«Βιώσιμη Παραγωγή & Πράσινη Επιχειρηματικότητα»

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 9 και 10 Δεκεμβρίου 2010 στο ξενοδοχείο DIVANI CARAVEL, το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ινστιτούτου Διοικήσεως Παραγωγής Προϊόντων & Υπηρεσιών (ΙΔΙΠ-ΠΥ) της ΕΕΔΕ, με τη συνεργασία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Βιώσιμη Παραγωγή και Πράσινη Επιχειρηματικότητα».
Σκοπός του  Συνεδρίου ήταν να επικοινωνήσει  τις έννοιες της βιώσιμης παραγωγής  και ανάπτυξης με βάση τους εξής τέσσερις άξονες:
  • Οικονομικά της Ενέργειας και του περιβάλλοντος για αύξηση παραγωγικότητας
  • Έμφαση στη Διαχείριση του Κύκλου Ζωής των προϊόντων και των κατασκευών
  • Διοίκηση Λειτουργίας κρίσιμων υποδομών & εγκαταστάσεων, με έμφαση στη χρήση, λειτουργία και συντήρησή τους.
  • Παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με παράλληλη προστασία του φυσικού οικοσυστήματος και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Με βάση τον  τελευταίο άξονα, ο Ελληνικός  Οργανισμός Περιβάλλοντος-Ε.Ο.Π, συμμετείχε στις εργασίες του συνεδρίου με θέμα: «Περιβάλλον και Βιώσιμη Ανάπτυξη». Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από την Πρόεδρο του Ε.Ο.Π., κα Θέκλα Παρασκευούδη. Μεταξύ άλλων έμφαση έδωσε στην δημιουργία μιας κοινωνίας που θα την χαρακτηρίζουν η αρμονική συνύπαρξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων με το φυσικό οικοσύστημα. Πρόσθεσε πως: «Ένας από τους στόχους του Ε.Ο.Π. είναι η προώθηση δράσεων και παρεμβάσεων για την  αειφόρο ανάπτυξη και ταυτόχρονη προστασία του φυσικού πλούτου, προβάλλοντας θέσεις και προγράμματα που επιτυγχάνουν την ισορροπία μέσα από μια βιώσιμη οικονομία και με σεβασμό στις ανθρώπινες δραστηριότητες».

Σημαντική ήταν η παρουσία της Κεντρικής Ελλάδας  με την συμμετοχή του κ. Απόστολου Δοντά, Πρόεδρο ΔΣ Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών και του κ. Ευριπίδη Δοντά, Πρόεδρος ΔΣ Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Κεντρικής Ελλάδος. Επεσήμαναν πως με την  αύξηση της παραγωγικότητας είναι εφικτή η προστασία του περιβάλλοντος ακόμα και στην Κεντρική Ελλάδα που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα πλούσιο οικοσύστημα με την παράλληλη αξιοποίηση τεχνολογικών επενδύσεων φιλικών προς το περιβάλλον.
Το συνέδριο χαιρέτισαν ο Γ. Γ. Ενέργειας του  ΥΠΕΚΑ κ. Κ. Μαθιουδάκης, ο Πρύτανης του Ε. Μ. Πολυτεχνείου κ. Σ. Σιμόπουλος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΕΔΕ κ. Κ. Λαμπρινόπουλος και ο πρόεδρος της Δ.Ε. του Ινστιτούτου, κ. Π. Αγερίδης,
Συμπερασματικά  οι εισηγητές του Συνεδρίου υπογράμμισαν ότι η αντίφαση μεταξύ της παγκόσμιας αύξησης της παραγωγής και  της προστασίας του περιβάλλοντος  υπό τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία για νέες οικονομικές δραστηριότητες και νέα ευμάρεια.
Οι δυο  αυτοί παράγοντες μπορούν να αναπτυχθούν  μέσα από τη βιώσιμη παραγωγή που  όπως όλα δείχνουν θα είναι καθοριστικό  στοιχείο της οικονομικής δραστηριότητας στον 21ο αιώνα. Ας σημειωθεί ότι στους τρεις πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης που είναι η οικονομία, η κοινωνία και το περιβάλλον, η βιώσιμη παραγωγή προσθέτει έναν τέταρτο πυλώνα που είναι αυτός της τεχνολογίας ειδικά και της παραγωγής γνώσεων ειδικότερα.
Επίσης, έγινε λόγος για τον σχεδιασμό της διαχείρισης αποβλήτων στην Ελλάδα, για την ανάδειξη της σημασίας της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, για την οργάνωση της εφοδιαστικής αλυσίδας, για τη διείσδυση της πράσινης πληροφορικής στις επιχειρήσεις και για τη λογική του κόστους κύκλου ζωής στις κατοικίες και το βιομηχανικό τομέα.
Ο καθηγητής  κ. Ηλίας Τατσιόπουλος, Πρόεδρος της Ο.Ε. του Συνεδρίου, στην ομιλία του αναφέρθηκε αναλυτικά στον ορισμό της βιώσιμης παραγωγής και τον προσδιορισμό των βασικών αξόνων της. Μίλησαν επίσης στο Συνέδριο εκτός από την κ. Θ. Παρασκευούδη,  διαπρεπείς γνώστες των παραπάνω αναφερομένων θεμάτων, όπως ο καθηγητής κ. Παντελής Κάπρος, ο καθηγητής Δ. Τασιός, ο κ. Γ. Ευφραιμίδης, ο κ. Β. Χαλκιάς, ο κ. Κ. Αραβώσης, ο κ. Α. Παρασκευόπουλος, ο κ. Π. Παναγιωτακόπουλος, ο κ. Φ. Κουρμούσης, η κ. Μ Ζαρκαδούλα, ο κ. Χ. Μπαλάσκας, ο κ. Δ. Γιαννόπουλος, ο κ. Γ. Ευφραιμίδης, ο κ. Π. Ανδριανέσης, ο κ. Μ. Τσοσκούνογλου, ο κ. Δ. Παναγιωτακόπουλος, ο κ. Λ. Καραθανάσης, ο κ. Ν. Κοκκαλάκης, η κ. Π. Πολίτη, ο κ. Χ. Ματζαρίδης και η κ. Π. Παγώνη.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια