Σχετικά με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σε μια «παγκόσμια» διαδήλωση για το κλίμα την Κυριακή 21/9/2014, οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ- Αλληλεγγύη» έκαναν την εξής δήλωση:
«Η συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σε διαδηλώσεις για την προστασία του κλίματος σε όλες τις ηπείρους, από τα νησιά του Ειρηνικού που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν μέχρι την Ν. Υόρκη, το Βερολίνο, το Παρίσι, την Μελβούρνη, την Αθήνα, το Νεπάλ, την Τζακάρτα και την Κωνσταντινούπολη είναι ένα μήνυμα προς τις κυβερνήσεις: Προστατέψτε το κλίμα, αλλάξτε το ενεργειακό μοντέλο, σώστε τον πλανήτη πριν είναι πολύ αργά. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ ακόμα κι αν πολλοί αδιαφορούν, ακόμα και αν πολλές κυβερνήσεις σφυρίζουν αδιάφορα.
Πρέπει να δράσουμε σήμερα, έχοντας πλήρη συναίσθηση των ευθυνών που έχουμε απέναντι στις σημερινές γενιές και στα παιδιά μας, ώστε να δώσουμε τη δυνατότητα στη Γη να σταθεροποιήσει ξανά, μετά από αιώνες, το κλίμα. Αν δεν λάβουμε αποτελεσματικά μέτρα, η κλιματική αλλαγή μπορεί να εξαφανίσει τη ζωή, την οικονομία και την κοινωνική οργάνωση, όπως τουλάχιστον τις ξέρουμε σήμερα.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τα θύματα της κλιματικής αλλαγής φτάνουν ήδη τα 400.000 ετησίως, ενώ μέχρι το 2030 πάνω από 100.000.000 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Η οικονομική ζημιά που θα προκληθεί μέσα στον 21ο αιώνα θα φτάσει το 5-20% του Παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος, σύμφωνα με την έκθεση του Νίκολας Στερν.
Στην Ελλάδα μέχρι το τέλος του αιώνα, αν συνεχιστεί η σημερινή πορεία, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, θα προκληθούν οικονομικές ζημιές από την κλιματική αλλαγή που θα ξεπεράσουν σωρευτικά τα 701 δις Ευρώ, δηλαδή δύο φορές το σημερινό δημόσιο χρέος.
Πολυάριθμες εκθέσεις αναδεικνύουν την δυνατότητα αναζωογόνησης της οικονομίας και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας αλλά και προώθησης της κοινωνικής και κλιματικής δικαιοσύνης, αν επενδύσουμε στην προστασία αντί στην ανατροπή του κλίματος.
Στα τέλη του 2015 θα γίνει στο Παρίσι η πιο κρίσιμη παγκόσμια συνδιάσκεψη για το κλίμα. Εκεί πρέπει να υπάρξει συμφωνία ώστε σταδιακά και το αργότερο μέχρι το 2050 ο πλανήτης να στραφεί 100% στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην εξοικονόμηση ενέργειας. Δεν πρέπει όμως να περιμένουμε τις κυβερνήσεις, η μεγάλη «ενεργειακή μεταστροφή», η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα μπορεί να επιταχυνθεί με πρωτοβουλίες σε ατομικό αλλά και τοπικό-περιφερειακό επίπεδο, όπως ήδη γίνεται σε πολλές περιοχές. Ας αναλάβουμε λοιπόν πρωτοβουλίες».
Η παγκόσμια διαδήλωση για το κλίμα
Η μεγαλύτερη συγκέντρωση για το κλίμα ίσως ήταν στην Ν. Υόρκη όπου οι διαδηλωτές κάλυψαν πάνω από 80 οικοδομικά τετράγωνα. Σημαντικό ρόλο έπαιξαν χιλιάδες οργανώσεις αλλά και η κινητοποίηση μέσω του διαδικτύου
Στην Αθήνα οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» συμμετείχαν στην συγκέντρωση που διοργανώθηκε από ενεργούς πολίτες και φορείς μπροστά από το Ηρώδειο, στην Διονυσίου Αρεοπαγίτη.
Αξιοπρεπής αλλά όχι ιδιαίτερα μαζικές οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα και σε άλλες ελληνικές πόλεις, παρά το γεγονός ότι βιώνουμε ήδη τις αλλαγές στο κλίμα στην περιοχή μας.
Κλιματική αλλαγή, η πιο σοβαρή απειλή για τη ζωή, την κοινωνία και την οικονομία
Το κλίμα αλλάζει εξαιτίας δραστηριοτήτων που σχετίζονται κυρίως με τη χρήση ορυκτών καυσίμων (κάρβουνο, λιγνίτη, φυσικό αέριο, πετρέλαιο και παράγωγά του). Η μέση θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 0,9ο C σε σχέση με την προ βιομηχανικής εποχής μέση θερμοκρασία.
Η κλιματική αλλαγή είναι ήδη εδώ, μπορούμε όμως να την περιορίσουμε σε κάπως ελεγχόμενα επίπεδα, να περιορίσουμε δηλαδή την αύξηση της μέσης θερμοκρασία μέχρι 2ο C, αντί να επιτρέψουμε να αυξηθεί κατά 4,0 έως 6,5ο C. Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει μέχρι το 2050 να έχουμε μειώσει τις εκπομπές αερίων που αλλάζουν το κλίμα κατά 85-90%, κάτι που πρακτικά σημαίνει να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ορυκτά καύσιμα μέχρι τότε.
Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει ιδιαίτερα τα νησιά και την παράκτια ζώνη, αφού αναμένεται, μεταξύ άλλων, να πλημμυρίσει μόνιμα, λόγω ανόδου της στάθμης της θάλασσας, μια έκταση παράκτιας ζώνης 800 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ελλάδα. Λόγω και των απότομων αλλαγών θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας αυξάνεται ήδη η ένταση και η συχνότητα ακραίων καιρικών φαινομένων. Λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της έντασης των φαινομένων διάβρωσης στην παράκτια ζώνη, θα επηρεαστούν σοβαρά ή θα καταστραφούν πολλές υποδομές και δίκτυα (λιμάνια, δίκτυα αποχέτευσης, βιολογικοί καθαρισμοί, οικισμοί και τουριστικές εγκαταστάσεις κα) που βρίσκονται κοντά στο ύψος της επιφάνειας της θάλασσας.
Ορυκτά καύσιμα και ρύπανση
Η καύση πετρελαίου, λιγνίτη, κάρβουνου, φυσικού αέριου μπορεί να προσφέρει ενέργεια αλλά προκαλεί και σοβαρή ρύπανση. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας (WHO) η ατμοσφαιρική ρύπανση (εξωτερικών χώρων) στις πόλεις και στην ύπαιθρο - η συμμετοχή των ορυκτών καυσίμων στην πρόκληση αυτής της ρύπανσης είναι μεγάλη - προκάλεσε 3.700.000 πρόωρους θανάτους το 2012 παγκοσμίως.
Τα ορυκτά καύσιμα επιδεινώνουν τα οικονομικά, δημοσιονομικά προβλήματα!
Ακόμα και αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή και η ρύπανση που προκαλείται από την χρήση των ορυκτών καυσίμων, θα έπρεπε να αλλάξουμε το ενεργειακό μοντέλο μας για δημοσιονομικούς, οικονομικούς, γεωπολιτικούς και κοινωνικούς λόγους. Τα κράτη μέλη της ΕΕ ξοδεύουν συνολικά πάνω από 350-400 δις ευρώ ετησίως για εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ η Ελλάδα της κρίσης 17-20 δις ευρώ. Και άλλες χώρες που βιώνουν την κρίση – όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία - είναι εξίσου εξαρτημένες όπως και η Ελλάδα από εισαγωγές πετρελαίου.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου