Αν το 2010 ήταν χρονιά ορόσημο για την Ελλάδα λόγω του σοκ που υπέστη η χώρα αδυνατώντας να καλύψει τα ελλείμματα της και βγαίνοντας εκτός αγορών, το 2011 θα κριθεί η βιωσιμότητα της χώρας, θα κριθεί η τύχη και το μέλλον της χώρας.
Όλοι συμφωνούν ότι το 2011 θα είναι μια σύνθετη, περίπλοκη και τουλάχιστον δύσκολη χρονιά ενδεχομένως δυσκολότερη και του 2010 καθώς θα κριθεί αν η χώρα μπορεί να ανταπεξέλθει ή θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους ή θα παρθούν άλλα μέτρα.
Τραπεζικά στελέχη αλλά και ξένοι διατυπώνουν τις εκτιμήσεις τους για το 2011 αναφερόμενοι τόσο στην πορεία της οικονομίας, της αγοράς, των αποτελεσμάτων των τραπεζών, των καταθέσεων και της πορείας των δανείων.
Για την οικονομία
Οι απόψεις πολλές.
Η πλειονότητα των στελεχών προβλέπει ότι η χώρα θα εισέλθει σε μια τουλάχιστον 5ετή περίοδο λιτότητας.
Αυτή είναι η γενική εκτίμηση. Ωστόσο οι προτάσεις για το πώς η χώρα δεν θα καταρρεύσει είναι πολλές.
Ορισμένοι θεωρούν ότι η εφαρμοστέα πολιτική που ακολουθείται θα επιτρέψει σε 2 χρόνια η Ελλάδα να βρει τον βηματισμό της.
Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι παρακολουθούμε πράξεις του δράματος και ότι στο τέλος η χώρα θα οδηγηθεί στην ακραία αλλά αναγκαία λύση της επιστροφής της Ελλάδος στην δραχμή.
Για το χρηματιστήριο
Στο ελληνικό χρηματιστήριο όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά κατά τις εκτιμήσεις τραπεζιτών και ξένων.
Οι απόψεις διίστανται.
Ορισμένοι θεωρούν ότι αν δείξει σημάδια σταθεροποίησης η οικονομία και μετά την δόση του δανείου των 15 δις ευρώ που θα λάβει η χώρα το ΧΑ θα ανακάμψει με ορίζοντα τις 1700 με 1800 μονάδες.
Οι ξένοι διατυπώνουν διαφορετική άποψη ότι το ΧΑ θα ακολουθήσει μια φθίνουσα πορεία και θα βρεθεί στις 1100 με 1200 μονάδες.
Πάντως ακόμη και οι τραπεζίτες που εκτιμούν ότι η οικονομία θα ορθοποδήσει δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την χρηματιστηριακοί αγορά για τους επόμενους μήνες.
Για τα αποτελέσματα των τραπεζών
Το 2011 θα είναι μια εξίσου δύσκολη χρονιά για τις ελληνικές τράπεζες σε σχέση με το 2010.
Τα κέρδη θα βελτιωθούν το 2011 οριακά σε σχέση με την τρέχουσα χρονιά που ολοκληρώνεται προσεχώς ενώ τα προβληματικά δάνεια θα αυξηθούν περαιτέρω καθώς όλες οι απόψεις συγκλίνουν ότι θα κορυφώσουν και ίσως να φθάσουν στο 11,5% με 12%.
Τα κέρδη το 2010 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 990 εκατ ευρώ σε σχέση με το 2009 που είχαν ανέλθει στα 2,383 δις ευρώ δηλαδή πτώση 60%. Αν συμπεριληφθούν και οι ζημίες των τραπεζών Emporiki, ATE, Geniki προκύπτει ζημία 500 εκατ για τον κλάδο.
Με όρους αποτίμησης οι τράπεζες με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη του 2011 μπορεί να χαρακτηρισθούν ακριβές. Εμφανίζουν p/e κοντά στο 20 ορισμένες τράπεζες.
Τα κέρδη περίπου αναμενόμενα εν μέσω μιας τόσο ζοφερής κατάστασης για την οικονομία και την χώρα ωστόσο με βάση πρώτες εκτιμήσεις για το 2011 τα τραπεζικά κέρδη εκτιμώνται ότι θα κινηθούν σε ένα εύρος κοντά στα 1,1 δις ευρώ με βάση την πορεία των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια.
Για το 2011 κατά βάση 4 θα είναι οι βασικές παράμετροι που θα κρίνουν τα αποτελέσματα των τραπεζών πέραν από την πορεία της οικονομίας
1)Οι προβλέψεις για προβληματικά δάνεια που θα φθάσουν έως το 12%
2)Η πορεία των χαρτοφυλακίων ομολόγων
3)Η πορεία των δανείων που όπως διαφαίνεται και το 2011 θα είναι ισχνοί οι ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης
4)Η εξέλιξη της κερδοφορίας των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό που αναμένεται να βελτιωθεί ελεγχόμενα μεν αλλά θα βελτιωθεί.
Για την ρευστότητα
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανεισθεί 95 δις ευρώ από την ΕΚΤ και έναντι αυτών έχουν καταθέσει 137,7 δις ευρώ πάσης φύσεως εγγυήσεις.
Το διάστημα Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου υπήρξε μείωση της εξάρτησης ελεγχόμενα μεν αλλά μείωση.
Τον Νοέμβριο αυξήθηκε εκ νέου ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ από 92,4 δις ευρώ σε 95 δις ευρώ.
Με τις εγγυήσεις που θα χρησιμοποιήσουν προσεχώς από το δημόσιο οι τράπεζες αλλά και από τις δυσκολίες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το σύστημα η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ θα κινηθεί μεταξύ 90 και 100 δις ευρώ.
Για τις καταθέσεις
Οι καταθέσεις διαμορφώνονται στα 211,4 δις ευρώ συνολικά έχουν μειωθεί από τις αρχές του 2010 περίπου 27,7 δις ευρώ.
Αν επιβεβαιωθεί η απαισιόδοξη προσέγγιση των απαισιόδοξων τραπεζιτών οι καταθέσεις θα υποχωρήσουν κάτω από τα 200 δις ευρώ δηλαδή θα μειωθούν επιπλέον 11 δις ευρώ οι καταθέσεις.
Αν επιβεβαιωθεί η εκτίμηση των αισιόδοξων τραπεζιτών για την οικονομία οι καταθέσεις θα κινούνται μεταξύ 210 και 212 δις ευρώ.
Για τα δάνεια
Ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης στο ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών στο 1% θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για όλο το 2011.
Πιθανό εύρος μεταξύ -1% έως 2,5% για τους επόμενους μήνες.
Πέτρος Λεωτσάκος
http://www.bankingnews.gr/
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου