ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΝΑΛΥΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

«Ο βιώσιμος τουρισμός με παράδειγμα την Ελλάδα», ήταν το θέμα ημερίδας της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Πρασίνων, που έγινε τη προηγούμενη βδομάδα στο Βερολίνο στο γερμανικό κοινοβούλιο. Με την ημερίδα αυτή οι Πράσινοι προσπάθησαν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα «τι είναι βιώσιμος τουρισμός;»
Γιατί επέλεξαν όμως σαν παράδειγμα την Ελλάδα; Ο Πράσινος βουλευτής Markus Tressel,διοργανωτής της ημερίδας, είπε στο Deutsche Welle: «Η Ελλάδα είναι προορισμός του μαζικού τουρισμού, των προπληρωμένων πακέτων διακοπών (all inclusive). Αν καταφέρουμε να θεμελιώσουμε την ιδέα του βιώσιμου τουρισμού στην Ελλάδα, τότε αυτός είναι παντού εφικτός. Νομίζω ότι η οικονομική κρίση αποτελεί καλή ευκαιρία για μια αλλαγή πλεύσης». Αυτό σημαίνει
πρωτίστως αλλαγή νοοτροπίας. Όπως ανέφερε η διευθύντρια για θέματα περιβάλλοντος του μεγάλου Γερμανού Tour operator TUI, Mila Dahle, οι εκθέσεις των συνεργατών της εταιρείας στην Ελλάδα, είναι όλο παράπονα: .......

«Επισημαίνεται πάντα η έλλειψη περιβαλλοντικής συνείδησης των Ελλήνων, ότι η επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν προχωρά, όπως σε άλλους τουριστικούς προορισμούς ή ότι η επεξεργασία λυμάτων δεν εφαρμόζεται τόσο αυστηρά, όπως θα το αναμέναμε από γερμανικής σκοπιάς, αλλά και από τη σκοπιά τουριστών από άλλες χώρες που επισκέπτονται την Ελλάδα και τους οποίους εκπροσωπεί η TUI.»
Και καταλήγει ότι «ο μέσος δυτικός τουρίστας δεν αντιμετωπίζει αυτά τα ζητήματα μόνο ως περιβαλλοντικά, αλλά ως υγειονομικά standards γι’ αυτό και το απαιτεί.»
Σύμφωνα με τον Γερμανό καθηγητή πανεπιστημίου σε θέματα τουρισμού Βόλφγκανγκ Στράσντας, ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να αντιμετωπίσει την εξέλιξη με τις θερμοκρασίες που ανέβουν αισθητά«με μια διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος». Που σημαίνει περισσότερη αξιοποίηση της ενδοχώρας. Έτσι ο τουρισμός θα πρέπει σιγά–σιγά να μετατοπισθεί τους καλοκαιρινούς μήνες και στις ορεινές περιοχές, εφ’ όσον στα παραθαλάσσια θα επικρατεί καύσωνας αλλά και σε περιόδους χαμηλής τουριστικής κίνησης όπως π.χ. την άνοιξη, το φθινόπωρο και το χειμώνα. Δεύτερον θα πρέπει να αναπτυχθεί ο ποιοτικός τουρισμός, που θα αφήνει και περισσότερα χρήματα. Τέλος στην ημερίδα των Γερμανών Πρασίνων βγήκαν σημαντικά συμπεράσματα και παραδείγματα, τα οποία τεκμηριώνουν ότι ο οικολογικός προσανατολισμός στον τομέα του τουρισμού μπορεί να είναι και κερδοφόρος, δηλαδή μέσω του τουρισμού να εξοικονομείται π.χ. ενέργεια.
Ανεξάρτητα όμως από αυτή την παράμετρο είναι γεγονός ότι ο τουρισμός προσανατολίζεται παγκοσμίως όλο και περισσότερο σε βιώσιμους τρόπους ανάπτυξης. Με άλλα λόγια θα πρέπει να αντιληφθούμε όλοι στην Ελλάδα ότι η φύση και το περιβάλλον αποτελούν το σημαντικότερο κεφάλαιο της χώρας μας και πρέπει να προστατευθούν. Πόσο μάλλον εν όψει των αναμενόμενων κλιματολογικών αλλαγών. Ζητούμενο παραμένει αν ο ελληνικός τουρισμός θα προφτάσει τώρα αυτό το τρένο; Δεν θέλω να είμαι απαισιόδοξος αλλά μάλλον φαίνεται λίγο δύσκολο. Είναι πάντως λυπηρό γερμανοί να αναλύουν τέτοια θέματα και εμείς να κοιμόμαστε «τον ύπνο του δικαίου» σε μια χώρα όπως την δική μας που η βαριά βιομηχανία μας είναι ο τουρισμός.
Και μια τελευταία ερώτηση…… Αλήθεια παρευρέθησαν επίσημοι έλληνες στην ημερίδα; πολύ φοβάμαι πως όχι….. Καληνύχτα κύριοι….


Πηγή στοιχείων: Deutshe Welle                                 http://expression-gr.blogspot.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια