Έμφαση στο "ψηφιακό βιβλίο" δίνει η νέα στρατηγική του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου

Τη στρατηγική για το βιβλίο 2011-2013 ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ο Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) Τάκης Θεοδωρόπουλος και η Διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ Κατρίν Βελισσάρη. Σημαντικός άξονας της νέας στρατηγικής είναι το βιβλίο στην ψηφική εποχή, αλλά και ειδικότερα το ηλεκτρονικό βιβλίο (ή "ψηφιακό βιβλίο" όπως το ονομάζει το ΕΚΕΒΙ).

Στη γενικότερη ψηφιακή διάσταση του βιβλίου, περιλαμβάνονται το εξειδικευμένο site Μικρός Αναγνώστης για παιδιά 6 έως 12 ετών και η "ψηφιακής γραμμής γνωριμίας" για απευθείας επικοινωνία των μαθητών του Δημοτικού με συγγραφείς και εικονογράφους. Το 2012 θα υπάρξει αντίστοιχo site με τον "Μικρό Αναγνώστη" και για τους έφηβους. Επίσης, το ΕΚΕΒΙ αναπτύσσει σελίδες στο internet αφιερωμένες σε συγγραφείς.
Ειδικά για το ηλεκτρονικό βιβλίο, ανακοινώθηκαν τέσσερις νέες πρωτοβουλίες:

  • Ενημέρωση των επαγγελματιών για τα ζητήματα που συνδέονται με τις τεχνολογικές και νομικές εξελίξεις, μέσω της δημιουργίας ενός Παρατηρητηρίου του Ψηφιακού Βιβλίου.
  • Διοργάνωση τακτικών συζητήσεων, ημερίδων και σεμιναρίων για όλους τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες.
  • Σχεδιασμό ειδικού προγράμματος ΕΣΠΑ για την προσαρμογή των επαγγελματιών στην ψηφιακή εποχή
  • Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης αξιοποίηση προγραμμάτων του ΕΣΠΑ υπέρ της ενίσχυσης των επαγγελματιών στο νέο ψηφιακό περιβάλλον.


Για το Παρατηρητήριο του Ψηφιακού Βιβλίου θα υπάρξει, πέρα από τις άλλες δραστηριότητές του, ένα ειδικό site που "θα εγκαινιαστεί σύντομα", αλλά ήδη λειτουργεί μια ενότητα με ειδήσεις για το ηλεκτρονικό βιβλίο στις σελίδες του ΕΚΕΒΙ, κάτι που είχε ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2009, αλλά από φέτος τον Οκτώβριο ανανεώνεται τακτικά.

Θα παρακολουθήσουμε από κοντά τις πρωτοβουλίες του ΕΚΕΒΙ για το ηλεκτρονικό βιβλίο και το πώς θα εξελιχτούν. Η ίδρυση του Παρατηρητηρίου του Ψηφιακού Βιβλίου είναι μια σημαντική εξέλιξη, που μαζί με τις δράσεις που το συνοδεύουν, δείχνει πως αρχίζει να δίνεται έμφαση και σε θεσμικό επίπεδο στην Ελλάδα στο ηλεκτρονικό βιβλίο.

Με δεδομένη τη στόχευση του ΕΚΕΒΙ για προώθηση της φιλαναγνωσίας, θα έπρεπε να δούμε μεγαλύτερη υποστήριξη τόσο στις σχολικές βιβλιοθήκες όσο και στις δημόσιες βιλιοθήκες. Αυτό δεν είναι άσχετο και με το ηλεκτρονικό βιβλίο, καθώς πολλές δημόσιες βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ και τη Βρετανία δανείζουν ήδη και ηλεκτρονικά βιβλία. Ειδικότερα για το ηλεκτρονικό βιβλίο πάντως, το Υπουργείο, το ΕΚΕΒΙ και το Παρατηρητήριο του Ψηφιακού Βιβλίου θα πρέπει να θέσουν από την αρχή σα στόχο όχι μόνο την προώθησή του, αλλά και την προώθησή του στη βάση ανοιχτών, ενιαίων προτύπων. Ένας δημόσιος οργανισμός πρέπει να θέτει σα στόχο και την προστασία των δικαιωμάτων των αναγνωστών, που δεν είναι καθόλου δεδομένα στη ψηφιακή εποχή.
http://elektronikosanagnostis.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια