Οι 10 προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ελληνικές τράπεζες τ0 2011-Ασταθές το χρηματιστηριακό περιβάλλον

Το 2010 παρέρχεται και το 2011 έρχεται. Το 2010 στιγματίστηκε ως η χρονιά του μνημονίου και της βίαιης εξόδου της χώρας από τις αγορές και την συνακόλουθη βίαιη έξοδο των τραπεζών από την διατραπεζική αγορά.
Τα κέρδη καθηλώθηκαν αλλά κέρδη κατεγράφησαν, οι επισφάλειες εκτινάχθηκαν στα 6 δις ευρώ το 2010 και η πιστωτική επέκταση στο ναδίρ στο 1% με προοπτική μικρής περαιτέρω υποχώρησης. 
Όλα αυτά συνέβησαν το 2010 μια χρονιά που οι τράπεζες πήραν επιτυχώς ρίσκα να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου με προεξάρχουσα την περίπτωση της Εθνικής τράπεζας.
Το 2010 έμεινε στην ιστορία ως η χρονιά του ιστορικού ρεκόρ στα spreads και CDS στα ομόλογα στις 940 μονάδες βάσης, αλλά και στην μεγαλύτερη μείωση καταθέσεων στην ιστορία των τραπεζών έφθασαν μαζί με τις εκτιμήσεις για το δίμηνο Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου στα 28,5 με 29 δις ευρώ.
Το 2010 ολοκληρώνεται με τις τράπεζες να επιτυγχάνουν τουλάχιστον οι 6 μεγαλύτερες κέρδη περίπου 850 εκατ ευρώ.
Όμως το 2010 θα μείνει στην ιστορία ως η χρονιά ορόσημο όχι μόνο τόσο της προσφυγής της Ελλάδος
και της Ιρλανδίας σε μηχανισμό στήριξης συνολικού ύψους 195 δις ευρώ αλλά στο γεγονός ότι η Ευρώπη αναδομείται και το παραδοσιακό χάσμα μεταξύ του ανεπτυγμένου βορρά και του οικονομικά ασθενή νότου να διογκώνεται επικίνδυνα.
Με όρους χρηματιστηριακούς το 2010 ήταν μια χρονιά μεγάλων απωλειών για τους επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο έχασαν από παντού οι τράπεζες πλην του συστηματικά short.
Aυτά συνέβησαν το 2010 το 2011 ποιες είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες;
1)Η αβεβαιότητα για την τύχη της οικονομίας δεν έχει εξαλειφτεί, τουναντίον θα παραμείνει ως ο νούμερο ένα αποσταθεροποιητικός παράγοντας.
Το Μάρτιο θα διαπιστωθεί αν η Ελλάδα λάβει την δόση των 15 δις ευρώ πιθανότατα με μεγάλες πιέσεις θα την λάβει αλλά ο κύκλος των προβλημάτων, της αβεβαιότητας, των ανησυχιών θα παραμείνει.
Ωστόσο θα είναι καλό σημάδι ότι η χώρα θα πάρει την 4η δόση.
2)Η προσπάθεια ανάπτυξης δεν θα είναι επιτυχής για την Ελλάδα το 2011.
Όσο οι τράπεζες είναι εγκλωβισμένες σε ιδιότυπη ομηρία λόγω της εξάρτησης τους από την ΕΚΤ, τόσο η προσπάθεια να πάρει εμπρός η μηχανή της οικονομίας θα αποτυγχάνει.
3)Το 2011 θα αποδειχθεί μια εξίσου δύσκολη χρονιά όπως και το 2010 μπορεί να διαφέρει οριακά αλλά θα αποδειχθεί μια δύσκολη χρονιά από όλες τις απόψεις.
Με βάση την λογική θα πρέπει να φανούν κάποια σημάδια βελτίωσης στα spreads στα ομόλογα αλλά αποτελεί υπόθεση ακόμη και ούτε καν εκτίμηση.
4)Με χρηματιστηριακούς όρους το α΄ τρίμηνο θα εμπεριέχει για τους επενδυτές πολλές εκπλήξεις θετικές και αρνητικές.
Η εκτίμηση είναι ότι θα καταγραφούν δύο νούμερα στο ΧΑ οι 1250 μονάδες και οι 1800 μονάδες θα προηγηθεί η πτώση και θα ακολουθήσει η άνοδος.
Τον Ιανουάριο θα υλοποιηθούν οι δύο κρίσιμες αυξήσεις κεφαλαίου της Marfin και της Πειραιώς.
5)Για τις τράπεζες με όρους χρηματιστηριακούς τα 5,5 ευρώ για την Εθνική θα σημάνουν ίσως το τέλος της μακροχρόνιας πτώσης του ΧΑ και την απαρχή αλλαγής σελίδας. Τα 5,5 ευρώ μπορεί να είναι και χαμηλότερα αλλά μετά από αυτά τα επίπεδα θα έρθει άνοδος.
Στο μέλλον τα 10,5 ευρώ και εν συνεχεία τα 12 ευρώ θα αποτελούν τον στόχο της Εθνικής τράπεζας.
6)Με όρους μικροοικονομίας το 2011 θα είναι δύσκολη χρονιά για τα κέρδη αν διαμορφωθούν πέριξ του 1 δις ευρώ θα είναι επιτυχία για τις τράπεζες κάποιοι πάντως είναι πιο αισιόδοξοι μιλούν για 1,2 δις ευρώ.
7)Οι προβλέψεις θα κορυφώσουν το 2011 που σημαίνει NPLs περίπου στο 12% δηλαδή 31 δις ευρώ προβληματικά δάνεια.
8)Τα δάνεια κάποια στιγμή θα συνεχίσουν να επιβραδύνονται, θα έρθει μια περίοδος σταθεροποίησης πέριξ του μηδενός και από το β΄ 6μηνο ίσως ξεκινήσει μια ανάκαμψη.
9)Στο πεδίο των συγχωνεύσεων και των εξαγορών λέγαμε ότι θα δούμε deals το 2010 και deals δεν είδαμε το να πούμε ότι θα τα δούμε το 2011 είναι κοινότυπο.
10)Το συμπέρασμα το 2011 θα είναι δύσκολη χρονιά για τις τράπεζες την οικονομία, την αγορά συν τοις άλλοις γιατί θα αυξηθεί η ανεργία.
Όμως θα αποδειχθεί ότι το 2011 θα είναι και η χειρότερη χρονιά με στόχο το 2012 να υπάρξει ανάκαμψη και το φως ο αμυδρό να γίνει ισχυρό στο τούνελ που βρισκόμαστε.
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια