''Μια νίκη καθαρή απέναντι στο βούρκο της Δεξιάς.''

 


Του Λάμπρου Παπαδή

Σπουδαία ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ιστορική μέρα για την Αριστερά και την Προοδευτική Παράταξη στον τόπο, χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τη σημερινή ημέρα, ξεκινώντας την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος- της «πρώτης Κεντρικής Επιτροπής στην ιστορία, που τα μέλη της έχουν εκλεγεί από τη βάση του κόμματος». Διότι, τόνισε, το «μικρό κόμμα διαμαρτυρίας» που όπως είπε συκοφαντήθηκε ως εξτρεμιστικό ή πολεμήθηκε για να μην ενηλικιωθεί, «είναι πια μεγάλο, μαζικό, λαϊκό, βαθιά δημοκρατικά, ώριμο κόμμα εξουσίας». «Αριστερό στην ψυχή και τις ιδέες του, αποτελεσματικό στις δράσεις του, ρεαλιστικό και αποφασιστικό στο πρόγραμμα και τις προθέσεις του».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε την ομιλία του συγχαίροντας τα μέλη της νέας Κεντρικής Επιτροπής, ενώ υπογράμμισε την επιτυχία των εσωκομματικών εκλογών, κατά τις οποίες 110.000 πολίτες «συντάχθηκαν στις γραμμές μας».
«Η σημερινή μέρα είναι μια ιστορική μέρα όχι μόνο για την Αριστερά και την προοδευτική παράταξη, αλλά και για τη χώρα», τόνισε κατά την εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη μνεία στη νέα απόφαση του κόμματος, σύμφωνα με την οποία από εδώ και στο εξής τόσο στα όργανα του κόμματος, αλλά και στα ψηφοδέλτια, η συμμετοχή ανδρών και γυναικών θα είναι πλέον 50-50. «Πρόκειται για μια απόφαση που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην ιστορία των κομμάτων στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι «είναι μια πρωτοπόρος απόφαση, ένα κρίσιμο ζήτημα για την ισότητα. Ήταν ανάγκη του κόμματος και πρόκειται για μια κατάκτηση του γυναικείου, φεμινιστικού κινήματος».
«Η πρώτη μέρα μιας δύσκολης αλλά συναρπαστικής διαδρομής που πρώτος σταθμός της είναι η νίκη στις επερχόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν. Μια νίκη που πρέπει να είναι τόσο καθαρή, ώστε να μην αφήνει κανενός είδους περιθώρια για αμφισβητήσεις, υπονομεύσεις και παρασκήνιο, ως προς τη λαϊκή βούληση για τη πολιτική αλλαγή και τη προοδευτική διακυβέρνηση» είπε Αλέξης Τσίπρας.
Τονίζοντας μάλιστα πως μια προοδευτική κυβέρνηση θα ανοίξει ορίζοντες προόδου, με στόχο την αξιοπρέπεια της εργασίας, την προοπτική των νέων, τη στήριξη της μεσαίας τάξης που στραγγαλίζεται «από τις κρατικοδίαιτες προνομιούχες ελίτ». Προτεραιότητες της: δημόσια Υγεία, δημόσια Παιδεία, κοινωνικό κράτος, προστασία των πιο ευάλωτων.
«Καθεστώς Μητσοτάκη»
Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση του αποτελεί την «χειρότερη κυβέρνηση την χειρότερη στιγμή». «Ο διεθνής χαρακτήρας των κρίσεων δεν μπορεί να κρύψει τις εγκληματικές πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που πολλαπλασίασαν τα δραματικά τους αποτελέσματα στη χώρα μας. Η πανδημία είναι παγκόσμια, αλλά η πρωτιά της Ελλάδας σε θανάτους είναι έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η ακρίβεια είναι παγκόσμια, αλλά η πρωτιά της Ελλάδας στις τιμές του ρεύματος, της βενζίνης, των ειδών πρώτης ανάγκης, είναι έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν πάει άλλο. Δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής και υπομονής. Κάθε μέρα που περνάει η καταστροφή γίνεται μεγαλύτερη, οι κίνδυνοι γίνονται πιο ορατοί, η ανασφάλεια και η απόγνωση γίνονται κοινωνική κανονικότητα. Το καθεστώς Μητσοτάκη διαλύει την οικονομία, την κοινωνική συνοχή, την εμπιστοσύνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας για την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε μάλιστα «να μην επιχειρήσουν μέσα στον πανικό τους να δημιουργήσουν εστίες τεχνητής έντασης προσπαθώντας να αλλάξουν την εικόνα από τα πραγματικά, τα μείζονα προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας. Να μην επιχειρήσουν την ώρα που καταρρέουν να παίξουν επικίνδυνα παιχνίδια με τη φωτιά. Προκαλώντας κοινωνικές εντάσεις. Επιστρατεύοντας τη καταστολή και τον αυταρχισμό. Που είναι πάντα το ύστατο καταφύγιο κάθε καθεστώτος όταν αισθάνεται ότι έχει χάσει κάθε κοινωνικό έρεισμα. Γιατί θα το πληρώσουν ακριβά και αυτοί και ο τόπος. Και η ελληνική κοινωνία είναι πια ώριμη και καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει και ποιος έχει την ευθύνη».
Μήνυμα προς Μαξίμου και… Κουμουνδούρου
Αναφερόμενος στην εσωκομματική κάλπη της 15ης Μαΐου ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως πιστεύει βαθιά «πως το μήνυμα της αλλαγής ήταν βροντερό αλλά και πολυδιάστατο. Και αφορά και εμάς. Ήταν μήνυμα κυρίως προς το Μαξίμου αλλά ήταν μήνυμα και προς την Κουμουνδούρου. Και οφείλουμε έτσι να το αναγνώσουμε και στην Κουμουνδούρου. Ως μήνυμα και ταυτόχρονα εντολή αλλαγής και προς εμάς. Για τον τρόπο που κι εμείς λειτουργούμε, για το τρόπο που δουλεύουμε».
«Ομάδες και τάσεις καρικατούρες»
Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για την εσωτερική λειτουργία του κόμματος συμπλήρωσε ακόμα: «Και ακόμη περισσότερο σε ότι αφορά την εσωτερική μας λειτουργία. Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε ή θεωρούμε ότι όλα έχουν καλώς; Θα συνεχίζουμε να λειτουργούμε με ομάδες και τάσεις καρικατούρες, που ενώ εμφανίζονται ως ρεύματα ιδεών, στη πράξη λειτουργούν πολλές φορές ως ρεύματα άγονης εσωτερικής αντιπαλότητας και ως μηχανισμοί αναπαραγωγής στελεχών; Εν ονόματι οποιουδήποτε προσχήματος ή προσώπου, ακόμη και του Προέδρου του κόμματος;». Και πρόσθεσε: «Ή θα αλλάξουμε την αντίληψή μας και θα πάμε σε τάσεις ιδεών που θα ανασυντίθενται ανάλογα με τις εξελίξεις και τα νέα δεδομένα και που θα προσφέρουν στο κόμμα μας όχι λίστες, αλλά απόψεις, ιδέες, προτάσεις, πρωτοβουλίες, που θα το ωθούν ένα βήμα πιο μπροστά;».
«Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος κατάφερε το μεγάλο οργανωτικό άλμα»
Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε από καρδιάς τον Δημήτρη Τζανακόπουλο λέγοντας πως επι των ημερών του στη θέση του Γραμματέα του κόμματος «το κόμμα μας πέτυχε να πενταπλασιάσει τα μέλη του. Και πιστεύω ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής τη επιτυχίας οφείλεται στη προσωπική του εξαιρετικά δύσκολη προσπάθεια, στην κομματική του αφοσίωση, και στην ανιδιοτέλειά του. Θέλω να τον ευχαριστήσω από καρδιάς. Και θέλω να τον ευχαριστήσω και για την Ιώβεια υπομονή του όλο αυτό το διάστημα».
«Θα σας εξομολογηθώ ότι πολύ καιρό πριν μου έχει εκφράσει την επιθυμία του μόλις φέρουμε σε πέρας αυτή τη διαδικασία του 3ου Συνεδρίου και της εκλογής με επιτυχία, κλείνοντας θετικά αυτό τον μεγάλο κύκλο να ολοκληρώσει τη θητεία του ως Γραμματέας προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ανάδειξη και άλλων άξιων στελεχών μας. Θέλω να τον ευχαριστήσω όχι μόνο για όσα έκανε αλλά και γιατί με υπομονή τήρησε την υπόσχεση που μου έδωσε όλο αυτό το διάστημα να μην δημοσιοποιήσει την επιλογή και την απόφασή του, προκειμένου να μου δώσει το χρόνο και το χώρο να ανακοινώσω εδώ, στην Κεντρική Επιτροπή και όχι στα Μέσα Ενημέρωσης τις αποφάσεις μου» πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια