Μου αρέσουν πολύ τα αβοκάντο γιατί είναι τέλεια για σαλάτες, σάλτσες και σούπες,αλλά και σε φέτες στο σάντουιτς αντί για τυρί. Ακόμη, λόγω των καλών λιπαρών που περιέχουν, τα θεωρώ πλήρη τροφή για το δέρμα.
Περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες σε σχέση με άλλα φρούτα, μαγνήσιο, κάλιο, γλουταθιόνη (μία φυτοχημική ουσία η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες), βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, ψευδάργυρο και σίδηρο. Τα 100 γραμμάρια αποδίδουν 160 θερμίδες.
Προστατεύουν την καρδιά:
Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – δύο είδη «καλών» λιπαρών, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Νέες μελέτες εξ άλλου υποδηλώνουν ότι τα φρούτα αυτά μπορεί να βοηθούν τον οργανισμό να απορροφά και να αξιοποιεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως τα καροτινοειδή.
Είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα – δύο είδη «καλών» λιπαρών, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες. Νέες μελέτες εξ άλλου υποδηλώνουν ότι τα φρούτα αυτά μπορεί να βοηθούν τον οργανισμό να απορροφά και να αξιοποιεί πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως τα καροτινοειδή.
Βοηθούν στην αντιγήρανση και την καλή όραση: Όπως εξηγεί η Αμερικανική Διαιτητική Εταιρεία, τα καροτινοειδή είναι δραστικές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες προστατεύουν τον οργανισμό μας από τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλλουν στην απόκτηση υγιούς οράσεως.
Προφυλάσσουν από τον καρκίνο: Σε πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τα αβοκάντο, όταν προστίθενται στις σαλάτες και στις σάλτσες, δρουν ως ενισχυτικό της απορρόφησης των καροτινοειδών, τα οποία με τη σειρά τους συμβάλλουν στην προστασία από τον καρκίνο.
Διατηρούν το δέρμα υγιές: Έχουν σημαντική συνεισφορά και στην κοσμητολογία. Πλούσια καθώς είναι σε βιταμίνες A, B, C και E, διαθέτουν ενυδατικές και επουλωτικές ιδιότητες για το δέρμα. Tο λάδι αβοκάντο χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως φορέας διάλυσης των αιθέριων ελαίων, αλλά και ως βασικό φυτικό λάδι για μασάζ. Eπίσης, όταν απλωθεί στην επιδερμίδα, λειτουργεί ως φίλτρο για την ηλιακή ακτινοβολία, είναι υποαλλεργικό και μοιάζει με τη λανολίνη, καθώς έχει και αυτό τη δυνατότητα να εισχωρεί βαθιά στο δέρμα, δρώντας ενυδατικά και μαλακτικά.
Εύκολες συνταγές
Σάλτσα Γκουακαμόλε
Ιδανική για μια… μεξικάνικη βραδιά, τώρα που έχουμε και απόκριες!
Θα χρειαστείτε:
3 μεγάλα ώριμα αβοκάντο
¼ κούπας χυμό λεμονιού
½ κούπας φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
20 σταγόνες ταμπάσκο
3 κ.τ.σ. φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Οδηγίες
Μ’ ένα πιρούνι πολτοποιήστε τα αβοκάντο μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Ρ΄ξτε το χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν και έπειτα το κρεμμυδάκι, το σκόρδο, το ταμπάσκο, το μαϊντανό το αλάτι και το πιπέρι και ανακατέψτε. Σερβίρετε στο κέντρο μιας μεγάλης πιατέλας και τοποθετήστε διάφορα λαχανικά κομμένα σε μπαστουνάκια.
Σαλάτα με αβοκάντο και πλιγούρι
Την φτιάχνω αρκετά συχνά γιατί μου δίνει ενέργεια και με χορταίνει χωρίς να με παχαίνει!
Θα χρειαστείτε:
Μισό μαρούλι
1 ώριμο αβοκάντο
1/3 φλ. πλιγούρι
1/2 φλ. καλαμπόκι βρασμένο
1 ντομάτα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα
1/2 ματσάκι μαιντανό
3-4 φύλλα βασιλικό φρέσκο ή 1/2 κουταλάκι βασιλικό ξερό
1/2 κουταλάκι δυόσμο ξερό
1 κουταλιά ελαιόλαδο
Οδηγίες
Καθαρίστε το αβοκάντο, αφαιρέστε το κουκούτσι και κόψτε σε κύβους του 1 εκ. περίπου. Βάλτε σε ένα μπολ. Ρίξτε το πλιγούρι σε ενα κατσαρολακι μαζί με μισό φλιντζάνι ζεστό νερό και αφήστε το στη φωτιά να βράσει για 4-5 λεπτά (μέχρι να απορροφηθεί το νερό). Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το να κρύώσει.
Ψιλοκόψτε τη ντομάτα, το μαϊντανό και τα κρεμμυδάκια και ρίξτε τα στο μπολ με το αβοκάντο. Κόψτε το μαρούλι και βάλτε το στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος, προσθέστε το κρύο πλιγούρι, το καλαμπόκι, το βασιλικό, το δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι, το λεμόνι και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά.
Τα μυστικά τους
Είναι άγουρα; Μπορούν να ωριμάσουν μέσα σε 2 έως 3 ημέρες εάν τοποθετηθούν σε μία χάρτινη σακούλα μαζί με ένα μήλο και αφεθούν σε θερμοκρασία δωματίου.
Πολύ ώριμα; Καθαρίστε τα και αποθηκεύστε τα καθαριστούν στο ψυγείο ή στον καταψύκτη για μελλοντική χρήση. Πλύντε τα καλά και κόψτε τα κατά μήκος στη μέση. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το κουκούτσι και έπειτα την ψίχα από τη φλούδα, χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι. Στο ψυγείο, διατηρείται για 2 ημέρες όταν είναι καθαρισμένο, στην κατάψυξη για 2 μήνες.
Πηγή: Βίκυ Χατζηβασιλείου - www.omorfamistika.gr
Πηγή: Βίκυ Χατζηβασιλείου - www.omorfamistika.gr
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου