Ένα όνειρο ( πριν τέσσερα χρόνια), πολλές σκέψεις, ακόμη περισσότερες συμμετοχές και νάτο, το όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Η συντονιστική επιτροπή της Νεολαίας παρουσιάζει το αξιολογότατο έργο ( βιβλίο) Τέχνη συναντά ιστορία « Η ζωή στο Πόντο» μέσα από σκίτσα, ζωγραφιές και ιστορίες , με τη σημαντικότατη καινοτομία της διγλωσσίας, στα Ελληνικά και στα Γερμανικά. Το σώμα του συνεδρίου ενέκρινε τη πρόταση του προεδρείου να πουληθεί με το συμβολικό ποσό τον 5€ και τα χρήματα να διατεθούν σε δύο ιδρύματα ένα στη Γερμανία και ένα στην Ελλάδα.
Με προτάσεις και κάλεσμα σε συνεχείς δράσεις, ολοκληρώθηκε η ημέρα. Με αναμνηστικές φωτογραφίες, αγκαλιές φιλιά χαρούμενα πρόσωπα γεμάτα ικανοποίηση από την διήμερη εμπειρία τους ξεκινούν το ταξίδι της επιστροφής, μέχρι το φεστιβάλ του Ιουνίου που θα τους ξανασμίξει όλους μαζί.Vivlio PN

Περισσότερα στο φύλλο του Απριλίου.


Φωτογραφίες:
1η όλοι μαζί
2η το προεδρείο και μέλη της συντονιστικής της νεολαίας
3η ο εισηγητής κ. Νίκος Μιχαηλίδης
4η σκηνή από τη θεατρική παράσταση
5η ομάδα νέων του Γερμανικού Ερυθρού Σταυρού
6η ( το βιβλίο) Τέχνη συναντά ιστορία « Η ζωή στο Πόντο»

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια